Bülent Ecevit Üniversitesi, KOSGEB ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) iş birliği ile oluşturulan Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) hizmete açıldığı bildirildi. TEKMER’in  Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Yerleşkesi içerisinde hizmet vereceği açıklandı.

Konuyla ilgili BEÜ’den yapılan yazılı açıklama şöyle:

Son yıllarda üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi yönünde ülke çapında büyük çaba sarf ediliyor. İşte bu çabanın en önemli meyvelerinden biri olan Teknoloji Geliştirme Merkezleri, söz konusu iş birliğinin gerçekleşmesine önemli katkılarda bulunuyor. BEÜ TEKMER de, ilimizdeki kobilerin Ar-Ge çalışmaları için Üniversitemizin akademik bilgi birikiminden yararlanabilecekleri bir platform oluşturacak.

Türkiye çapındaki Teknoloji Geliştirme Merkezleri; KOSGEB, üniversiteler ve sanayi iş birliğiyle inovasyonun ticarileşmesi amacıyla kuruluyor. TEKMERler teknoloji tabanlı gelişimi desteklemeyi hedefleyen “Kuluçka Merkezi” olarak çalışıyorlar. Merkezler ayrıca piyasa şartlarında mücadele edebilecek olgunluğa erişen işletmelerin piyasaya açılmasını ve boşalan yere yeni teknoloji tabanlı işletmelerin gelmesini hedefleyen bir sisteme sahipler. Bu merkezler; sundukları altyapı ve hizmetlerle yeni kurulan bir işletmenin başlangıç maliyetlerini azaltmayı ve gelişmekte olan bir işletmenin başarısız olma olasılığını en aza indirmeyi de hedefliyorlar.

Yoğun çalışmalar neticesinde Üniversitemize kazandırılan TEKMER finansal engeller nedeniyle yürütülemeyen Ar-Ge faaliyetlerinin hayata geçirilebilmeleri amacıyla destek olmak, Ar-Ge kültürünün yaratılmasını ve Ar-Ge projelerinin desteklemesini sağlamak, Üniversite-sanayi iş birliğinin oluşturulmasına ve desteklenmesine katkıda bulunmak söz konusu iş birliğinin geliştirilmesi için çeşitli kamu ve özel sektör gruplarının dâhil olabileceği mekanizmalar yaratmak gibi son derece önemli konularda faaliyet gösterecek. Bu başlıklara ilave olarak ileri teknoloji kullanan ve üreten yeni şirketlerin kurulmasına ve var olanların desteklenmesine aracılık yapmak, teknoloji tabanlı girişimciliğin teşvik etmek ve genç girişimcilere iş kurma veya mevcut işlerini geliştirilme imkânı tanımak, üniversitelerdeki akademik bilgiyi üretime aktararak ekonomik değere dönüştürmek gibi birçok ana başlık üzerinde çalışmalar yine BEÜ TEKMER’de yürütülebilecek.

KOSGEB’in Türkiye’de çeşitli üniversitelerle iş birliği yaparak kurduğu TEKMER’ler kapsamında verdiği destekler, “KOSGEB Teknoloji Ar-Ge - İnavosyon Desteği” ve “Endüstriyel Uygulama” olarak biliniyor. Söz konusu Destekler; KOBİ’lerin yeni bir ürün ya da üretim sistemi konusunda yapacakları araştırma geliştirme çalışmalarının - prototip ürün ortaya çıkarılıncaya kadar- geri ödemeli olarak malzeme, teçhizat, deneme amaçlı hammadde, sarf malzemesi, cihaz, işçilik konularında; geri ödemesiz olarak da nitelikli eleman, danışmanlık, eğitim, yurtdışı fuar ziyareti, test-analiz vb. konularda desteklenmelerini kapsıyor.

Ancak Teknoloji Ar-Ge Desteğinin diğer KOSGEB desteklerinden ayrılan yanı ise, bu destek için yapılan başvurunun diğer KOSGEB destekleriyle de ilişkili bir tür ön başvuru şeklinde olması. Yani bu destek kapsamına giren işletmenin Başvuru Formu ve Stratejik Yol Haritası doğrultusunda projesi için diğer tüm KOSGEB desteklerinden de yararlanması söz konusu.

BEÜ’DEN ŞEHRE VE BÖLGEYE DEV BİR HİZMET DAHA

Zonguldak’ta ve bölgemizde faaliyetlerini yürüten küçük ve orta ölçekli işletmelerle sanayi kuruluşları BEÜ Teknoloji Geliştirme Merkezinde Ar-Ge ofisleri bünyesinde çalışmalarını yürütebilecekler. BEÜ TEKMER ayrıca bu kuruluşlara danışmanlık, işlik temini, ofis hizmetleri, konferans ve toplantı olanakları, laboratuvar ve atölye ve ileri tasarım hizmetleri, eğitim faaliyetleri, analiz hizmeti, KOSGEB destekleri ile geniş bir yelpazede olanaklar sunacak.

BEÜ TEKMER’in sunduğu destek ve hizmetlerden yeni bir ürün ve teknoloji geliştirmeyi düşünen ve bu konuda yeterli teknik bilgiye sahip yatırımcılar, yeni ya da ileri teknolojiye dayanan fikirlere sahip olup, bunun ticari alana aktarmak için destek isteyen müteşebbisler, mevcut işletme koşullarında yeni ürün ve teknoloji geliştirme olanaklarına sahip olmayan, ancak bu konuda yeterli bilgi birikimi bulunan küçük ve orta ölçekli sanayiciler, bilimsel temellere dayalı, araştırma, geliştirme projelerini sanayiye uyarlamayı hedefleyen kişi ve kuruluşlar, kuruluşlar tarafından önerilecek teknoloji seçeneklerini sanayiye uyarlayacak ölçüde teknik bilgi ve beceriye sahip girişimciler faydalanabilecekler.

 

REKTÖR ÖZER: ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEK

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer üniversite - sanayi iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan BEÜ TEKMER'in teknoloji gelişimine katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:

"Ülkemizin ve Zonguldak’ın ekonomik olarak gelişebilmesi için üniversitelerimizdeki bilgiyi sanayimizde üretime dönüştürmemiz gerekiyor. Bu hedef doğrultusunda, Üniversitemizin bilim ve teknoloji altyapısını kobilerimize sunuyoruz. BEÜ TEKMER’in faaliyet alanlarını, Filyos Vadisi projesi ile birlikte düşündüğümüzde bölgeye yapacağı katkılar ve sunacağı hizmetlerin geri dönüşleri ile ilgili önemli gelişmeleri kısa zamanda görmeye başlayacağımıza inanıyorum. BEÜ TEKMER’de Ar-Ge ofislerinin sağlayacağı altyapı ve burada sunulacak hizmetler ile küçük ve orta ölçekli işletmelerden dev sanayi kuruluşlarına kadar çok geniş tabanlı bir katılımcı portföyünde araştırma ve kalkınmaya dönük doğacak neticelerin Üniversite-Sanayi ve Şehir-Üniversite iş birliklerini kuvvetlendiren bir kimlik kazanacağı aşikârdır. Ayrıca TEKMER sayesinde ticarileşebilir, teknolojik ürün veya üretim yöntemleri geliştirmeyi hedefleyen Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama projelerine finansal destekler de sağlanacak. Beni de şahsen gururlandıran ve heyecanlandıran BEÜ TEKMER’in kurulması ile yola çıkarken önümüze koyduğumuz bir hedefe daha ulaşmaktan Üniversitemiz ve şehrimiz adına son derece büyük bir mutluluk duyuyorum. Sadece Üniversiteye değil Zonguldak'a yapılan bu önemli hizmetin hayata geçmesindeki katkılarından ötürü başta Sayın Valimiz Ali KABAN olmak üzere, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB’e; TEKMER binasının eksiklerinin giderilmesi hususundaki destekleri dolayısıyla Yurtbay Seramik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeki YURTBAY ve Çaycuma Belediye Başkanı Sayın Mithat GÜLŞEN’e teşekkürlerimi sunuyorum.”

Uluslararası standartlarda araştırma ve uygulamalarla çağın gerektirdiği bilgi üretimini, toplumun ve dünyanın ihtiyaçlarına göre şekillendirdiklerine değinen Rektör Özer, "Üniversite ile sektör arasında kurulacak olan iş birliklerinin hem topluma hem de bilime katkı sağlayacağına inanıyoruz.  Ülkemizin 2023 hedeflerini yakalayabilmek için bu iş birliği şart. Merkezdeki her şey, ihtiyaca göre tasarlandı. Bu kurumsal yapı, insanları cesaretlendirecektir." şeklinde konuştu.

TEKMER, KOSGEB ve Bülent Ecevit Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, faaliyetlerini Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Yerleşkesi içerisinde tahsis edilmiş olan hizmet binasında sürdürecek.