2016 takvim yılında kira geliri elde edenlerin vergi beyannamelerini 1-27 Mart tarihleri arasında verilmesi gerektiğini hatırlatan Kıran açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

DİLEKÇE VERMESİ GEREKİYOR

"İki bin on altı yılındaki istisna tutarlarını Maliye Bakanlığı 3800  lira olarak belirledi. Ayda 316 liranın altında kira geliri için beyanname verilmeyecek. Önceki yıllarda kira geliri beyan eden, kaydı olanların 27 Mart'a kadar 3800 liranın altında kira geliri elde ettiğine dair dilekçe vermesi gerekiyor. İki bin on altı takvim yılında toplam 110 bin liradan fazla gelir elde edenler 3800 liralık istisna tutarında yararlanamayacak. İşyeri kira geliri  30 bin lirayı aşmayanlarda kira gelir beyanı vermeyecek. Yıllık toplam geliri 110 bin lirayı aşan 570 lira fazla vergi ödeyecek.

 

5 BİN LİRA KİRA GELİRİ ELDE ETTİYSE

Emekli ikramiyeleri  gelir hesabına dahil edilecek. Örneğin 2016 yılında 95 bin lira emekli ikramiyesi alan ve yıllık 25 lira maaş geliri olan bir emekli 5 bin lira kira geliri elde ettiyse 3800 liralık istisnadan faydalanamayıp, 3800 liranın vergi karşılığı  olan 570 TL daha fazla vergi ödeyecek. Mükellefler ya bağlı bulundukları vergi dairesine giderek ya da gib.gov.tr internet sitesini kullanarak önceden hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ni kullanarak beyanda bulunabilecek. Hesaplanan gelir vergisini peşin ya da Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitte ödeyecek. Kredi kartı ile de ödeme imkanı bulunmaktadır. Tahsil  edilemeyen, yani alınmayan kiralar için beyan zorunluluğu bulunmamaktadır. Evde akrabalar oturuyorsa vergi ödenecek. Kira bedeli beyan edilmiş Emlak vergisinin % 5'i olarak hesaplanacaktır.

 

EVİNDE KIZI VE DAMADI OTURANLARA VERGİ YOK!..

Evinde kızı ve damadı oturanlar vergi ödemeyecek. Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için konut sahibi vergi ödemeyecek. Kira gelirleri götürü gider ve Geçek gider olmak üzere iki türlü beyan edilebiliyor. Gerçek gider yöntemiyle 2016 yılında ev için yapılan masraflar (ısıtma, su, asansör, sigorta onarım gibi), ayrıca ev krediyle alınmışsa faiz, ev son beş içinde alındıysa tapu bedelinin % 5'i gelirden düşülebiliyor. Kira geliri dövizle elde ediliyorsa tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre TL'ye çevrilerek hesaplanacak. Sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı evde oturanlar gerçek gider usulünü seçmesi halinde ödedikleri kira tutarlarını elde edilen gelirden indirebilecek. Lojmanda ve yurt dışında oturanlar da buna dahil. Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde hisse sahibi her kişi beyanda bulunup, ayrı ayrı 3800 liralık istisna tutarından yararlanabilecek. Kira gelirleri elde edilen aylarla  sınırlı olup, boş kalan aylar için beyan söz konusu olmayacaktır. Altmış yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalarca  talep edilmesi durumunda  görevlendirilen vergi memurları tarafınca beyanname hazırlanıp, gönderilecek. Vergi ve usulsüzlük cezaları  ve faizlerle karşı karşıya kalınmaması  için kira gelirlerinin noksansız  ve zamanında beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir"