Ereğli Vergi Dairesi Müdürü Üzmez, 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı gelirleri beyannamesinin 25 Mart tarihine kadar verileceğini belirterek, ?Çağrımıza rağmen beyanda bulunmayanları incelemeye alacağız? dedi.

Bu yıl yeni bir uygulama başlatıldığını, kira geliri elde eden mükellef sayısını arttırmayı amaçladıklarını belirten Ereğli Vergi Dairesi Müdürü Ergun Gülmez, 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı gelirlerinin Mart ayının 25'nci günün akşamına kadar beyan edilmesi gerektiğini hatırlattı. Beyannamenin, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verileceğini, mükellef normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olduğu bilgisini veren Gülmez düzenlediği basın toplantısında şu açıklamaları yaptı:

ELEKTRONİK ORTAM
Beyana tabi geliri sadece Gayrimenkul Sermaye İradından ibaret olan mükellefler dilerlerse Vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılıyla da elektronik ortamda gönderilecektir.

60 YAŞ ÜSTÜNE KOLAYLIK
Geliri sadece kira geliri olan 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlü mükelleflerden yaşlılığı, hastalığı veya sakatlığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların dairemizi veya Alo Maliye 189 hattını aramaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerinin doldurulmasına yardımcı olunacaktır.

İSTİSNA UYGULAMASI
2009 yılın da; mesken gelirlerine 2 bin 600 TL. istisna uygulanmaktadır. İstisna uygulanması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. Örneğin; mesken ve işyeri kiralama gelirlerinin birlikte elde edilmesi halinde, istisna sadece mesken kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmaz. Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, 2.600 TL. İstisnadan yararlanamazlar. İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2009 yılı için 22 bin TL. ) aşanlar yıllık beyanname verecektir.

2 ÇEŞİT TAKSİT
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki çeşit taksite ödenir. Kira geliri elde edenler, kendiliğinden beyanda bulunamaz veya eksik beyanda bulunurlarsa 2009 yılı için 2 bin 600 TL. istisnadan yaralanamaz. Ancak idaremiz tarafından herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler istisnadan yaralanabileceklerdir. Konutlarda 500 TL. ve üzerinde kira geliri elde edenler ile işyerlerinde işyerini kiraya verenlerde miktar sınırlaması olmaksızın kira ile ilgili tahsilat ve ödemelerini Bankaya veya PTT ye ödeme zorunluluğu getirilmiştir. (01.11.2008 tarih ve 268 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği )

SAYIYI ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Banka veya PTT ye ödeme zorunluluğuna uymayanlara Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355'nci maddesinin o yıl belirlenen Özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere her bir işlem bu işleme konu tutarının %5 oranında ceza kesilecektir. Bu yıl yeni bir uygulama başlattık. Kira geliri elde eden mükellef sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. Her türlü teknolojik imkânlarla yaralanıyoruz. Bilgisayar alt yapımız çok gelişti, vergi numarası uygulaması işimizi kolaylaştırdı. Ayrıca elektrik dağıtım şirketi Dergaz A.Ş, Belediyelerin emlak kayıtları, Tapu Sicil Müdürlüğü kayıtlarından yararlanıyoruz. Apartman ve site yöneticilerinden bilgiler alarak kiracıların ifadelerine başvurup kira geliri elde edenlerin kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Çağrımıza rağmen beyanda bulunmayanları incelemeye alacağız. Bu durumda 5 yıl geriye dönük inceleme başlatacağız. Daha sonra kaçırdığı vergiyi, vergi zıyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte isteyeceğiz. Kiracılara kiralarını bankadan yatırmalarını mülk sahiplerine de 25 Mart akşamına kadar kira gelirlerini beyan etmelerini önemle duyururuz.