Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Enis Kıran, 1 Mart 2014 tarihinde başlayan gelir vergisinde beyan döneminin 25 Mart tarihinde sone ereceğini hatırlattı. Farklı kazançlara sahip bulunan mükelleflerin belirtilen gelirler için beyan etme zorunluluğu bulunmadığını açıklayan Kıran konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
İŞYERİ KİRA GELİRLERİ
Ücretleri yıllık vergisi beyannamesi ile beyan edilmiyor. Ancak birden fazla işverenden ücret geliri olması halinde durum değişiyor. Birden sonraki işverenden 2013 takvim yılında alınan ücretin toplamı 26 bin TL'den fazla ise ücret gelirleri için beyanname verilmesi gerekiyor. İşyeri kira gelirleri yurtdışında oturma veya çalışma izni olanlar, Türkiye'deki işyeri kira gelirlerinin tutarı ne olursa olsun bu gelirlerini beyan etmek zorunda değillerdir. Türkiye'de yerleşik olanlar 2013 yılında işyeri kira gelirleri konut veya eurobond faizi ile birlikte toplamı 26 bin TL'yi aşmıyorsa bu kazançlar için de yıllık beyanname verilmeyecektir. Kiracılar kirayı öderken yüzde 20 stopaj ödemektedirler.
TELİF KAZANCI
Telif kazancı elde edenler (Hikaye, roman, şiir, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlama ya da kitap, CD disket, resim, heykel ve nota halindeki eserlerini satmak, haklarını devir veya kiralamak şeklindeki) kazançları tutarı ne olursa olsun yıllık beyana tabi değildir. Gerçek kişiler 2013 yılında elde ettikleri stopaja tabi tutulmuş banka mevduat faizi, repo ve fon gelirlerini tutarı ne olursa olsun beyan etmeyeceklerdir. Yine bankada döviz tevdiat hesabı bulunanlar da bunlardan elde ettikleri stopaja tabi tutulan faiz gelirlerini beyan etmeyeceklerdir.
52 BİN TL’Yİ AŞARSA
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ihraç edilen hazine bonosu, devlet tahvili faizleri ve alım satım kazançları yüzde 10 stopaja tabii olduğundan bu gelirler 2013 yılı dahil olmak üzere 2015 yılına kadar tutarı ne olursa olsun beyana tabi değildi. Aynı şekilde yine stopaja tabi diğer bono ve tahviller beyana tabi değildir. 2013 takvim yılında borsada elde edilen gelirler yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek. Borsa dışında hisse senedi alım satımında ise edinme tarihinden 2 yıl geçtikten sonra satılanlar yine beyana tabi olmayacaktır. Limited şirket ortaklarının 2013 yılında elde ettikleri kar payı geliri ile anonim şirket ortaklarının elde ettikleri temettü gelirinin 52 bin lirayı aşmaması beyana tabi başka gelirleri yoksa bu kazançlar yine beyanname ile beyan edilmeyecek. Ayrıca 52 bin TL aşanlarında yarısı beyan edilmektedir. Gayrimenkuller iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra elden çıkarılmışsa bundan doğan kazançlar beyana tabi değil, 5 yıl içinde satılanlar da 9.400 TL'yi aşmayan kazançlar da beyana tabi değildir. Miras yoluyla elde edinilmiş gayrimenkuller ne zaman satılırsa satılsın elde edilen gelir vergi dışı olup beyana tabi tutulmayacaktır”
(Haber Merkezi)