Van'da yaşanan deprem nedeniyle bölgeye giden ve Van halkı tarafından Beyaz Melekler adı verilen yaklaşık 100 kişilik TTK Arama ve Kurtarma ekibi Zonguldak'a döndü. TTK kurtarma ekibi, genel müdürlük binası önünde çiçeklerle karşılandı.
Van'da Pazar günü meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin ardından olay yerine giden 100 kişilik Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Arama ve Kurtarma ekipleri Zonguldak'a geri dönerken, TTK Genel Müdürlük binası önünde mesai arkadaşları, yakınları ve Genel Maden İşçileri Sendikası yönetimi tarafından çiçekle karşılandı. TTK Arama ve Kurtarma ekipleri, 17 Ağustos Marmara ve daha sonra Düzce depreminde de başarılı çalışmalarla birçok vatandaşı enkaz altından canlı çıkarmıştı. Otobüslerle Zonguldak'a gelen TTK
ekipleri genel müdürlük önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ekibin çalışmaları hakkında bilgi veren TTK Genel Müdürü Mahmut Özçelik, "TTK Arama ve Kurtarma ekipleri, Marmara ve Düzce depreminde olduğu gibi Van Erciş'te de üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmiş, 4 gün boyunca çalışmalarını tamamlamıştır. Toplam 91 kişi gönderdiğimiz ekiplerimiz 7 kişiyi sağ, 54 kişiyi de ölü olarak enkaz altından almıştır. Özellikle fedakarlıkla çalışan arkadaşlarımıza genel müdürlüğümüz adına çok teşekkür ediyorum. Milletimizin başı sağolsun" dedi.
İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı Merkez Tahlisiye mühendislerinden Cüneyt Yamudi de, Van'da acıyı yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: "Orada acıyı yaşadık, yeri geldi çok sevindiğimiz zamanlar oldu. Kurum olarak özerimize düşeni yaptığımızı düşünüyoruz. Madenciliğin farkını mümkün olduğunca göstermeye çalıştık. Doğal afetin acı hatıraları kaldı biz de, 17 Ağustos'taki gibi. 91 kişilik ekipte hiçbir arkadaşım 'yoruldum' demedi. Onu da gösterdim. Bütün ekipler yukarıda enkazın üstünde
çalışırken, bazı arkadaşlarda altta çalışıyordu. Özelliği aşağıdan girip müdahaleyi aşağıdan yapması. Biz ocakta kullandığımız tahkimat sistemlerinin aynısını, o kültürümüzü de orada gösterdik. Farkımız oydu. Övgüyle karşılandığımız yerler çok oldu. Özellikle İHH onlardan çok destek gördük."
Bartınlı iki hemşehrilerini kurtardıklarını anlatan Yamudi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir çanta bulduk içinde ziynet eşyası vardı, toplamı 200 bin TL kadardı. Onları oraya teslim ettik. Telefon geldi, arkadaşımızın çocuğu olmuş ona çok sevindik. Çürükler gitti sağlamlar kaldı. Yapı Denetim olayından sonraki binaların hepsi dimdik ayakta duruyor. Ama ondan önceki binalar hepsi elenmiş vaziyette. 17 Ağustos'tan ve bundan ders almamız gerekiyor."
Deprem sonrası Van'a giden 5 yıllık maden işçisi Bayram Çiftçi ise, çocuğunun olması nedeniyle bir an önce eve gitmek istediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Telefon geldi, eşim doğum yapmış, ikisi de sağlıklı. Çok mutluyum ama gidip görmek istiyorum. Hiç görmedim. Yakınlarım git dedi. 'Gözün arkada kalmasın' dediler bende gittim. Haber geldiği sırada istirahattaydım ondan sonra enkaza gittim."
Bir maden işçisi de, kurtarma ekibine Van afetzedeleri ve Van halkının 'Beyaz Melekler" dediğini belirterek şöyle konuştu: "Yürekleri elbiselerine sığmayan insanlar' dediler, biz Zonguldak'ı çok güzel temsil ettik, bekleneni verdik orada."
TTK Arama ve Kurtarma ekipleri, TTK tarafından görevlendirilen araçlarla iş yerlerine giderken, malzemeleri teslim ettikten sonra evlerinde istirahata çekildi.
7 KİŞİYİ CANLI ÇIKARDILAR
TTK Arama ve Kurtarma ekipleri, enkaz altıdan 7 kişiyi canlı kurtarırken, 54 kişinin de cesedini çıkardı. Kozlu Müessesesi ekibi Taç Beyaz apartmanında 10 metre tünel açarak bir canlıya ulaştı. Ekipler tekrar aynı binanın diğer tarafında da çalışma yaparak oradan da bir kişiyi canlı kurtardı. Aynı binanın başka bölümünde yapılan çalışmada ise, 50 saat sonra Okan Şahin isimli öğretmeni canlı çıkarırken, yanında da bir kişiyi cansız olarak çıkardı. Kozlu ekibi enkaz altından toplam 3 kişiyi canlı olarak
çıkarırken, 11 kişinin de cesedini çıkardı. Armutçuk ekibi de Erciş ilçesinde Dağ apartmanında çalışma başlatarak, iki kişiyi sağ olarak çıkarırken, 15 kişiyi de cansız çıkardı. Karadon ekibi de BEDAŞ bölgesinde çalışma yaparak 2 kişiyi sağ olarak çıkarırken, 15 kişinin de cesedini çıkardı. Üzülmez ekibi de Kaymakamlık binası arkasındaki bölgede çalışarak 13 kişiyi cansız olarak çıkardı.