Basın İlan Kurumu'nun kurumsal yayın organı Basın Hayatı dergisi 1 Kasım 2010 tarihinde yayın hayatına başladı. Bundan böyle her ay düzenli yayınlanacak dergi, kurumsal haberlerin yanı sıra 49 yıldan bu yana hizmet verdiği basın dünyasıyla ilgili haberlere yer verecek.
Derginin ilk sayısında, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın, "Türk Basını İçin Kolları Sıvadık" başlıklı yazısı da yer alıyor. Yazısında, Basın İlan Kurumunun, Türk basın sektöründeki 50 yıllık rolünü yeniden tanımladığını belirten Atalay, kurumun uluslararası standartlara kavuşturulması için gece gündüz çalıştıklarını ifade ediyor.
Öncelikli hedeflerini, "Basında çalışanların mesleki gelişiminin artırılması, habercilerin sosyal ve ekonomik açıdan daha iyi şartlarda çalıştırılması ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engellerin kaldırılması" olarak açıklayan Mehmet Atalay,internet haberciliğinin geleceği ve internet medyasındaki reklam dağılımının yoğun gündemlerinin arasında olduğunu belirtiyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu konuyla bizzat ilgilendiğini bildiren Atalay, Basın İlan Kurumunun yılladır ilan alıp veren bir kurum olarak hafızalara kazındığını, tek görevlerinin bu olmadığını, bu sebeple birçok yeni projeye imza attıklarını, bunlardan en önemlisinin gazetecilere verilecek gri pasaport uygulaması olduğunu anlatıyor.
Atalay yazısında, Basın Hayatı dergisinin yayın hayatına başlama gerekçesini şöyle dile getiriyor:
"Bir dönem Türkiye'de gündem belirleyen haber dergilerinin neredeyse tükendiği bir dönemde böyle bir dergiyi çıkarmış olmayı önemsiyoruz. Bildiğiniz gibi Nokta dergisi kapandı. 1987'de dünyaya gelen haftalık Tempo aylık oldu. Aktüel, 15 günde bir çıkıyor. Haftalık haber dergisi cephesinde Aksiyon ve Newsweek Türkiye kaldı. Gazetelerin eskiden dergilerle rekabet edebilen haberlere imza atan hafta sonu eklerinde artık şaşırtıcı ve keyifle okuyabileceğimiz haberler yer almıyor. Türkiye'de araştırmacı gazetecilik alanında ciddi bir boşluk ortaya çıktı. Habere yatırım yapılmasını ve bu boşluğu birilerinin doldurmasını temenni ediyoruz.
Bu üzücü manzarayı seyrederken haberin merkezindeki gazetecilerin dünyasında çok sayıda haber olduğunu ama bunu birkaç internet sitesi dışında kimselerin haberleştirmediğini gördük. Oysa bir gazeteci hem Türkiye'deki hem de dünyadaki medya aleminde ne konuşuluyor bilmek isteyebilir. İşte bu dergi, medya gündemini takip edecek. Önemli olayların aktörlerinden yazılar alacak. Nostaljiyi unutmadan, yaşam tarzına ağırlık vereceğiz. Gazetecilere özel ciddi bir yaşam rehberi içeriği düşünüyoruz. Kısacası Basın Hayatı, klasik bir kurumsal dergi formatının dışına çıkarak, resmi rakamlara göre yaklaşık 12 bin, gayri resmi rakamlara göre çok daha büyük bir medya ailesinin yakından takip edeceği bir dergi olma iddiasında. Sizlerin de değerli katkılarınızı bekleriz…"
İLK SAYIDA NELER VAR?
Basın İlan Kurumunca çıkarılan derginin ilk sayısında, internet haberciliğinin geleceği, gazetecilere müjdelenen gri pasaporttaki son durum ve başörtülü gazetecilere tanınan yeni haklar ele alınıyor.
Dergide, Lübnan iç savaşı sırasında Hizbullah tarafından kaçırılan ve 7 yıl esir tutulan gazeteci Terry A. Anderson röportajı da yer alıyor.
Atalay ile yapılan ve "Küllerinden Doğan Basın İlan Kurumu" başlığıyla Marketing Türkiye Dergisi'nde de yer alan röportajın bulunduğu derginin ilk sayısında, Bursaspor'un şampiyonluğu, yerel basın ile ilgili seminerin ayrıntıları ele alınıyor.

Basın İlan Kurumu'nun kurumsal yayın organı Basın Hayatı dergisi 1 Kasım 2010 tarihinde yayın hayatına başladı.