Karadeniz'in yat turizmine açılması amaçlı düzenlenen çalıştay da öne çıkan görüş, öncelikle balıkçı barınaklarının yat turizmi amaçlı kullanılması oldu.

Karadeniz Ajansı Derneği tarafından Zonguldak Dedeman Otel'inde düzenlenen Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması, 2023 Vizyonu Çalıştayı tamamlandı.  2-3 Aralık tarihleri arasında devam eden çalıştaya sektörün önemli isimlerinin yanı sıra TBMM'nin eski Başkanlarından Köksal Toptan'ın katılması büyük umut yarattı. Çalıştay sonrasında biraraya getirilen görüşlerin değerlendirme sonuçları olarak belirlenmesi ve daha sonra Çalıştay Sonuç Bildirgesi olarak açıklanmanın planlanması konunun ciddiyetini ve önemini artırıyor. Çalıştay da öncelikli olarak Karadeniz'de mevcut bulunan ve atıl durumdaki balıkçı barınaklarının yat turizminde de hizmet vermesi üzerinde görüş birliğine varıldı. Balıkçı barınaklarının bu hizmet için de kullanılmasının kaynak israfının da önleneceğinin dile getirildiği çalıştaya katılanların tam destek sözü vermesi de umut sağladı.
'Dünyada ve ülkemizde yat turizm sektörü', 'Karadeniz'de yat turizmi, önemi ve potansiyeli', 'Karadeniz'de yat turizmi fiziki şartlar ve artı ve eksileri' konularının tartışıldığı çalıştay da açıklanacak olan sonuç blldirgesine kaynak olacak maddeler ise şöyle sıralandı.

DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

*Marinalarımızda yatçılar ve tüm taraftarlar ile Anket çalışması (yurtiçi ve yurtdışı-talep ve beklentiler)

*Öncelikle bir pilot bölge oluşturulması ve talebe göre tüm Karadeniz Bölgesinin buna göre şekillendirilmesi

*Üniversitelerde araştırma projesi haline getirilmesi

*Balıkçı barınakların yatların yanaşması açısından uygunluğunun belirlenmesi

*Tuna nehri ve diğer su  yollarının yat trafiğine Orta Avrupa ve kuzey ülkelerine açılması

*Karadeniz'in sahili olan çevre ülkelerdeki mevcut potansiyelinin değerlendirilmesi

*Danışmanlık hizmetleri ve projelendirme ; (finansal sorunların çözümü için proje geliştirilmesi)

*Tarihi, turistik, mitolojik durumun tespiti

*Teknelere hizmet verecek personel ve firmaların özendirilmesi