Türk edebiyatının önemli eleştirmen-yazarlarından Mehmet Yaşar Bilen için 22 yıl öğretmenlik yaptığı Devrek’te söyleşi ve imza günü düzenlendiği bildirildi.

 

Mehmet Yaşar Bilen’in görev yaptığı Devrek Lisesi’nden 1981 yılında mezun olan öğrencileri tarafından, “Devrek Lisesi 1981 Yılı Mezunları Buluşuyor” etkinliği çerçevesinde Devrek’e gelecek olan eleştirmen-yazar Mehmet Yaşar Bilen Sarissa Yayınları arasında çıkan “Eleştirmen: Mehmet Yaşar Bilen e Mektuplar-1” kitabını imzalayacak ve “Edebiyatımızda Eleştiri” konulu bir de söyleşi yapacak.

 

Etkinlikte ayrıca Mehmet Yaşar Bilen’in öğrencisi ressam Filiz Bala’nın da “Resim Sergisi” yer alacak. 16 Eylül 2017 Cumartesi günü saat:12.00’de Devrek Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yapılacak olan etkinlikle Mehmet Yaşar Bilen 27 yıl önce ayrıldığı Devreklilerle özlem giderecek.

 

“Eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen’e Mektuplar-1”

 

Eleştirmen-yazar Mehmet Yaşar Bilen, 18 yıllık bir aradan sonra “Eleştirmen /Mehmet Yaşar Bilen’e Mektuplar-1” adlı kitabıyla ilgili olarak öğrencisi, şair-yazar İbrahim Tığ şu bilgileri verdi:

 

“Türk edebiyatında önemli isimlerin 1970-2000 yılları arasında Bilen’e yazdığı mektuplardan oluşan kitap, 1980 darbesinin bu ülke insanına, yazarına, şairine, gazetecisine, romancısına kısacası aydınına uyguladığı baskıyı, zulmü mektuplarla okuyucuya aktarırken önemli bilgiler de sunuyor.

 

Bilen bu görüşümüzü önsözde şöyle doğruluyor: “O dönemin baskılarını sezdirmek, sanatın, edebiyatın, şiirin nasıl bir ortamda boy verdiğini ortaya koymak gerekiyordu. Birçok şairin, yazarın mektubunda bu olguya rastlayacaksınız...” Kitap Devrek eksenlidir çünkü; Bilen bu mektupların yazıldığında Devrek Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapmaktaydı.

 

Enver Ercan, Hüseyin Haydar, Adalet Ağaoğlu, Fakir Baykurt, Aziz Nesin, Ahmet Özer, Asım Bezirci, Ahmet Ada, Buket Uzuner, Alpay Kabacalı, Arif Damar, Feyza Hepçilingirler, Hasan Hüseyin Korkmazgil, İbrahim Oluklu, Lütfiye Aydın, Memet Fuat, Oktay Akbal, Necati Cumalı, Remzi İnanç, Ruşen Hakkı, Salah Birsel, Sennur Sezer, Vecihi Timuroğlu, Yekta Güngör Özden ve Zihni T. Anadol kitapta mektupları olan güzel insanlardan bazıları...”

 

Mehmet Yaşar Bilen kimdir?

1945 yılında Niğde' de doğdu. Ortaöğrenimini Niğde Erkek Sanat Enstitüsü ve İlköğretmen okulunda, yüksek öğrenimini Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Ergani, Zonguldak, Devrek, İzmir Bornova, liselerinde öğretmenlik yaptı.

 

İlk şiir ve denemeleri Ilgaz, Yeleken, Forum ve İmece dergilerinde yayımlandı. Varlık, dergisinin açtığı eleştiri yarışmasında ödül aldıktan sonra tümüyle eleştiriye yöneldi. Nesin Vakfı yıllığında dergiler bölümünü yazdı.    Yansıma, Güney, Dönemeç, Sanat ve Toplum, Hâkimiyet, Sanat, Türkiye Yazıları, Yaba, Yazko Edebiyat dergilerinde çıkan bu tür çalışmalarında toplumca gerçekçi akıma bağlı göründü. Özellikle kişilikleri 70’li yıllarda beliren şairler, öykücüler üzerindeki değerlendirme yazıları ile bu kuşağın gelişmesinde payı oldu.

 

Eserleri: Yazdıkça (Deneme-Eleştiri, 1980. Akademi Kitapevi Başarı Ödülü 1981),  70 Kuşağı Şiirimizi Tartışıyor (Soruşturma-İnceleme-Değerlendirme 1985 ), Edebiyatın İzinde (Eleştiri 1986, 2. Baskı Prospero Yayınları, 1995), Sonra Yazı Vardı (Deneme-Eleştiri 1993), Yardımcı Türkçe Ders Kitapları (Orta 1.2.3), Açıklamalı Deyimler Sözlüğü (1996), Konuşma ve Yazma Sanatı (1997), Eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen'e Mektuplar-1 (2014).