Zonguldak'ta, 30 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasıyla ilgili olarak hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda, patlamadan önceki 12 dakikada ocaktaki işçilere haber verilmemesi kusurlu bulundu. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk ise bilirkişi raporundaki tespitlerin doğruluğuna inanmadıkları belirterek, rapora katılmadıklarını kaydetti.

TTK Karadon Müessesi Maden Ocağı'nda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen ve 30 madencinin öldüğü grizu faciasıyla ilgili ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. Bilirkişi raporunda, saat 13.15'ten, patlamanın meydana geldiği 13.27'ye kadar geçen 12 dakikalık sürede ocaktaki metan gazı oranının, tehlike sınırını üstü olan yüzde 4'ün üzerinde seyrettiğine dikkat çekildi. Raporda, "Patlamadan önceki son 12 dakikada, patlama olasılığının çok yüksek olduğu bilindiği halde, Yapı-Tek çalışanlarına neden haber ulaştırılmadığı, neden tüm ekipmanların durdurulmadığı, neden acil kaçış planının uygulanmadığını anlamak mümkün değildir." denildi.
Geçen yıl ağustos ayında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ)'nin hazırladığı ilk rapor doğrultusunda tutuklanan 6 kişi, bir üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı, ikinci bir bilirkişi raporu hazırlanması için dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Bunun üzerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'ndeki bazı akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti, 16 sayfalık raporunu Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet savcısının rapor doğrultusunda hazırlayacağı iddianame ile yeniden dava açabileceği belirtildi.

TTK RAPORA KATILMIYOR
TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, yaptığı açıklamada, bilirkişi raporundaki tespitlerin doğru olduğuna inanmadıkları belirterek, şunları söyledi: ''Rapora katılmıyoruz. Ana kusurun dağıtılması lazımdı. Herkese kusurdan pay verilmiş. Sanki sensörlerin yerini bizim arkadaşlarımız değiştirdi. Tespitlerde hatalar var. Patlamanın galeri-2'de olduğunu belirtiyorlar, bizim incelemelerimizde orada patlama bulgusu yok. Büyük ihtimalle ana galeride patlama oldu. Bazı şeyler karıştırılıyor. 'Niye 12 dakika da önlem alınmadı' deniliyor. Gaz izlemedeki görevli arkadaşımız yer altındaki çalışanlara telefon ediyor. Yapı-Tek'in elamanları gaz oranından haberlerini olduğunu, dinamit attıklarını söylüyorlar. Olan şeyler bile yokmuş gibi bir senaryo kurgulanıyor. Bir bilirkişinin tespitine göre mahkeme karar verecek değil. Başka bilirkişilere de gidecektir. Raporda olay yeri ve kurgulama yanlış gösterilmiş.''