Alaplı'da 150 yıldır faaliyet gösteren atölyelerinde bir bıçağı 1500 çekiç darbesiyle üreten ustanın kaliteli ürünleri, ucuz Çin mallarına rağmen talep görüyor.
Yedigelli köyünde, dedelerinden kalan atölyede ailelerinin 150 yıllık el yapımı bıçak üretme geleneğini sürdüren Özgür Özdemir (35), babası ve dayısının oğluyla Anadolu'da tarih öncesi dönemlerden beri kullanıldığı bilenen el ürünü bıçaklar yapıyor. Bıçakların 19. yüzyılın ortalarından itibaren makinelerle üretilmeye başlamasıyla azalan el zanaat ustalarının yaptığı ürünlerin, özellikle sap kısımları ve metal bölümlerine işlenen çeşitli motiflerle süslenmesi meraklılarının ilgisini çekiyor.
Babası Kadir Özdemir'den (58) öğrendiği işi devam ettiren Özgür Özdemir, çakıdan kasap bıçağında kadar onlarca farklı alanda kullanılabilecek bıçaklar yaptığını söyledi. Dedelerinden miras mesleği Çin malları ve makine üretimleriyle rekabet ederek yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"Bir bıçağı 1500 çekiç darbesiyle üretiyoruz. Günde ortalama 5 adet bıçak yapıyoruz. Dedemden ve babamdan 15 yaşında öğrendiğim el zanaatini sürdürüyorum. Tamamen el işi olan ürünlerimiz, bölgenin en iyi bıçakları olarak bilinir. Bıçağın yapımında önemli olan şey iyi tavlanması, dövülmesi ve suyunun iyi verilmesidir. Bu üç şeyi usulüne uygun yapıldığı zaman bıçak ömür boyu kullanılır. Ucuz Çin mallarını satın alan vatandaşlar ise istediği verimi alamıyorlar. Özellikle bölgedeki kasaplardan yoğun talep görüyoruz. Atölyede yaptığımız bıçakların pazarlamasını babam kendisi yapıyor."
Özdemir, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve İstanbul'a bıçak gönderdiklerini belirterek, "Ayda 150 adet bıçak üretiyoruz.
Talep fazla olmasına karşın kaliteden taviz vermemek için üretimimiz sınırlı kalıyor. Bıçakların adedini 20-50 liradan satıyoruz. İsteyenlere özel işlemeli ürünlerde yapıyoruz" dedi.