TTK Genel Müdürü Eroğlu: "Yeni bin tane kardeşimizin kurasını çektik, diğer 500 kardeşimizin de işlemlerini tamamlatacağız. Bunlar bir aile olarak bünyemize katılacak. Bizlere ve madencilere görev düşüyor. Madencilik bugün işe başladığında en az 20-25 yıl bir hayat biçimi. Buradaki sevinç, hüzün madenciyi şekillendirdiği gibi ailesini de şekillendirecektir"

GMİS Genel Başkanı Demirci: "Genel Müdürlük, her yıl sonunda emekli sayısı kadar yeni işçi almalıdır. Türkiye'nin taşkömürüne ihtiyacı var ve kömür ithal edecek lüksü yok. Burada kömür var, on binlerce insanımız çalışmak istiyor"

 

Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için tören düzenlendi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Armutçuk Müessesesi kuyu başında düzenlenen törende, kazalarda hayatını kaybeden madencilere başsağlığı diledi.

 

"HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞMEKTE"

3 Mart Kozlu, 7 Mart Armutçuk Müesseselerinde meydana gelen grizu facialarının, basıncın dengesiz olduğu atmosferik şartlarda vuku bulduğunu belirten Eroğlu, "Süreci yönetirken bilgileri, bulguları iyi değerlendirip kötü sonuçlar ortaya çıkmaması konusunda hepimize görevler düşmektedir" dedi.

 

"YER KÜRENİN ALTINDAKİ BİR YAPI"

Kurumun, yaklaşık 300 kilometrelik yerkürenin altındaki bir yapıyı sürdürdüğünü anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Bu yapıyı mevcut madenci kardeşlerimiz ile devam ettiriyoruz. Yerin üstünde yaptığımız işin görülmeyen kısmı yerin altındadır. Bir sürü operasyonel faaliyetlerle şekilleniyor. Bu faaliyetleri bazen 1, 2 bazen de çok sayıda kişi ile yapıyoruz. Bize düşen mevcut çalışan kardeşlerimiz ve idare edenler zor zamandan önce rahat zamanda durum tespiti yapıp, durumun gerektirdiği eğitim faaliyetleri ve diğer hususlar olsun onları yerine getirebilmektir. Sorumluluk hepimize düşüyor. Bazı kazalarımız oluyor bu kazalara, 'ramak kala kazalar' diyoruz. Çok büyük boyutta uzuv kaybı, travmatik sonuçları olmayabilir ama bu hususları sağlıklı değerlendirmemiz gerekiyor. Kötü sonuçları ancak birlikte değerlendirirsek önleyebiliriz.

 

BİN KİŞİ TAMAM SIRADA 500 KİŞİ VAR

Yeni bin tane kardeşimizin kurasını çektik, diğer 500 kardeşimizin de işlemlerini tamamlatacağız. Bunlar bir aile olarak bünyemize katılacak. Bizlere ve madencilere görev düşüyor. İlk geldikleri günden itibaren gelenleri karşılamanızı, bilgilerinizi paylaşmanızı bu sürecin nasıl yönetilebilir olduğunu anlatmamız gerekiyor. Madencilik bugün işe başladığında en az 20-25 yıl bir hayat biçimi. Buradaki sevinç, hüzün madenciyi şekillendirdiği gibi ailesini de şekillendirecektir"

 

"ÜLKEMİZ VE MİLLETİMİZ İÇİN ÜRETİYORUZ"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ise dünyanın en zor mesleklerinden birisi olan madenciliği bölgede sürdürdüklerini dile getirerek, "Kömür bölgemizde olduğu için 170 yıldır atalarımızın mesleğini devam ettiriyoruz. Ailemiz, çocuklarımı, ülkemiz ve milletimizin geleceği için üretiyoruz" dedi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TALİMATI

İşçi eksikliği nedeniyle yeterince üretim yapılamadığını, kurumun üretim kapasitesinin çok altında çalıştığını belirten Demirci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile kuruma ilk etapta bin ikinci etapta da 500 kişinin iş başı yapacağını söyledi.

 

TTK'YA YETKİ VERİLMELİ

İşçi alım kararından bu yana kurumdan 650 madencinin emekli olduğunu önümüzdeki günlerde bu sayının 800'ü aşmasının beklendiğini anlatan Demirci, şöyle konuştu:  "Biz diyoruz ki TTK'nın norm kadro ve tam kapasite ile istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi, yani zararın kaldırılması ya da en az seviyeye düşürülmesi için TTK Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmeli ve Genel Müdürlük, her yıl sonunda emekli sayısı kadar yeni işçi almalıdır. Türkiye'nin taşkömürüne ihtiyacı var ve kömür ithal edecek lüksü yok. Burada kömür var, on binlerce insanımız çalışmak istiyor. TTK'nın yerini özel sektör dolduracak anlayışı tutmadı. TTK'ya sahip çıkılması ve desteklenmesi gerekiyor. TTK için bin işçi alımı yapılarak güzel bir adım atıldı. Şimdi hemen yeni bir adıl atılmasını ve maden şehitlerimizin yakınlarına sahip çıkılmasını istiyoruz. Başta TTK ve Türkiye Kömür İşletmeleri olmak üzere tüm kamu kurumlarına eleman alımında maden şehitlerimizin yakınlarına öncelik verilmelidir"

 

DUA EDİLDİ, MEVLİT ŞEKERİ DAĞITILDI

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen de yaptıkları konuşmada maden şehitlerine başsağlığı diledi.  Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi, mevlit şekeri dağıtıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)