Çaycuma’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilçe ilan edilmesinin 74’üncü yılı nedeniyle düzenlenen “Çaycuma Günleri” etkinlikleri muhteşem görüntülere sahne oldu. Bulgaristan, Gürcistan ve Makedonya’dan gelen halkoyunları ekiplerinin Çaycuma Hal Eğitim Merkezi Halkoyunları Ekibi birlikte yaptığı gösteriler büyük beğeni alırken, Cumhuriyet Meydan’ında kurulan sahnede yapılan konserlere binlerce Çaycumalı katıldı. Yerel sanatçılar Mevlüt Toplu, Baki Kalaycı, Ayşe Kılıç ve Hayati Yüzlü ile başlayan halk konserleri Grup Maske ile devam ederken, ünlü sanatçı Mithat Körler ile son buldu. Konserlere katılan binlerce Çaycumalı geç saatlere kadar coşku içinde eğlenirken, zaman zaman Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da bu coşkuya ortak oldu. Hem Çaycumalılarla, hem de yabancı gruplarla bol bol oynayan Kantarcı, Çaycuma’nın artık bir kültür kenti olduğunu söyledi.

 


AÇILIŞ TÖRENİ COŞKULU GEÇTİ

Bir gün önce halkoyunları gösterileri ve yerel sanatçıların konserleri ile başlayan Çaycuma Günleri’nin resmi açılışı görkemli bir kortejle yapıldı. Üç ülkeden gelen halkoyunları gruplarıyla Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları ekibiyle, protokol üyeleri ve Çaycumalıların katıldığı kortej geçişi ilçede tam bir bayram havası estirdi. Çaycuma Belediye Bandosu’nun yanı sıra Bulgaristan halkoyunları ekibinin canlı müziklerle yaptığı geçiş korteji izleyen Çaycumalılar bir müzik şölenine de tanıklık yaptı. Yürüyüşe Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP İl Başkan Vekili Hakkı Güney, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, AK Parti İlçe Başkanı Veysel Karani Doğancı, GMİS eski Başkanı Ramis Muslu,  Çaycuma Kent Konseyi Başkanı Berna Çimsalan Özyurt, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kaymakamlık binası önünde başlayan yürüyüş, Çaycuma Belediyesi bando takımının çaldığı marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’nı takiben Atatürk Bulvarı’ndaki Atatürk Heykeli önünde sona erdi. Burada saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

 


KANTARCI: “ÇAYCUMA BİR HUZUR VE KARDEŞLİK KENTİDİR”

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yaptığı açılış konuşmasında, “Çaycuma bugün sizlerin sayesinde tarihi bir güne tanıklık ediyor. Çaycuma bugün bir kültür kenti olmanın adımlarını atıyor.  Aynı zamanda bir şenlik havasında bir güzelliği yaşatan komşu ülkelerimizden gelen değerli halkoyunları ekiplerine, onların yöneticilerine ve bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çaycuma barış ve kardeşliğin en güzel örneğini sizlerle beraber veriyor.  Rengarenk mutlu ve huzurlu bir havayı bir yaz gününde hep beraber soluyoruz. Aynı zamanda Çaycuma bu ayda yıllardır gurbette yaşayan hemşerilerini de bağrına basmış vaziyette. Bu vesileyle gurbetçilerimize de selamlıyor, ülkemize hoş geldin diyorum. Bu Çaycuma Günleri umuyorum Çaycumalılık ruhu ve bilincinin gelişimine de hitap edecektir” dedi.


 

KANTARCI: “ÇAYCUMA BÜYÜYECEK AMA KİMLİĞİNDEN, KENDİLİĞİNDEN ÖDÜN VERMEYECEKTİR”

Konuşmasını, “Çaycuma dışarıdan gelenlerin de çok iyi tanıklık yaptığı gibi bir huzur memleketidir” diyerek sürdüren Kantarcı, “İnsan odaklı hizmetlerle ortaya çıkan huzurlu bir yaşamın başkenti konumunda şu anda Çaycuma. Bu huzur beldesi, 1944’de, 20 Temmuz günü TBMM kararıyla ilçe oldu. Biz de bunu bir festival havasında kutlama kararı aldık. Bu ilkini yapıyoruz. Bunu önümüzdeki yıllarda daha geniş kutlamalarla sürdürerek geleneksel hale getireceğiz. 1944’de Çaycuma merkezi 2400 nüfuslu küçücük bir yerdi. Toplam köyleriyle, beldeleriyle beraber 41 bin nüfusa sahipti. Bu 1960’lara kadar çok fazla değişmedi, daha çok köy nüfusu arttı. Ama 1960’dan sonra Çaycuma’da devrin çok önemli bir tesisi olan kağıt fabrikasının yapılmasıyla merkez hızla büyümeye başladı ve bu büyüme 1990 yılında köyleriyle beraber 105 bin nüfusa ulaştı. Bölgemiz göç verirken Çaycuma ilçe merkezimiz gayet güzel gelişmelere sahne oluyor ve giderek Çaycuma merkezinin nüfusu hızla artıyor. Şu anda 30 binlere ulaşan nüfus, önümüzdeki dönemde Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesi, üniversitenin büyümesi, havaalanın daha aktif hale gelmesi, liman ve endüstri bölgesinin hizmete girmesi, turizmin, sanayinin, tarımın, eğitimin hızlı bir tempoyla gelişmesi sonucunda bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecek ve Çaycuma 100 bin nüfuslara doğru ulaşacaktır. Çaycuma bu nüfusa ulaşırken Çaycuma kimliğinden, kendiliğinden ödün vermeyecektir. Çaycuma sağlıklı bir kentleşmeyle büyüyecektir. Onun temellerini de biz bugünlerde atmış olduk.

 


KANTARCI: “ÇAYCUMA FİLYOS ÇAYI DENEN BİR MÜCEVHERİN SAHİBİDİR”

Çaycuma’da dört yıldır yaptıkları çalışmalarla 20 bine yakın konutun yapılabileceği alanların imarının tamamlandığını söyleyen Kantarcı, sözlerini, “Önümüzdeki senelerde ülkemizin ekonomisinin de rayında gitmesiyle Çaycuma bir şantiyeye dönüşecektir. Çaycuma büyümeyle beraber kültür kenti olma hüviyetini taşımada ve bunu geliştirmede de son derece kararlı adımlarla yürüyecektir. Bugün başlayan ve üç gün daha sürecek olan bu etkinlik, bunların habercisidir. Çaycuma aynı zamanda uluslararası etkileşime de açık bir yerdir. Bugün gelen misafirlerimiz de bundan sonra kuracağımız bağları daha çok sıkılaştıracağız. Seneye de inşallah daha başka ülkelerden katılım sağlayacağız ve gelen dostlarımızla da bir karşılıklı kesintisiz köprüyü ulaştıracağız. Modern kentlerin içinden nehirler geçer. Çaycuma da Filyos Çayı denen bir mücevherin sahibidir. Buraya yaptığımız yatırımlarla da Çaycuma’daki yaşam alanlarını çoğaltacak çevre dostu bir şehir yaratacağız. Toplumsal yaşam kalitesini yükselteceğiz. Kadınlarımızla gençlerimizle her şeyimizle güvenle umutla bakacağız” diyerek bitirdi.

 


KEÇELİ: “ÇAYCUMA BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI”

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli ise “Güzel Çaycuma’mızın ilçe olarak ilan edilişinin bugün 74’üncü yılını kutluyoruz. Çaycuma bölgenin parlayan yıldızı ve bölgenin gelişim merkezlerinden birisi olacaktır. Çaycuma’nın belki geçmişi de büyüktü ama geleceği geçmişinden çok daha büyük ve çok daha güzel olacak, bundan da hiç şüphemiz yok. Ama bu güzelliği sağlayan sadece fiziki güzellik veya konumu değil. Çaycuma’nın emin olun insanları da en az doğası kadar güzel. Bu Çaycuma’da bu güzelliği oluşturan güzel Çaycumalılara da teşekkür etmek isterim. Çaycuma’ya kağıt üzerinde baktığınızda ilçe girişinde 27 bin nüfusu görürsünüz. Ama içinde yaşamaya başladığınızda burası 27 bin değil 57 bin, 67 bin nüfusun hareketliliğine güzelliğine ve sosyal yaşantısına sahip. Bu etkinlik ilki olmasına rağmen komşularımız Makedonya, Gürcistan, Bulgaristan’dan gelen misafirlerini ağırladığımız küçük bir başlangıç yapmış olduk. Ama Çaycuma Belediye Başkanımıza da buradan hatırlatıyorum. Başkanım şimdi, ilkini 3 ülkeyle başlarsak herhalde ikincisinde 10 ülke, üçüncüsünde 20 ülkeyle devam etme zorunluluğunuz olacak. Yükünüz biraz ağır, haberiniz olsun. Bu etkinliğin gelenekselleşmesini diliyorum. Belki dillendirmek için erken, Ereğli’dekiler duyarsa kızar bize ama gelecek için plan yapmak için söylüyorum bunu. Şuan dillendirmiyorum. 1944’de ilçe oluşunu kutluyoruz şimdi, inşallah bizden sonraki belediye başkanları ve kaymakamlar bir gün Çaycuma’nın il oluşunu da kutlayacağı bir dönem gelsin diyorum” dedi.

 

ÇAYCUMA ÇOK TEMİZ VE DÜZENLİ BİR KENT

Açılış töreni halkoyunları ekiplerinin gösterileriyle son bulurken akşam saatlerinde yapılan konserlerle devam etti. Etkinliklere katılan yabancı grupların Çaycuma’dan çok memnun oldukları gözlendi. Çaycuma’nın çok düzenli ve temiz bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden yabancı grup temsilcileri ilçenin görünümünün bir Avrupa kentinden farksız olduğunu söyledi. Buradan memnun duygularla ayrıldıklarını söyleyen grup temsilcileri çağrıldıkları takdirde yeniden gelmekten mutluluk duyacaklarını bildirdi.