Asgari ücretin alt sınırının 2016 yılı başından itibaren 1.750-TL. olarak belirlenmesi için kanun teklifi veren CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, döviz kurlarındaki artışın da asgari ücretliye büyük darbe vurduğuna dikkat çekti.

4857 sayılı iş kanunun değiştirilerek asgari ücretin artırılması teklifini  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunan Demirtaş, yaklaşık 14 milyon çalışanı yakından ilgilendiren konunun genel gerekçesini de açıkladı.


ANAYASA HÜKÜMLERİ VAR

Anayasanın 55. Maddesinin son fıkrasına göre “ asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” denilmekte olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Demirtaş İnsan Hakları Evrensel bildirgesinin 23. Maddesindeki “herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücret hakkı vardır” ifadesini de hatırlattı.  

Sendikaların yaptığı araştırmalarda  4 kişilik bir ailenin Kasım 2016 ayı açlık sınırının 1.416,83-tl. olduğunu yoksulluk sınırının ise  4.615,10-tl’ye çıktığına belirten milletvekili gerekçesinin devamında  şu görüşleri savundu:    


440 DOLAR OLAN ASGARİ ÜCRET 366 DOLARA DÜŞTÜ

2015 Aralık ayında,  asgari ücret tespit komisyonuna TÜİK tarafından sunulan, Kasım 2015 ayının asgari geçim verilerini içeren miktar, 1.600 TL’dir. TÜİK verilerini esas alırsak bu miktarın aradan geçen bir yıl içinde en az %10 artacağını varsaysak bile 2016 Kasım ayında asgari ücretin  en az 1.760-TL  olması gerekir.  

Kaldı ki, 2016 yılı ocak ayında  aylık 440 dolar olan asgari ücret, doların yıl başına göre %19 değer kazanmasıyla, 2 Aralık 2016 tarihi  itibarıyla, aylık 366 dolara düşmüş durumdadır. Bu şekilde ülkemizdeki asgari ücret, 26 OECD ülkesi içinde, Şili’nin de altına düşerek Meksika’dan sonra en düşük ikinci ülke olmuştur. Öte yandan ülkemizin büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğu, dolardaki artışın tırmanarak, 2017 yılında da devam edeceği çok açıktır.

Döviz kurlarındaki artış ile birlikte iğneden ipliğe her şeye zam gelmiştir. Gıda, ulaşım, giyim, konut, sağlık her şey zamlanmıştır. Asgari ücret döviz kurlarındaki artışlar karşısında erimiştir.  Yani Asgari ücretli, bir darbeyi de dolar artışından yemiştir.  


KAYIPLAR DİKKATE ALINMALI

Bu nedenlerle asgari ücretin, işçilerimizin ve ailelerinin insan onuruna yaraşır bir düzeyde olabilmesi için, en azından TÜİK verileri dikkate alınarak güncellenmesi, asgari ücrete yapılacak zam oranının, ücretin zaman içinde enflasyon ve döviz kuru artışlarından kaynaklanan erimesinin önlenebilmesi bakımından refah payını da içerecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir

Bu kanun teklifiyle asgari ücret hesaplamasında TÜİK tarafından yapılan hesaplamalar, işçinin ailesinin de zorunlu asgari ihtiyaçlarının da hesaplamaya ilave edilmesi, döviz kurları artışından kaynaklanan kayıplar da  dikkate alınarak;

a) Asgari ücretin alt sınırının 2016 yılı başından itibaren 1.750-TL. (bin yedi yüz elli TL)  olarak belirlenmesi,

b) Her yılın Ocak ve Temmuz aylarından geçerli olmak üzere yılda iki defa asgari ücrete zam yapılması,

c)  Zaman içinde ortaya çıkabilecek kayıpların önlenmesi için asgari ücrete yapılacak yıllık zam oranının belirlenmesinde, enflasyon oranının yanında büyümeden kaynaklanan refah payı artışının dikkate alınması,

d) Asgari ücret hesaplamasının, işçinin kendisi ile birlikte ailesinin de zorunlu asgari ihtiyaçlarını da  kapsayacak şekilde yapılması,

e) Asgari ücret hesaplamasında, döviz kurları artışlarından doğan kayıplarının giderilmesi  amaçlanmaktadır.