- Alemdar Gemisi'nin, İstiklal Savaşı'ndaki ilk deniz şehidi Recep Kahya ile gazilerini anma ve kazandığı zaferi kutlama günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.

- Deniz Teğmen Uzun:

- "Alemdar Gemisi, 5 Şubat 1921'de İstanbul'dan 7 kahraman denizci tarafından, boğazda karakol yapan müttefik gemilerin arasından geçerken megafonla sorulan sorulara, 'batmakta olan bir gemiye yardıma gidiyoruz' diyerek işaretleşip aldatarak boğazdan çıkarlar"


Kdz.Ereğli'de, Alemdar Gemisi'nin İstiklal Savaşı'ndaki ilk deniz şehidi Recep Kahya ile gazilerini anma ve kazandığı zaferi kutlama günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

 

MÜTTEFİK GEMİLERİNİN ARASINDAN ÇIKTILAR

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nda görevli Deniz Teğmen Yakup Uzun, Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Alemdar Gemisi, 5 Şubat 1921'de İstanbul'dan 7 kahraman denizci tarafından, boğazda karakol yapan müttefik gemilerin arasından geçerken megafonla sorulan sorulara, 'batmakta olan bir gemiye yardıma gidiyoruz' diyerek işaretleşip aldatarak boğazdan çıkarlar" dedi.

 

EREĞLİ HALKI SEVİNÇLE KARŞILADI

Ereğli'ye 6 Şubat'ta gelen ve halk tarafından sevinçle karşılanan Alemdar Gemisi'nin personel, kumanya ve yakıt ikmalinin ardından Askeri Polis Teşkilatı kadrolarından Üsteğmen Ali Dursun ve Ereğli Liman Reisi Nazmi Bey'in seçtiği 12 denizcinin de katılımı ile 26-27 Şubat tarihinde Trabzon'a hareket etmek için buradan ayrıldığını anlatan Uzun, şöyle konuştu:

 

EREĞLİ HALKI SAHİLE KOŞTU GAMBOTU KAÇIRTTI

"Alemdar Gemisi'nin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaş gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konuldu. Yalnızca süvari ve çarkçıbaşı tabancalarını saklama imkanı bulmuştur. Sonrasında 4 Fransız askeri eşliğinde ve C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a hareket edilmiştir. Ereğli'nin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kendi aralarında kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli'ye dönüş yapmış. Bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar'a ateş açmıştır. Çatışma seslerini Ereğli'den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak gambotun açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak'a geri dönmesini sağlamıştır."

 

İLK DENİZ ŞEHİDİ

Alemdar Gemisi'nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Şubat 1921'de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtulduğu ve bir miktar su alması sağlandığını ifade eden Uzun, şunları kaydetti: "Serdümen Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı'mızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmiştir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Novorosyk'de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiştir. Romanya ve Bulgaristan'a denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir. Alemdar büyük zaferlerden sonra 1924-1959 yılları arasında kurtarma işleri ile sürekli uğraşmış, 1959 yılında hizmet dışına ayrılmıştır. 1982 yılında sökülmek üzere satılan Alemdar Gemisi, 2004 yılında Ereğli'de kurulan Gazi Alemdar'ı Yaşatma Derneği çalışmaları sonucunda İstanbul Tersanesi imalat projelerini, Ereğli Belediyesi koyulacağı sahil şeridini, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları imalat için gerekli olan sacları vererek Gazi Alemdar Gemisi'ni bugünkü haline getirmiştir"

 

KUTLAMA PROGRAMI

İkinci program sahil bandında bulunan Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde gerçekleştirildi. Alemdar Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu, yaptığı konuşmada, Alemdar Müze Gemisi'ne İstiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen kanun teklifini hatırlattı ve gemiye İstiklal Madalyası verilmesini beklediklerini söyledi.

Etkinlik kahramanlık ve Ereğli türküleri müzik dinletisi ile sona erdi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)