Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kdz. Ereğlisi'nin ilçe Başkanı Erol Şahin yazılı bir açıklama yaparak laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu eşsiz önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı'nın önemine değinirken sözlerini şöyle dile getirdi:
ASKERİ SİYASİ DEHA
"19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyetinin kurtuluş aşamasındaki ilk ve en büyük adım olmuştur. Binlerce yıllık tarihinde, hep bağımsız olarak yaşamış bir milleti dönemin güçlü devletleri tarih sayfalarına gömmek istemişlerdir. Sırf bu yüzden birinci dünya harbi insanlığın başına musallat edilerek Hasta adam olarak kabul edilen Osmanlı Devleti mağlup edilmiştir. Güzel yurdumuz, dört taraftan işgal edilmeye ve tarih sayfalarına gömülmeye  başlanmıştı. Batıda Yunan işgali,güneyde Fransız-İtalyan  işgali,doğuda Rus- Ermeni işgali, Kuzeyde İngiliz işgali  başlamıştı.İstanbul işgali altında,vatanseverlerimizin hareket alanı kısıtlı hatta imkansız,ama büyük millet esarete alışkın olmadığından bağımsızlık ateşi vatanseverlerimizin yüreğini bir kor gibi yakıyor.Bazı aydınlar ise (ABD,İngiliz,Fransız vs.) mandacılığını bir kuruluş olarak görmeye başlamıştı.Ancak kendine inanan,milletine güvenen,içi bağımsızlık ateşi ile yanan bir ruh-bir ekip-bir kadro ve BİR LİDER GEREKLİYDİ.Milleti ile beraber olacak,aynı aşı yiyecek,aynı giysiyi giyecek,aynı yolu yürüyecek bir LİDER doğmuştu.O lider;20 yüzyılın ASKERİ-SİYASİ dehası olan büyük önder MUSTAFA KEMAL ATATÜRK idi.
DOĞRUYU GÖRDÜ
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında doğmuş, ancak ay ve gün kaydedilmemişti. Milletimizin tarihinin akışını değiştiren, mandacılığı elinin tersiyle iten, esarete hayır diyen, milletini yeniden bağımsızlığa kavuşturan büyük önderimiz milli mücadelenin başlangıcı olan 19 mayısı gençliğe bayram olarak armağan etti. Atamızın gençlik olarak yaş gençliği haricinde fikri gençlikten bahseden şu sözü çok önemlidir,'' Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."
Mücadelemizin başlangıcı olan 19 Mayıs tarihinin Gençlik ve spor bayramı olarak gençlerimize ithaf eden büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK ve dava arkadaşlarını rahmetle anar, onun açtığı yolda onun fikir, duygu, düşünce ve eylemlerini örnek alarak yürüyeceğiz.19 Mayıs Atatürk'ü anma ve gençlik ve spor bayramınızın ilçemiz ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.