Bülent Ecevit Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksek Okulu'nda, "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla "Bir Ömür Vatan" konulu konferans düzenlendi.


Öğretim görevlisi Murat Hulkiender, yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un gençlik yıllarında sadece dersleri ve edebiyatla uğraşmadığını belirterek, sporla da çok ilgili olan Ersoy'un güreşi çok sevdiğini söyledi.


Milli marşı yazmasının ardından alacağı ödülü kabul etmediğini anlatan Hulkiender, şöyle konuştu:
"Yüksek okulun son iki senesinde şiire olan ilgisin arttığını ve yavaş, yavaş edebiyata meyil etmeye başlamıştır. Mezuniyetin ardından ailesini de içinde bulunduğu güç koşullar nedeniyle bir an evvel bir memuriyete geçerek geçim yükünü omuzlamak istiyordu. Memuriyet hayatına atılan Ersoy, baytarlık işleri hayvan ıslahatı müdürlüğünde müfettiş muavinliği göreviyle göreve başladı. Göreve başladıktan sonra birçok seyahatler yapmıştır. Burdur’dan milletvekili seçilen Ersoy, Türkiye’nin birçok bölgesinde konferanslara katılmıştır. Meclis milletin bir milli marş vasıtasıyla maneviyatını yükselmesi için kendi içinde bir ödüllü yarışma tertip etmiştir."


"Yarışmanın başlangıcında Mehmet Akif mecliste çalışmalarda bulunduğu halde yarışmaya katılmamıştır" diyen Hulkiender, "700 civarında mazlumenin kaleme alıp bu yarışmaya dahil edildiğini görmekteyiz. Fakat bu 700 eser arasında milletin maneviyatını ve ihtiyacını aksettirecek bir eserin bulunmadığı kanaati ilgili komisyon tarafından hasıl olduğundan dönemin vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından bunun bir milli ve vatan vazifesi olduğunu ancak kendisini kudretinde bir şair tarafından böyle bir marşın kaleme alınacağı iletilmiştir. Ersoy ödülü almamak şartıyla bir milli marş yazmayı kabul etmiş. Bugün ki milli marşımızı yazmıştır" ifadesini kullandı.
Konferansın sonunda Alaplı MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Henden tarafından Hulkiender’e teşekkür belgesi verildi.


Konferansa, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam da katıldı.