Kısa adı Tükoder olan  Tüketiciyi Koruma Derneği’nin Kdz. Ereğli Şube Başkanı İsmail Demirel, gönderdiği yazılı açıklamada, Hidroksiklorokin isimli ilacın tedavi protokolünden çıkartılmasıyla ilgili görüşlerini bildirdi.

Dimirel, Sağlık Bakanlığı tarafından, Covid - 19 tedavi rehberinde yazılı olan ve bu güne kadar uygulanan Hidroksiklorokin ilacı tedavi protokolünden çıkartılmasının sonuçlarıyla ilgili  “Kararın gerekçeleri ve Covid hastalarına olumsuz etkileri  açıklanacak mıdır?” sorusunu yöneltti.  

Covid - 19 tedavisinden 1 yıldan fazla süredir kullanılan Hidroksiklorokin’in  olumsuz yan etkileri ve kalp krizi sonucu ölümlere yol açtığına yönelik birçok şikayet dile getirildiğine belirten İsmail Demirel,  “Türk Tabipler Birliği tarafından çeşitli uyarılar yapılmıştı. Salgına yönelik gerek bu ilaç olsun gerek olmayan aşı olsun bütüncül sağlık  bir türlü oluşturulamamış olup, Bir yıldır bu uyarıları dikkate almayan Sağlık Bakanlığı nihayetinde ilacı tedavi rehberinden kaldırdığını açıklamıştır.” Dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Türk Tabipler Birliğinin ve bazı bilim insanlarının başından beri uyarmış olmasına rağmen, kitlesel olarak kullanılan, Sonuçta romatizma hastalarının kullandığı bir ilacı, hasta kontrol ve muayeneden geçmeden, covid üzerine etkisi kesinleşmeden, evlere kapıdan dağıtılması sorgulanmalıdır.

Anlaşılamayan uygulamalar, heba edilen kaynak ve insanlar, üstelik bilim kurulumuz var!

Yönetilemeyen covid tedavi süreci için olumlu bir adim olarak tedavi sürecinde Hidriksiklorokin bundan sonra kullanılmayacaktır.

83 MİLYON TÜKETİCİ ADINA SORUYORUZ!

*Sağlık Bakanlığı  tarafından virüse yönelik sunulan/tavsiye edilen tedaviye yönelik ilaçlar deneysel mi?

*Tıbbi gerçeklere sansür uygulanmadan, bu ilacın kullanımına bağlı can kaybı var mıdır?

*Bu ilacın uygulandığı tedavi verileri ve sonuçları kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanacak mıdır?

*Bu ilacın  patent sahibi ilaç şirketi ve aracılık eden distribütör  kim?

*Bu ilacın üreticisi yada ithalatçısında başından beri stok değişimi seyri nedir?

*Sağlık Bakanlığının almış olduğu bu karar ile stokları etkilendi mi?

*Ya da stok durumuna göre mi bu karar alındı?

*İlacın kullanılması ile ilgili bir suiistimal veya haksız kazanç  bir rant var mıdır?

*COVİD- 19 Tedavisinde kullanılmasının bir tedaviye bir faydasının olmadığı tespitleri neden ilk uygulamalarda tespit edilmedi?

*Kararın gerekçeleri ve Covid hastalarına olumsuz etkileri  açıklanacak mıdır?

Halk sağlığını, Tüketicinin sağlıklı yaşam hakkını doğrudan ilgilendiren bu uygulama ile ilgili sorularımız ile ilgili gerekli açıklamaları yapılmasını 83 milyon tüketici olarak bekliyoruz???

 Bilinmelidir ki Tüketicinin bilgilenme hakkı evrensel bir haktır.