Su deposunun elektriği borçtan dolayı kesilince, köy halkı dere yataklarından su taşıyıp  kar eriterek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Patpat tabir edilen tarım araçları ve el arabaları ile su taşıyan vatandaşlar çaresizliklerini Gazeteniz Önder'e anlattı.

HABER: MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ

Ereğli'ye bağlı Danişmentli Köyü'nde yaşayan köylüler borcu nedeniyle elektriği kesilen kuyudan su alamayınca kuyu suları, kar ve yağmur suları ile ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Yaklaşık bin 100 nüfusu bulunan 200 haneli köyün su ihtiyacı, elektrik borcu bulunan kuyudan jeneratör vasıtasıyla temin ediliyordu. Elektrik borcu nedeniyle kuyunun elektriğinin kesilmesi vatandaşların ev ve işyerlerinin susuz kalmasına neden oldu. Köylüler tarım aracı olarak tabir edilen pat patlarla dere yataklarından veya su kaynaklarının bulunduğu alanlardan getirdikleri suları ev ve işyerlerinde bulunan depolara elektrikli pompalarla dolduruyor.

VATANDAŞ MAĞDUR

Köy sakinlerinden Yaşar Temel, yaklaşık 3 aydan beri su kuyularından veya dere yataklarından doldurulan suları patpatlar ile evlerine getirdiklerini ve elektrikli pompalarla çatıda bulunan depolarına bu suları bastıklarını belirterek, İnanın çok mağduruz evimizde çeşmelerimizden su akmıyor dedi.

EŞİM SU GETİRİYOR

60 Yaşındaki Kübra Duman rahatsız olduğunu ve su ihtiyacını karşılamakta ciddi sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Muhtarımız elektrik parasını yatırmamış, elektriğimizi kestiler evlerimize su gelmiyor. Hortumu takıyoruz el gücü ile dolduruyoruz. Kış ayında bu sorunu yaşıyoruz yaz ayında bu sorunu daha fazla yaşayacağız. Yaklaşık 3 aydır biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ameliyatlıyım eşim 67 yaşında o götürüyor suyu eve. Namaz abdestimizi taşıma su ile alıyoruz, tuvaletlerimizi taşıma su ile kullanıyoruz. Çoluk çocuğumuz iş başında yardımda bulunamıyorlar. Patpatımız var sürecek insanımız yok

ÇOCUKLAR PATPAT
KULLANIYOR

Köyün suyunun bulunduğunu ancak elektrik borcunun ödenmemesinden ötürü tüm halkın susuz bırakıldığını belirten Ahmet Karadeniz (40), Bu bölgede uzun süredir su sorunu yaşıyoruz. Aslında bizim su sıkıntımız yok. Muhtarımızın EnerjiSa'ya ödemediği faturaların bedelini ödüyoruz. Bizden alınan su bedelini muhtarımız gidip yatırmamış, kuyuda elektrik kesik ve evlerde su akmıyor. Bu çeşmeler kışın akıyor yazın kuraklık nedeniyle akmıyor. Lise ve ilkokul çağındaki çocuklarımıza aileler patpat kullandırıyoruz mecburen. EnerjiSa'ya olan borcu gördüm yaklaşık 65 bin TL. Biz ton başına 2 TL para ödüyoruz. Ödediğimize dair makbuzlarımız elimizde var. Köyde bazı noktalarda bulunan her kuyudan 6-7 eve hortumlar ile su çekiliyor. Elektrikli pompalar nedeniyle kuyu başlarında çok sayıda elektrik kablosu ve prizleri var. Çocuklarımızı kuyulara yaklaşmaması konusunda uyarıyoruz. Bakın her köyden elektrik telefon hatları geçer bizim köyümüzde bunların yanında bir de su hatları geçiyor dedi.

"OĞLUM KAZA YAPTI"

Selma Duman ise 17 yaşındaki oğlunun geçtiğimiz günlerde patpat ile su taşırken kaza yaptığını ve ağır yaralandığını belirterek, Köyümüzde evimize su getirecek kimse yoktu oğlumda patpat ile su getirirken yolda kaza yaptı ağır yaralandı yazık günah değil mi hangi çağda yaşıyoruz sözleri ile tepki gösterdi.

"NEREDEN BULURSAK GETİRİYORUZ"

Bir başka vatandaş Şerif Doğru (65) ise, Yaklaşık 3 aydır suyumuz akmıyor. Irmaktan nerede su bulursak oradan su getiriyoruz. Herkes evine su getirebilmek için adeta birbirleri ile yarışıyor. Muhtarımızı sevdik kendimiz muhtar yaptık ancak su sorununu çözemediler. Evimin suyunu şuan kuyudan sağlıyorum kış ayı nedeniyle evimin önünde bulunan kuyuda su var havaların düzelmesi ile bu kuyudaki su kayboluyor. Evimizdeki yemeğimizi bile bu sularla yapıyoruz dedi.
Besima Yılmaz'da abdesti bile kar suyu ile aldıklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: Abdest alacağız kar suyu koku yapıyor alamıyoruz. Hayvanlarımıza bu suyu veriyoruz içemiyorlar. Bunu biz ne zamana kadar idare edeceğiz. Biz saatten geçen parayı ödüyoruz sonra sürekli bizden para isteniyor. Bizim evimizin çatısından gelen kar suları veya yağmur suları ile evin önündeki depoyu dolduruyoruz ve bu depo ile hem çamaşırımızı hem bulaşığımızı yıkıyoruz ayrıca çocuklarımız bile bu suları ısıtarak banyo yapıyorlar. Yetkililerden biran önce bu sorunun çözümünü istiyoruz.

KÖY MUHTARININ AÇIKLAMASI

Köy Muhtarı Ercan Yılmaz'da Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında, Evet su sıkıntımız var. Bu konuda yok diye kimse söyleyemez. Allah razı olsun devletimizden sayın valimiz kaymamamızdan. 2012 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin TL'lik devletimiz tarafından su hatları tamamen yenilendi. Ana hatlarımızın demirden ve eski oluşu su kayıplarına neden oluyordu. Ana depodan basılan su pek çok noktaya istenilen seviyede ulaşmıyordu.

SU SARFİYATI FAZLAYDI

2012 yılında bundan 25 sene önce çekilen su hattı demir boru olduğundan patlamaların çatlamaların çok olduğundan su sarfiyatı fazlaydı. Bu konuda çevrede ve çeşmelerde su bulunmuyordu. Basmış olduğumuz su ile vatandaştan aldığımız parası karşılamayınca borç birikti. Geçtiğimiz günlerde köydeki vatandaşımız ile toplantı yaptım. Vatandaşlardan bu borcun ödenmesi için köy ihtiyar heyeti olarak karar aldık. Hane başına 200 TL borcumuzu silmek için vatandaşımızın daha sağlıklı su alabilmesi için borcumuzu kapatmayı planladık. Bundan dolayı da Enerjisa ile görüştük bize yardımcı oldular. Bazı köy sakinlerimiz kaymakamlığa gitmiş konuyu aktarmış. Aynı vatandaşlar köyde imza toplamışlar. Bazı imzaları Yunuslu hattından gelen grup yolunda çalışan yolcu arabalarının Danişmentli köyüne çıkmasını ister misin diye sorarak imza istemişler. Vatandaşımızda boş kağıda imza atmış. Ben 8 yıldır köyüme dört dörtlük hizmet yaptığıma inanıyorum. Ben köyümü susuz bırakmadım. Köy halkımın da duyarlı olup köy muhtarlığına yardımcı olmasını isterim. Vatandaştan makbuz karşılığı toplanan paralar tamamen elektrik parasına ve köyde yapılan hizmetlere harcanmıştır. Toplanan tüm paralar yerli yerine de ödemesi yapılmıştır dedi.