10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü yapılan açıklamalarla kutlanıyor. Açıklamalarda ülkemizde gazeteciler ve basın özgürlüğü açısından olumlu gelişmelerin yaşanmadığı vurgulandı.

Açıklamalardan bazıları şu şekilde:

 

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Milletvekili Çaturoğlu, yayınladığı mesajında “Bir ülkede demokrasileri güçlendiren ve geliştiren en etkin unsurlardan biri, meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine riayet eden bir basının varlığıdır. Geçmişten günümüze önemli bir gelişme gösteren, yazılı, görsel ve sanal basınımız, demokrasinin güçlenmesine ve açık toplum hedefine ulaşılmasına değerli katkılar sağlamaktadır.

İletişim teknolojilerindeki yeniliklerle birlikte, insanlar tüm dünyadaki gelişmelere daha duyarlı ve haberlere daha hızlı ulaşabilir duruma gelmiş, basın her zamankinden daha etkin bir konuma ulaşmıştır. Basın mensuplarımızın sorumluluğunun her geçen gün artmaktadır. Basın mensuplarımız, sahip oldukları bu sorumluluk ile insan hakları, özel hayata saygı, doğru ve tarafsız haber verme ilkelerinden asla taviz vermemelidir.

Bu düşüncelerle, tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.”

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında;

“Türkiye’ ye özgü kutlanan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü en içten dileklerimle kutluyorum.

İnsanlara haber ve bilgi akışı sağlayarak çok önemli bir misyonu gerçekleştiren gazeteciler zaman ve mekan kavramı olmadan özveri ile zor şartlar altında çalışarak toplumla yönetim arasında bağlantı kuran bir mesleğin neferleridir.

Güçlü demokrasi için medyanın bağımsız, habercilerin de o denli özgür olması gerekir. Buna bağlı bağımsız ve özgürlük içinde olan basın tarafsız, ilkeli ve doğru şekilde toplumun haber almasını sağlamalı ve asla bu temel ögeleri suistimal etmemelidir.

Demokrasinin yerleşmesinde büyük katkıları olan basın kuruluşlarının ortaya koydukları emek kutsaldır. Fedakarca çalışarak görevlerini ifa eden gazetecilerimize yardımcı olmak da toplum olarak hepimizin görevidir.

Toplumun önemli bir gerçeği olan medyamızın, sorumluluğunun bilincinde, demokratik kültürümüzün gelişmesine, birlik ve beraberliğimizin devamlılığına katkısının sürmesi temennisiyle, gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tekrar kutluyor, bugüne kadar kaybettiğimiz bütün medya mensuplarımızı rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

  

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

Gazetecilik zor ve meşakkatli bir iş olduğu gibi, aynı zamanda bir kamu görevidir. Gazeteciler kamuoyunun gözüdür, kulağıdır, vicdanıdır. Demokratik ülkelerde basın 4. kuvvettir. Bağımsız ve özgür basın halkın haber alma hakkının ve demokrasinin de teminatıdır.

Ancak  malesef AKP, 15 yıllık iktidarında bağımsız ve özgür basını yok etti. Türkiye basın özgürlüğünde dünyanın en son sıralarında. İktidara bağımlı bir havuz medyası oluştu. Gazeteciler çok büyük sorunlarla boğuşur haline geldi. Bağımsız ve özgür gazetecilik yapmak isteyen 150'ye yakın gazeteci şu an tutuklu. Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeyde. İş güvencesi medya patronlarının iki dudağının ucunda.

Gazetecilerin iş güvencesinin olduğu, emeğinin karşılığını aldığı, bağımsız ve özgür olduğu günler dileğiyle tüm gazetecilerin 10 ocak çalışan gazeteciler gününü kutluyorum.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Turpcu açıklamasında şunları ifade etti:

“BASIN YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI GÜÇLERİYLE BİRLİKTE DÖRDÜNCÜ GÜÇ”

“Basın özgürlüğü, sadece gazetecileri değil, vatandaşlarımızı da kapsayan fikri haklar bütünüdür ve insanın temel haklarından biri olan haber alma özgürlüğü ile de doğrudan bağlantılıdır. Demokrasilerde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin karşısında, onları gözetleyen ve kamu adına denetleyen dördüncü güç olarak basının olmazsa olmaz bir konuma sahiptir.

Ancak ne yazık ki, ülkemizde basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek mümkün değildir.  Şu bir gerçektir ki basın mensuplarının kafasında Ahmet Şık'ın zihnimize nakşettiği ‘Dokunan yanar!’ cümlesi sürekli dolaşıyor.

15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde yerel ve ulusal medyanın duruşlarını demokrasiden yana kullanmaları, parlamentonun tavrı, halkımızın duruşu darbenin önlenmesinin asli unsurları olmuştur.”

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE, AVRUPA VE DÜNYA SIRALAMASINDA SON SIRALARDAYIZ”

“Özgür basının ne kadar önemli olduğu yakın tarihte yaşadığımız büyük tehditle ortadayken,  ülkemizin, dünya basın özgürlüğü sıralamasındaki yeri her yıl düşmektedir. Ülkemizde, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti kavramları hızla irtifa kaybetmekte ve  Türkiye’nin dünya basın özgürlüğündeki sıralaması her geçen yıl düşmektedir. Basın özgürlüğüyle ilgili yayınlanan son raporlara baktığımızda, ülkemizin basın özgürlüğünde Avrupa’da 42 ülke içinde 42. sırada, yani listenin sonunda yer aldığını görüyoruz.  2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sırada yer almış, Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer almıştır.”

“ÖZGÜR TARTIŞMA ORTAMINI KONTROL ALTINA ALMA YÖNÜNDE HARCANAN ÇABALAR, ÜLKEMİZİ, DÜNYADAN KOPARMAKTADIR”

“Listenin ilk sıralarında bulunan ülkelerin gelişmiş ülkeler olması tesadüf değildir. Gelişmişlik, insana saygı ve demokrasi arasında doğru orantı vardır. AKP Hükümeti kendisine muhalefet eden gazeteci ve medya kuruluşlarını cezalandırmak için devletin bütün olanaklarını kullanmakta, medya üzerindeki ağırlığını orantısız bir şekilde kullanarak ülkedeki siyasi ve sosyal kutuplaşmayı da derinleştirmektedir. Özgür tartışma ortamını kontrol altına alma yönünde harcanan çabalar, ülkemizi, dünyadan koparmaktadır. Hükümet dünya devletlerinin insana ve insan haklarına verdiği önemi, basın özgürlüğünü, demokrasisini, sosyal devletini görmezden geldiği sürece, ülkemiz ne yazık ki hak ettiği yere ulaşamayacaktır.”

“BASIN ÜZERİNDEKİ SİYASİ VE EKONOMİK HER TÜRLÜ BASKININ SON BULMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

“Bu düşüncelerle demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basının; güçlüden yana değil daima haklıdan ve doğrudan yana yer almasını diliyor, ülkemizin özgür bir basına sahip olması için basın üzerindeki siyasi ve ekonomik her türlü baskının son bulmasını temenni ediyorum. Yurttaşlarımızın sağlıklı haber alabilmesini sağlamak için durmadan çalışan değerli basın temsilcilerimizin ve gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, saygılar sunuyorum.”

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI SERTAN OCAKCI:

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, ülkemizin saygın basın emekçileri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü idrak edecekler.
Sevinçten öte buruklukla, karamsarlıkla, endişeyle...
Çeşitli cezaevlerinde 149 basın emekçisinin tutuklu ya da hükümlü olarak tutulduğu, sözde düşünce hürriyetinin, birçok alanda olduğu gibi basın dünyasında da ayaklar altına alınmak istendiği günümüz Türkiye'sinde, bizler Cumhuriyet Halk Partililer olarak, dün olduğu gibi yarın da, basının demokrasinin dördüncü kuvveti olduğuna inanmaya ve bu düşünceyi savunmaya devam edeceğiz.
15 Temmuz Darbe Kalkışması'nın, neredeyse tüm televizyon kanallarında ve internet haber sitelerinde, bir futbol maçı gibi canlı yayınlandığı ülkemizde, halkı ilgilendiren birçok konuda anında haber yasağı getiren, bununla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gerçekleşen tarihî meclis oturumlarını ya da komisyon toplantılarını, devletin kanalından bu halka izlettirmemek için türlü bahaneler üreten siyasal otoritenin tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen, basın emekçilerinin özverili gayretlerine şahit oluyoruz. İşte bu özveri sayesinde de Türk insanı, ülkede olup bitenden haberdar olma ve gelişmeleri farklı yönleriyle değerlendirme şansını elde edebiliyor.
Bu 10 Ocak öncesinde CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı olarak şahsım ve örgütüm adına çalışan gazeteciler için dile getirmek istediğim şükran duygusu işte bu özverili çalışmalar içindir.
Bu duygularla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. Geleceğin daha özgür, daha huzurlu ve daha müreffeh basın dünyasının oluşmasında 10 Ocak 2017'in önemli bir dönüm noktası olmasını diliyor, başta Ereğli ve Zonguldak basınının değerli çalışanları olmak üzere tüm muhabir, gazeteci ve yazarlarımızın bu anlamlarını günlerini tebrik ediyorum.

 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Prof. Dr. Özer mesajında şu ifadelere yer verdi:

" 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, karşılaştıkları tüm olumsuz ve zor koşullara rağmen her zaman tarafsız, ilkeli haber vererek toplumun bilgi edinme ve haber alma ihtiyacını; doğru ve hızlı bir şekilde, özverili çalışmalarıyla yerine getiren başta Zonguldaklı gazetecilerimiz olmak üzere bu zor bir o kadar da kıymetli mesleği icra eden tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor ve başarılar diliyorum”

 

 

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

 

Başkan Uysal, yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi:  

 

“Hızla gelişen teknoloji ile birlikte bugün ulaştığımız bilgi çağında, basının önemi daha da arttı. Kamuoyunu bilgilendirmek, vatandaşların haber alma hakkını ilkeli ve sorumlu gazetecilik anlayışıyla yerine getirmek gibi birçok önemli görevler üstlenen gazeteciler, toplumun gözüdür, kulağıdır.

 

Bugün çalışan gazeteciler, yerine göre zor koşullar altında doğru bilgiye ulaşmak için büyük emek sarf ediyorlar.

 

Doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışı ile kamuoyunu dünya, ülke ve yaşadıkları şehir gerçekleriyle buluşturan basın-yayın kuruluşlarının çalışanları, toplumu bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye, araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiriyor.     

 

Bu duygu ve düşüncelerle; bu işe emek ve gönül veren tüm değerli basın mensuplarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, kendilerine ve ailelerine sağlık ve mutluluklar diliyorum.

 

     

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN:

Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan, gelişen hızlı iletişim teknolojisiyle daha da önem kazanan gazetecilik, haberin en doğrusunu insanlara ulaştırarak, kamuoyunu doğru bilgilendirme gibi çok önemli bir misyon içermektedir. Özellikle sosyal medya gibi ortamlarda, yalan yanlış her şeyin haber gibi sunularak insanların yanıltıldığı, bu yanılmanın kimi zaman telafisi olmayan bireysel ve toplumsal zararlara sebep olduğu günümüzde, gazetecilik daha da bir önem kazanmış, gazetecinin verdiği doğru bilgilere daha da ihtiyaç duyulur hale gelmiştir. Bu yönüyle bakıldığında, “demokrasinin dördüncü gücü” olarak kabul edilen basına ve bu mesleği yasal tanımına uygun bir şekilde yerine getiren basın mensuplarına daha etkin bir kimlik kazandırılması, haberin kaynağından alınması kolaylaştırılarak  doğru haberciliğin hakim kılınması, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının kullandırılması sağlanarak,  gazetecilerin toplumsal statüsünün daha da güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Sosyal medya ortamlarında, her gün onlarca yüzlerce bilginin haber gibi sunulduğu göz önüne alınırsa, kamuoyunu doğu bilgilendirme ve doğru aydınlatma temeli üzerine kurulu gazeteciliğin ve gazetecinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Günümüzde gazetecilerin, çeşitli sebeplerle düşünce ve ifade özgürlüklerini, haber alma ve haber verme haklarını olması gerektiği şekilde kullanabildiklerini söylemek pek mümkün değildir. Gazetecilerin ekonomik endişelerinin giderilmesi, işlerinin güvence altına alınması, topluma olan katkılarını artıracak, gazetecilik kimliklerini güçlendirecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan değerli basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

 

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kantarcı açıklamasında, “Gazetecilerin bazı yasal haklarını güvence altına alan 212 sayılı yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olan 10 Ocak, ülkemizde, 1961 yılından bu yana, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Gazetecilerin haklarının çağdaş toplumlara yakışır düzeyde tanınmasının üzerinden 55 yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına karşın, ülkemizde basın özgürlüğü hep tartışma konusu olmuştur. Tüm görevi kamuoyunun bilgi edinme hakkını sağlamak olan gazeteciler, hemen hemen her iktidar döneminde sansüre uğramış, özellikle 12 Mart, 12 Eylül gibi baskı dönemlerinin en büyük mağdurlarından biri olmuştur” dedi.

 

GAZETECİLERİ HAPSE ATAN ÜLKELER SIRALAMASINDA BİRİNCİYİZ

Gazetecilerin en zor dönemlerden birini yaşadığını dile getiren Kantarcı, açıklamasına, “Bugün ülkemizin basın-yayın, gazetecilerin hak ve özgürlükleri konusundaki görünümü son derece kötüdür. OHAL kararnameleriyle hiçbir yargı kararına dayanmadan pek çok gazete, dergi ve televizyon kapatılmış, bunun sonucu olarak çok sayıda gazeteci işsiz kalmıştır. Medya alanında yaşanan baskının bir diğer göstergesi de Türkiye’nin cezaevinde en çok gazeteci bulunduran ülkelerden bir olmak gibi kötü bir sicilinin bulunmasıdır. Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ)’nin yayımladığı basın özgürlüğü raporuna göre, Türkiye, dünyada gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında birinci durumdadır. Rapora göre tüm zamanların gazeteci tutuklama rekorunu kıran ülkemizi Çin, Mısır, Eritre ve Etiyopya izlemektedir. Bu 21. yüzyılda ülkemizin büyük bir ayıbıdır” sözleriyle devam etti.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİDİR

Basın ve haber alma özgürlüğünün en temel insan hakları arasında sayıldığına da dikkat çeken Kantarcı, açıklamasının son bölümünde, “En temel insan hakları arasında buluna basın ve haber alma özgürlüğü ile ülkelerin demokratik gelişkinliği arasında da doğrudan bağ bulunmaktadır. Bir ülkede gazeteciler ne kadar özgürse, demokrasisi de o kadar güçlüdür. Ülkemizin en köklü basın kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, iktidar çevrelerinin tüm aksi söylemlerine karşın, ‘Düşüncelerini yazıp çizdikleri için 200’e yakın gazeteci cezaevine girip çıktı. İktidar yazılı ve görsel basının yüzde 80’ine egemen oldu. Bağımsız, bağlantısız gazetecilik yapılamıyor. Mutsuzuz’ açıklaması yapmak zorunda kalmıştır. Bu sese mutlaka kulak verilmeli, basın özgürlüğünün sağlanması yolunda acil adımlar atılmalıdır. Bu düşüncelerle yağmur-çamur, kar-kış, sıcak-soğuk demeden kamuoyunun haber alma hakkını sağlamak için haber peşinde koşan tüm basın emekçilerinin gününü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde ifadelere yer verdi.

 

 

AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YEMENİCİ:

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici "İlkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde görevlerini başarıyla yerine getiren tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum" diye ifade etti.

Başkan Yemenici, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında şu sözlere yer verdi ; çağın en dinamik mesleklerinden olan gazeteciliğin, insanlara haber ve bilgi akışı sağladığı gibi, kamuoyunun da vicdanını temsil etiğini anlatırken, "Bu açıdan gazetecilerin, medya etik kurallarını göz önünde bulundurarak haber yapma ve objektif değerlendirmelerle toplumu bilinçlendirme sorumlulukları bulunmaktadır. Dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayan basın mensuplarının yanı sıra, yerel basın da il ve ilçelerdeki gelişmeler konusunda halkı bilgilendirmekte, ayrıca o bölgenin kültürel ve sosyal gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde görevlerini başarıyla yerine getiren tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, bütün basın şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum." sözlerine yer verdi.

 

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, bir basın açıklaması yaparak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

10 Ocak’ın aynı zamanda gazetecilerin demokrasi mücadelesinin tarihini de simgelediği belirtilen açıklama şöyle;

“10 Ocak tarihi, gazetecilerin sadece kendi özlük haklarının ve basın özgürlüğünün değil aynı zamanda demokrasimiz için de verdikleri mücadeleyi simgeleyen bir tarihtir.

1961 yılında gazetecileri geniş özlük haklarına kavuşturan 212 sayılı yasanın çıkmasını protesto etmek isteyen gazete patronlarının gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamama kararı almasına karşılık gazeteciler, Sendikalarının öncülüğünde 10-11-12 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlar, hem kendi özlük haklarına, hem basın özgürlüğüne, hem de demokrasimize sahip çıktıklarını göstermişlerdir.

Gerek yerel gerekse yaygın basında ilimizde görev yapan basın çalışanlarının, bundan önce olduğu gibi bundan böyle de yapacakları haberlerle Zonguldak’ın ve bölgemiz halkının yararını koruma ve geliştirme mücadelesine katkı vermeye devam edeceklerinden şüphemiz yoktur.

Basınımızın; geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu konulara gerekli duyarlılığı göstereceğine ve basının evrensel çalışma ilkelerinden vazgeçmeyeceğine yürekten inanıyoruz.

Zor şartlar altında, özveriyle çalışan basın mensuplarına en iyi çalışma şartlarının sağlanmasını temenni ediyor, gazetecilik mesleğini özveriyle yürüten basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz”.

 

KARAELMAS GAZETECİLER DERNEĞİ:

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gazetecilerin, toplumun gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkını yerine getirmede ve düşünceleri duyurma da çok önemli görevler üstlendiğinin açık olduğu ifade edilen açıklama şöyle;

"Basın emekçilerinin 1961 yılında çıkarılan 212 Sayılı yasayla önemli haklara kavuşmasından rahatsızlık duyan gazete sahipleri, yasayı protesto etmek amacıyla 3 gün boyunca gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu gelişme üzerine gazeteciler, sahip oldukları hakları ve meslek onurunu korumak için mücadele başlattılar ve çeşitli eylemler yaptılar. Gazeteciler, gazete sahiplerinin boykot kararı karşısında sendikanın öncülüğünde 'Basın' adıyla 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini yayınladılar. Bu mücadele tarihi, 1971 yılına kadar 'Basın Bayramı' olarak kutlanmıştır. 1971 yılında gazetecilerin hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle bayram olmaktan çıkarılmış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak, 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ancak bugün ülkemizde gazeteciler ve basın özgürlüğü açısından hiç de olumlu gelişmeler yaşanmamaktadır.

Geride bıraktığımız 2016 yılı, gazeteciler adına  kötü bir tablo ortaya çıkarmıştır.

Gazetecilerin, toplumun gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkını yerine getirmede ve düşünceleri duyurma da çok önemli görevler üstlendiği açıktır.

Kamu görev yapan bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin vazgeçilmez öğesidir.

Basın özgürlüğünün tam anlamıyla sağlanamadığı ülkelerde demokrasiden söz edilemeyeceği açıktır. Basın özgürlüğünün, halkı aydınlatma ve halkın haber alma özgürlüğünden kaynaklandığı asla unutulmamalı, demokrasinin gelişmesi, halkın haber alma hakkının genişlemesi için basın özgürlüğünün önüne konan tüm engeller kaldırılmalıdır.

Güç şartlar altında çalışan gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hak ve özgürlüklerin evrensel standartlara yükseltilmesi hepimizin dileğidir.

Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı, haklarının genişletildiği, çalışma şartlarının iyileştirildiği aydınlık günlere bir an önce ulaşmayı diliyoruz. Basın ilkelerinden ve meslek etiğinden ayrılmadan, meslek onurunu koruyarak fedakarca çalışan gazetecilerin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."

 

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ ALİ AYAROĞLU:

1961 yılında çalışan gazeteciler lehine 212 sayılı yasanın değiştirilmesinin yıl dönümlerini “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak 10 Ocak’larda kutluyoruz. Yasa’nın çıkışından bugüne dek geçen 56 yılda ne yazık ki gazetecilerin kazanımları büyük ölçüde budanmış sendikalaşma hakkı kullanılamaz hale getirilmiş, taşeronlaşma yaygınlaştırılmıştır. İş güvencesi ortadan kalkmış toplu işten çıkarmalar günlük olaylar haline gelmiştir. Sadece son yıllarda yüzlerce basın emekçisinin işine son verilmiştir. Ülke genelinde yerel basında görev yapan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu sigortasız boğazı tokluğuna çalışmaktadır…

Ülkemizde basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü,bireylerin temel hak ve özgürlükleri 56 yıl öncesinden daha kötü durumdadır. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a, bakanlara, bürokratlara kadar devleti yöneten kadro, basını ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendilerine engel olarak görmektedirler. Meslektaşlarımız habercilik görevlerini yaparken “yandaş” olmaya zorlanmaktadırlar.

Son yıllarda yıllar da çok sayıda gazeteci ceza evlerine tıkılmıştır. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye 181 ülke arasında 151. Sıradadır.Bugün ülkemizde uygulanmakta olan OHAL(Olağan üstü Hal)yasası özgür basın üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmaktadır. Gazetecilik görevini yapan Cumhuriyet Gazetesi Yönetici ve yazarları tutsak edilerek Silivri zindanların tıkılmıştır.

Bütün bunlar kadar vahim olan da, çok sayıda gazeteci ve yazarın, iktidara ters düşmemek için bu kötü gidişe karşı sessiz kalışıdır. Bu tür gazeteciler ağır baskılar altında tutulan mesleklerini, kanunsuzluğa, haksızlığa uğrayan meslektaşlarını değil çıkarları doğrultusunda etik değerleri yok saymaktadırlar. Yandaş gazetecilik ekol haline getirilmiştir. Basında baskı ve sansür arttıkça etik değerler yok olmaktadır.

Bizler halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkının savunucusu olmaya devam edeceğiz.


 DSP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA TİMUR:

 

Basın çalışanlarına çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 ocak 1961 de kabul edilen  çalışan gazeteciler Günü nün 56 . yıl dönümünü  kutluyorum .

 

Demokrasinin  ve sağlıklı  bir toplumun  oluşmasında tarafsız özgür ilkeli  ve basın ahlak kurallarına uyan medyanın çok önemi vardır .

Gücünü kamuoyu desteğinden alan  Gazetecilik mesleği kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşan zor şartlar altında  ve ekonomik sıkıntılar için boğuşurken dahi   sorumluluk duygusu  içinde  toplumumuzun  gelişen olayları  aydınlatırken    bir taraftan da  vatandaşımızın da  talep ve beklentilerini  yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir .

 inanıyorum ki gazetecilerimizin ilçemiz kdz Ereğlide Ülkemizin ekonomik sosyal kültürel gelişiminde katkı sağlamak için her zamanki gibi olumlu rol üstlenmeye devam edecektir .

Ahlak kuralları doğrultusunda  kamuoyunu bilgilendiren  toplumun talep ve beklentilerini  dile getiren  değerli basın mensuplarımız ın  ve çalışanlarının  10 ocak çalışan gazeteciler Gününü  kutlar  çalışmalarınızda  başarılar dilerim


TÜRK METAL SENDİKASI KDZ. EREĞLİ ŞUBE BAŞKANI METİN ERCAN:

 Hayatın zor şartlarında toplumu bilgilendirebilmek için her türlü olumsuzluğa göğüs geren mesai mefhum gözetmeyen gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler  gününü içtenlikle kutluyor, şartları iyileştirilmiş ekonomik özgürlükleri sağlanmış ortamda mesleklerini sürdürebilmelerini temenni ediyoruz.