Zehirsiz Kampanya’da, yüz binlerce insanın desteğiyle güzel sonuçlar alınmaya devam ediliyor. Toplumun her kesimi tarafından verilen ortak mücadele ile 25 tarım zehri yasaklandı. Birlikte başarmanın bu gücü ile şimdi sıra diğer pestisitlerde!

Siz de, zehirsiz bir dünya için, bu toplumsal harekete destek vermek için haberin altındaki linke tıklayarak imzanızı atabilirsiniz.

BUGÜNE KADAR NELER OLDU?

  • 23 Kasım 2019: 100’ü aşkın kurum ve inisiyatifin oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Zehirsiz Kampanya’yı başlattı.
  • 23 Kasım 2019 - 21 Aralık 2019: Zehirsiz Kampanya’nın talepleri ile ilgili TBMM’de 3 soru önergesi, 1 araştırma önergesi verildi.
  • 21 Aralık 2019: Zehirsiz Kampanya Bakanlık gündemine geldi ve 41 pestisit etken maddesinin kullanımdan kaldırılması ile ilgili üniversitelerden görüş istendi.
  • 23 Ocak 2020: Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, bakanlığın üniversitelere sorduğu 41 pestisit etken maddesinin zararlarını “Ölümcül Tehlike” raporunda açıkladı ve yasaklama talebini yineledi.
  • 21 Mayıs 2020: Bakanlık 16 pestisit etken maddesini yasakladı. Bunların 4 tanesi (difenacoum, cyfluthrin, methomyl, methiocarb), Zehirsiz Kampanya’da “öncelikle ve acilen yasaklansın” denilen 13 etken maddenin sıralandığı listede yer alıyor.
  • 29 Temmuz 2020: Bakanlık 9 pestisit etken maddesini daha yasakladı. 7 etken maddenin de kısıtlanmasına kararı verdi. Kısıtlama getirilenlerden biri (ethoprophos), "muhtemel kanserojen, solunduğunda ölümcül etkili ve üreme sistemi için zararlı" olarak belirtilen pestisitler arasında yer alıyor.

Soframız 25 zehirden kurtuldu, ama yeterli değil. #ZehirsizSofralar için diğer pestisitlerin de yasaklanması, denetimlerin artırılması ve zehirsiz tarım yöntemlerinin desteklenmesi gerekiyor. Şimdi Zehirsiz Kampanya’yı daha çok insana ulaştırma vakti. Kampanyamızı imzalayarak ve paylaşarak destek olun; hem bize hem de doğaya zarar veren tarım zehirlerinden birlikte kurtulalım.

İnsanların sinir ve hormonal sistemlerine zarar veren, pek çok kanser türüne, kısırlığa neden olan, çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açan, arılara ve diğer canlılara verdiği zararla biyoçeşitlilik kaybına sebep olan, ekosistemi tahrip eden, suyumuzu ve havamızı zehirleyen, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve pestisitlerde kullanılan 9 etken maddenin öncelikle ve ivedilikle yasaklanmasını istiyoruz.

Anne sütünde, yeni doğan bebeklerin göbek kordonunda ve ilk dışkılarında, bebek mamalarında bile rastlanan pek çok pestisit, en çok bebeklere ve çocuklara zarar veriyor. Hamile kadınlarda düşük ve erken doğum, bebeklerde doğum anomalileri, lösemi ve diğer kanser türleri, otizm ve solunum hastalıkları riskini artırıyor.

Benzer birçok zehir, insan sağlığına verdiği zararlar tespit edildikten, bizler ve çocuklarımız bu zehirlere yıllar boyunca maruz kaldıktan sonra yasaklanmış; yetkililer üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte geç kalmıştır. Yasaklanmasını talep ettiğimiz 9 etken maddenin zararları yıllardır bilinmesine rağmen henüz bu konuda adım atılmış değil.

100’ü aşkın Kurum ve inisiyatifin oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı ve bu dilekçeyi imzalayan vatandaşlar olarak, pestisitlerin sayılan etkileri göz önüne alınarak; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aşağıdaki taleplerimizin dikkate alınmasını ve gereken adımların atılmasını istiyoruz.

1. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 9 etken madde (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, fenamiphos, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) öncelikle ve acilen yasaklansın.

2. Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın.

3. Türkiye'de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.

DESTEK VERMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYABİLİRSİNİZ.

https://www.change.org/p/t%C3%BCm-canl%C4%B1lar-i%C3%A7in-zehirsiz-sofralar-tar%C4%B1m-zehirleri-yasaklans%C4%B1n-zehirsizsofralar-bekirpakdemirli-tctarim?utm_content=cl_sharecopy_19118236_tr-TR%3Av4&recruiter=58105835&recruited_by_id=7768dcd0-bf8a-0130-ec3f-0022196d7dd0&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=psf_combo_share_abi