Aralarında belde belediye başkanları, siyasi parti ilçe başkanları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 20 kişilik heyet AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Ünal Demirtaş ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir araya gelerek, Ereğli'nin il olması, ekonomisinin canlandırılması noktasında taleplerini iletti. Heyette yer alan isimler ise dönüş yapılanda yapılan ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte yapılan değerlendirme konuşmaları:

 

"İNŞALLAH HAYIRLI OLUR"

Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol: "Ankara'ya gidiş amacımız belliydi. Ereğli'nin il olması ikincisi yatırımların nasıl Ereğli'ye çekileceğiydi. Mecliste 5 milletvekilimiz ile uzun bir görüşme yaptık, verimli bir görüşme oldu. Alınan karar gereği toplantılar devam edecek. İnşallah hayırlı olur"

 

"ÖNCELİĞİMİZ EREĞLİ"

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkan Yardımcısı Sevdekar Aras: "Ankara'ya geliş amacımız belliydi, Ereğli'nin ekonomik sorunlarına paralel olarak il olması. Şunu gördük ki çok kolay olmayacak, uzun bir yolculuk olacak. Ereğli için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeyi öğreniyoruz. Önceliğimiz Ereğli. Ekonomik anlamda düzelmesi için il olması gerekiyor. Bu birlik ve beraberlik bize güç verdi"

 

"İL OLMASINI ÇOK İSTİYORUM"

Bakkalcılar Odası Başkana Adam Araç: "Ereğli'nin il olmasını çok istiyorum. Bunun peşini bırakmayacağız. Milletvekilimizden de söz aldık Subaşı'na köprü için, 2018'de ödenek ayrılması için sözünü verdi"

 

"ÇÖZÜMLER KONUŞULDU"

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hikmet Tezel: "Ankara ziyaretimiz Ereğli için çok iyi oldu, 5 tane milletvekilimizin katılması bizim için de iyi oldu, bilgilendirdik. Yarım kalan projelerin tamamlanması, kampüs, tersaneler konularını dile getirildi. Çözümler konuşuldu. Asıl konumuz Ereğli'nin il olması konusunda konuşuldu. Ereğli il olduğu zaman inanıyorum ki Zonguldak teşvikte bir üst sınıfa geçecek belki Ereğli'yi kaybetmeyecek daha fazlasını kazanacak. İnşallah başarılı oluruz, yakın zamanda İçişleri Bakanlığı'ndan randevu alınır, aynı konuları arz etme fırsatı buluruz"

 

"BİZE YAKIŞAN DA BU OLUR"

Pazarcılar Odası Başkanı Fehmi Taşkın: "Bu alt yapıyı hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Hep birlikte diyalog içerisinde Ankara'ya gittik. Vekillerimiz gayet iyi karşıladı. Birlik ve beraberlik içerisinde olup bu olayları devam ettirmemiz gerekiyor. Bize yakışan da bu olur"

 

"BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKTIRABİLİYORSAK..."

Tuhafiyecilet Odası Başkanı Dursun Kertles: "Ankara'ya gelmemiz Ereğli ve Zonguldak açısından vekillerimizle konuşmalarımızdan memnun oldular. Özellikle birlik ve beraberlikten dolayı teşekkür ettiler. Ereğli il olmasa bile çok güzel sözler aldık, tersaneler, üniversite olsun. Bizi memnun etti. Ereğli'ye bir çivi dahi çaktırabiliyorsak bundan çok hoşnutuz. Devamında inşallah getireceğiz. Toplantılar devam edecek"

 

"AŞAMA KAYDEDİLDİ"

Berberler Odası Başkanı Murat Cebesoy: "Bize gereken görev ne ise yapacağız. Toplantıda bayağı bir aşama kaydedildi. Tersaneler olsun, üniversite olsun, sorunlar hep aynı sorunlar"

 

"İNŞALLAH OLUMLU CEVAPLAR ALIRIZ"

Kent Konseyi Başkan Vekili Ahmet Özer, "Bu yolculuğumuz Ereğlimizin il olması ile ilgili konuyu içerdiği için bu şekilde başladı. Güzel bir olay, bir başlangıçtır. Meclisteki milletvekillerimiz ile yaptığımız toplantılarda Ereğlimizin son zamanlarda yaşadığı ekonomik krizler, işsizlik gibi bildiğimiz konular üzerinde yoğunluk kazandı. Bakanlık düzeyinde istişareler bekledik, inşallah bunlar da devam eder, olumlu cevaplar alırız. Bu tür çalışmaların tekrar devam etmesini ilçemiz için istiyoruz"

 

"ZONGULDAK BÜTÜNŞEHİR OLMAMALI"

Gümeli Belediyesi Başkan Vekili Ekrem Kumuz: "Birinci madde Ereğli'nin il olması amacıyla Ankara'ya gittik. Konuyu gündeme getirdik, ikincisinde de ekonomik yatırımlara değinildi. Zonguldak'ın bütünşehir olmaması lazım. Olursa Zonguldak'ta, Ereğli, Ormanlı, Kandilli, Alaplı, Gümeli büyük sıkıntılar ortaya çıkacak. Hikmet konusunda büyük sıkıntılar yaşanacak"

 

"BÖL PARÇALA TAKTİĞİ..."

Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç: "Bölge 5 milletvekiline bizi ağırladıkları için teşekkür ederiz. Birlik ve beraberlikten her zaman güç doğar. Ereğli'nin menfaati için aynı birliktelik sağlandığı sürece bölgemize yatırımlar da olsa, tersaneler bölgesi de olsa, TTK'da, kampüs sorunu da olsa halledilemeyecek diye birşey yok. Bölgemizi il yapalım veya teşvik konusunda ne yapabiliriz, işçi alımlarını nasıl sağlayabiliriz diye gittik. Gerektiği zaman gitmemiz gerekiyor. Bu ziyaretin faydalı olduğunu düşünüyorum. Birlik beraberlik olması lazım. Böl, parçala taktiği olmadığı sürece bölgenin gerekli hizmetleri alabileceğine inanıyorum"

 

"EREĞLİ HAK EDİYOR"

Ziraat Odası Başkanı Tacettin Keskin: "Ereğli il olmayı hak ediyor. İnşallah bu birliktelikle olacağına da inanıyorum"

 

"GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ"

Maden İşleri Odası Başkanı Atilla Akar: "Milletvekillerimiz ile yaptığımız görüşmeler çok olumlu gitti. İnşallah ilçemiz için hayırlısı olsun"

 

"EREĞLİ İL OLSUN, KURTULSUN"

DSP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Mustafa Timur: "Ereğli'nin olmazsa olmazlarından bir tanesi birlik ve beraberlik projesi idi. Bu seyahatimizde en büyük kazanımlarımızdan bir tanesi. Birlik ve beraberlik projesi. Bu sağlandı inşallah da devam ettiririz. Ereğli'nin il olması noktasında da yararlı bir görüşme oldu. Milletvekillerimizden Özcan Ulupınar ve Ünal Demirtaş'a teşekkür ediyorum, onlar biraz daha ilgiliydiler. Ereğli il olsun, kurtulsun"

 

"KİMSEYE DİKLENMİYORUZ"

Büyük Birlik Partisi ilçe Başkan Vekili Nizamettin Halıcıoğlu: "Ekmeğini yediğimiz suyunu içtiğimiz Ereğli'miz için milletvekillerimizi ziyaret ettik. Biz istiyoruz ki Ereğli istihdamını sağlamış, göçü durmuş, üniversitesi ile tersanesi ile ve diğer yan kuruluşlarıyla birlikte bölgemizde katkısı sağlamış, ülke ekonomisinden gerekli payı almış bir Ereğli olsun. Kimseye diklenmiyoruz, Zonguldak'a yapılmış bir algı olarak düşünülmemeli. Devrek, Gökçebey'e nasıl hizmet ediliyorsa Ereğli'ye de yapılmasını istiyoruz. Biz dimdik ayaktayız, bundan sonra Ereğli'nin menfaatleri için bütün olarak hareket edeceğiz"

 

"O SOĞUKLUK ISINMIŞ OLDU"

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek: "Bu birlik ve beraberlik bizim için çok önemliydi. Bunu yakaladık. Daha önceden çıkan haberlerde Zonguldak'ın milletvekilleri karşı çıktığını falan söylediler ama bugünkü bizim sıcaklığımızla o soğukluk ısınmış oldu. Bu ilgi ve alakayı da göreceğimizi sanmıyorduk. Birlik ve beraberlik olunca demek ki bazı şeyler oluyor. Vekillerimizi seviyoruz, onlarda bir ışık gördük, yardımcı olacaklarını da söylediler her konuda. Gelecekte ışık var diyorum. 5 Tane milletvekilimize de teşekkür ederim"

 

"HİZMET ALAMIYORSAK BİZİ DE İL YAPIN"

MHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Rahman Demirtürk: "Biz Ereğli'den Ankara'ya giderken il olma adına gittik. Ereğli'den giderken de kavga etmek için gitmedik. Zonguldak bir bütündür, doğrudur. Biz Zonguldak'ın dışında bir ilçe değiliz, Zonguldak'a bağlıyız, anamız babamız dedik. Hizmeti alamıyorsak da bizi il yapın dedik. Bunu galiba yanlış anladı insanlar. Ereğli il olsun, başından beri ben varım. Beldeler kapatılmasın, köyler mahalleye dönüşmesin, Ereğli yatırımlarını alsın. Tersanelerde 7 bin insan çalışıyordu bugün 10 bin çalışsın, TTK'da geçmişte 8 bin 500 çalışıyordu bugün 5 bin çalışsın. Bizim derdimiz esnaf olan arkadaşlarımızın bu şehrin dışında ticaret yapmaya ve Ereğli'nin köylerinin boşalıp gitmesini istemiyoruz.

 

"YANLIŞ ANLAMIŞSALAR, BİZ YANLIŞ ANLATMIŞSAK ÖZÜR DİLERİZ"

Bu anlamda Ereğli'nin il olmasını istiyoruz. Ereğli'nin teşvik kapsamındaki iller arasına girsin. Ereğli'de 3 aydır birlikte yürüyoruz. İşte Rahman Demirtürk dedi ki, 'Ereğli il olmasın' kardeşim biz bu projenin her yerinde biz varız. Ben Ereğli'nin il olmasını istiyorum, il yapılmıyorsa da teşvik kapsamına alınsın diyorum. Bu anlamda bizi yanlış anlamışsalar, biz yanlış anlatmışsak toplum adına Ereğli adına insanlardan özür diliyoruz. Biz Ereğli'nin menfaatlerinde bizle yürümeyene biz saygı duymuyoruz dedik. Ereğli'de birlik ve beraberlikleri oluşturan sivil toplum kuruluşlarına ve siyasilere teşekkür ediyorum. Birlikte yürümeye devam ediyoruz. Kesinlikle toplantılar devam edecek. Bizim birlik ve beraberliğimiz bozulmayacak"

 

"EREĞLİ BELEDİYESİ BAŞKANINA GÖRMEK İSTİYORUZ"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar'ın, yöre milletvekilleri ile gerçekleştirilen toplantıda, "Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın da bu toplantıda olması gerektiği" sorusu üzerine Demirtürk, "Özcan Ulupınar'a teşekkür ediyorum. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın da bu toplantıda olması gerektiğini söyledi. Evet bende aynı kanaatteyim. Ereğli'nin menfaatleri doğrultusunda Hüseyin Başkanı da aramızda görmek istiyoruz"

 

TOPLANTIYA KATILANLAR

Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı M. Fatih Çakır, MHP ilçe Başkanı Rahman Demirtürk, Büyük Birlik Partisi ilçe Başkan Vekili Nizamettin Halıcıoğlu, DSP ilçe Başkanı Mustafa Timur, DYP İlçe Başkanı Mustafa Danışmaz, Ziraat Odası Başkanı Tacettin Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sertan Yalçın, Kent Konseyi Başkan Vekili Ahmet Özer, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Rüştü Kılıç, Gülüç Belediyesi Başan Vekili Seydi Demirtaş Gümeli Belediyesi Başkan Vekili Ekrem Kumuz, Kdz. Ereğli Marangozlar Odası Başkanı Metin Yüksel, Pazarcılar Odası Başkanı Fehmi Taşkın, Maden İşleri Odası Başkanı Atilla Akar, Tuhafiyecilet Odası Başkanı Dursun Kertles, Bakkalar Odası Başkanı Adam Araç, Berberler Odası Başkanı Murat Cebesoy, Esnaf Kefalet Koperatifi Başkanı Hikmet Tezel, Taksiciler Derneği Başkanı Yücel Oktay, Servis Araçları Başkanı Muhammet Başkan, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkan Vekili Yasin Ören, Gazeteci İsmail Subaşı, Hakan Akgün, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)