Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü ile Zonguldak Kanatlı Yetiştiricileri Birliği’nin organizasyonuyla düzenlenen toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Gıda, Tarım ve HayvancılıkGökçebey İlçe Müdürü Sevim Küçükbekir, Zonguldak Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Zonguldak Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Çakar ile yetiştiriciler katıldı.

Toplantıda, birincil amacın güvenilir gıda üretmek amacıyla üretim alanlarının hijyenik şartlarda ve biyogüvenlik kurallarına uyumunu sağlamak olduğu vurgulandı. Konu ile ilgili sunumu Gıda, Tarım ve HayvancılıkGökçebeyİlçe Müdürü Veteriner Hekim Sevim Küçükbekir yaptı.

Müdür Küçükbekir, “İşletme kapılarının önü ve çevresi uygun şekilde betonlanmış olmalıdır. Araçların işletme alanına sokulmaması için her türlü önlem alınmalıdır. İşletme alanına girişi zorunlu yem ve hayvan nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlayacak uygun takım veya sistemler kurulmalıdır. Araçlar giriş/çıkışlarda önce temizlenmeli sonra arınık edilmelidir. İşletmeye gelen araç sürücülerinin işletme alanında dolaşmalarına izin verilmemelidir. Yıkama suları kapalı drenaj sistemi ile fosseptik çukurunda toplanmalıdır.İşletmede yağmur sularının işletme içinde ve kümes aralarında birikmemesi için drenaj sistemi bulunmalıdır. İşletme alanında yem, çöp, ağaç, su birikintisi gibi yabani kuşları cezp edecekoluşumlara yer verilmemelidir. Ölen hayvanların imhası için işletme kapasitesine uygun büyüklükte ve uygun yapıda ölü imha çukuru ya da yakma fırını bulunmalıdır. Dönem sonunda kümeste kesinlikle canlı hayvan bırakılmamalıdır. İşletme alanında yetiştirilen türün haricinde kanatlı hayvan, av hayvanı, kedi ve köpek gibi diğer hayvanlar bulunmamalıdır. Güvenlik açısından köpek bulunacaksa sürekli bağlı tutulmalı ve işletmede ölen hayvanlar ile beslenmemelidir. İçme suyu depoları ve su tankları sistemi arınık edilebilir nitelikte olmalıdır. İşletmelerde gübre çukuru varsa kesinlikle üstünün kapalı olması gerekmektedir.

Kümesler beton zeminli, kolay yıkanabilir tavan ve duvarlara sahip olmalıdır.Kümeslerde servis odaları mevcut olmalıdır. Servis odasında el ve ayak temizlik ve dezenfeksiyonunu yapabilecek düzenek/malzeme olmalıdır. Kemirgen ve haşere mücadele düzenekleri bulunmalı, kemirgen hareketliliği izlenmelidir.Kümeslere yabani kuşların girmesini engelleyecek her türlü tedbir (kuş teli gibi) alınmalıdır”dedi.

Toplantı sonrası tavuk çiftliği sahiplerinin soru ve önerileri dinlendi.