*

“Bize dışarıdan hiçbir destek yok. Bakın elimizde bir tane sağlam olarak can kurtaran botumuz var bir tanesini elimizden aldılar ihtiyacı olmayan bir kuruma verdiler.”

*

“Can yelekleri, her çocuk bir can yeleğini bir sezonda parçalıyor ve ikinci sezon can yeleği almak zorunda kalıyoruz. 50 tane öğrencimiz var mesela 50 tane can yeleği almamız gerek”

*

*

Başkanlığını Erdinç Ersoy’un yaptığı Kdz. Ereğli Yelken İhtisas Kulübünün Komodor Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Çimenoğlu yaz mevsimi ile birlikte spor etkinliklerinin arttığına dikkat çekti.

Türkiye’de büyük ses getiren Bakı Karadeniz’in ilk sörf okulu’nun “her şeye rağmen” sunduğu hizmetlerden toplumun her kesiminin yararlanmasının haklı gururunu yaşayan Yelken İhtisas Kulübü, bir dönem bazı kesimlerin göz koyduğu kulübün üst katında eğitim çalışmalarına devam ediyor.

Yaz sezonunda yine çocuklara ve gençlere spor hizmetleri vermenin çalışmalarına başlayan Yelken İhtisas Kulübü’nün komodoru Sezai Çimenoğlu ile şunları konuştuk:

Yelken İhtisas Kulübündeyiz. Buranın mülkiyetiyle ilgili kısaca bilgi verir misiniz?

  • Biliyorsunuz Ereğli İhtisas Yelken Kulübü kuruluş amacıyla su sporları yelken, kano, kürek rüzgar sörfü gibi branşlarda faaliyet yapmak. Dolayısıyla bizim bu faaliyetlerimize ek olarak Gençlik Spor Müdürlüğü ile ortaklaşa da yaptığımız faaliyetler var, Kaymakamlığın da bize önerdiği faaliyetler de var. Bu faaliyetlerin hepsi bazıları ücretli bazıları ücretsiz yapıyoruz.

Kulübünüzü bir ara ele geçirmeye çalışanlar oldu değil mi?

  • Buranın mülkiyeti ile ilgili çok spekülasyonlar oldu. Çok uğraşanlar oldu. fakat buranın  kullanım hakkı Ereğli İhtisas Yelken Kulübünündür. Mülkiyeti Milli Emlak’ındır.  Milli Emlak’ın sözleşmesi İlçe Spor Müdürlüğü’ne devirdir. Biz burada spor yaptığımız müddetçe bu tesis su sporları alanı olarak devam etmektedir. Ne zaman ki bizim bir tane lisanslı sporcumuz kalmaz biz eğitim vermeyiz o zaman bu tesisi elimizden alırlar.
  • Şuanda yaz okullarımız başlıyor, 100150 tane müracaatımız var. 5 dönem yapmayı planladık kano var, yelken var  rüzgar sörfü var yelken eğitimimiz optimist ile başlıyor çocuklarımız bunun bir üstü lazere geçiyorlar. Lazer daha büyük bir yelken teknesi. Ondan sonra da pirat ve daha ilerisi. Şu anda bizden yetişen İ. T. Ü okuyan DOĞA kızımızın içinde bulunduğu takım 1 elde etti. Batı Karadeniz’in ilk sörf okulu, Ereğli İhtisas Yelken Kulübünde var.  Deniz rüzgar sörfü ve kaytsörf kurslarımız var. Bu sörf kurslarımızla da yetişkinler var mesela bizim Ahmet Çınarer abimiz var şuanda Ereğli’de yahut şöyle söyleyeyim bu bölgede sörfte tek.  Aynı zamanda arkadaşlarımız Alaçatı’da yarışlar yapıyorlar. Daha önce bu bölgede Çağla Kubat dahil olmak üzere sörf yarışları yapıldı. Türkiye Sörf Yarışları yapıldı, bizim burada Karadeniz Ereğli’mizde Ayrıca sınıfında ilk imalatı Kdz Ereğli’mizde Caner Akman tarafından yapılan yelken numarası TR 1 olan 1 mt Rd. Kntrl IOM  yarışlarını yaptık. Bize denizle ilgili teşvikler devam ettiği sürece biz sporlarımıza devam ediyoruz. Okullar kapandıktan sonra ilk önce kano kurslarımız başlıyor. Aşağı yukarı 30 tane öğrencimiz var şuanda. Bunlar hocalarımızın nezaretinde lisanslı hocalarımızın nezaretinde kano, optimist, lazer ve sörf kursları.

Peki, maddi açıdan destek bulabiliyor musunuz? Kurumlar size derdiniz nedir diye soruyor mu?

  • Şimdi yönetimimizde bulunanlar sağ olsun. Yönetimimizde bulunan İşadamları bize sponsor oldular yardım ediyorlar. Kendi bütçemizde kendi çapımızda yönetimde oldukları için ama bunun haricinde bize. Bakın elimizde bir tane sağlam olarak can kurtaran botumuz var bir tanesini elimizden aldılar ihtiyacı olmayan bir kuruma verdiler. Bu botun yıllık bakımı var. Bu büyük bir para. Deniz malzemelerinin hepsi büyük para bunların her sene bakımının yapılması lazım. Cankurtaran botu olmadan denize çocuk çıkartamazsın. Can yelekleri, her çocuk bir can yeleğini bir sezonda parçalıyor ve ikinci sezon can yeleği almak zorunda kalıyoruz. 50 tane öğrencimiz var mesela 50 tane can yeleği almamız gerek. Artı en ufak arıza, makinamız kullandığımız botta  benzinlidir yaktığı benzin, benzinin fiyatını biliyorsunuz. Yaktığı benzin bizim kurs paralarımızın yarısı zaten bu aktivitelerde harcanıyor kulübümüze çok cüzi bir miktar para kalıyor.

O kadar Türkiye şampiyonları çıkardınız siz buradan. Ereğli deyince bütün yelken dediğin zaman Ereğli vardı. Nereden nereye geldi? Neden bu kadar geriye düştü Ereğli?

  • Birden bire düştü zaten, dönem dönem Ereğli’deki amatör spor kulüplerine belli makamlardan yardımlar geliyor. Ne hikmetse bu yardımların çok az miktarı belki de hiç biri bizim su sporları yelken kulübümüze düşmüyor. Ama futbola diğer sporlara forma yardımı, saha yardımı, çim saha, halı saha yardımı, soyunma odası yardımı birçok yardımlar yapılıyor. Biz burada kendi yağımızla kavruluyoruz. Kurslardan elde ettiğimiz paralarla cebimizden verdiğimizle bütün yönetim kurulu arkadaşlarım sağ olsun başkanımız Metin Akman Bey cebinden biz cebimizden burada yönetimdeki arkadaşlarımız cebinden, yönetimimizde Ahmet Çınarer var, Muhammet Çınar var, Tümer Bakkaloğlu var, ben varım, fabrikadan bir iki arkadaşımız var, Doktor Sertaç Bey var. Biz 56 kişi götürüyoruz bu işi.

Sizin farkınızda değil o zaman siyasetçiler?

  • Siyasetçiler bir ara bizim farkımıza vardılar. O da şöyle oldu geçen senelerde bizim başımıza bir sürü hadiseler geldi. Buraları elimizden almak için çok uğraştılar. O dönemlerde siyasetçiler biraz dikkatini buraya verdi. Sahip çıktılar diyelim. En azından tesisi kaybetmedik. Ama onun haricinde dediğim gibi tüm gelirlerimizi biz kurslardan elde ettiğimiz paralarla çeviriyoruz burayı. Onun haricinde çok büyük destek gelmiyor. Ama inşallah bundan sonra Ereğli’mizde ki işadamları, büyük fabrikatör abilerimiz, burayı gelip gören abilerimiz bize sponsor olacaklar. Buna inanıyorum.
  • Üst katın mazisi bu şekilde yukarıda bahsedilen yer var. Biz denize çıkmadan önce çocuklarımıza karada eğitim veriyoruz. Çünkü çocuk ilk kez denize çıktığı zaman rüzgarla savaşıyor. Suyla savaşıyor, bunun için bir ön bilgi, ön çalışma yapması lazım burada da hocamız yukarıda dershanemizde karada denizdeki sörf eğitimini veriyor. Karada tahtamız var. Kara sörf tahtamız var onda sadece kara eğitimi veriliyor. Ondan sonra yelkene geçelim yukarıda bir tane kurulu optimist var bizim denizde yapılacak tüm aktiviteleri çocukları yukarıda dershanede yapıyor. Ve bilgileri aldıktan sonra ön bilgili olarak denize çıkıyor çok kısa sürede bu işi öğreniyor.