**Yurdumuzun değişik yörelerindeki yatırımcılar  Erdemir'in sacını alıp işleyerek değişik sektörlerde atılım yaparken Kdz. Ereğli'deki sanayileşme ise boru profil ile gemi yapımın dışına çıkamadı.

**Depreme karşı önlem olarak çelik konstrüksiyondan değişik boyutlarda binalar üreten firmalar, Erdemir sacını referans göstererek piyasadaki payını artırmaya çalışırken, Kdz. Ereğli'de ise var olan un, su ve şekerden helva yapılamıyor.

Zonguldak ağır sanayi kenti. Türkiye'nin tek taşkömürü ile yassı mamulü bu ilde üretilmesine rağmen, "yan sanayi" gelişiminde beklenen veya umut edilen hedeflere ulaşımadı. Daha ötesi o hedeflere yaklaşım da sağlanamadı.  Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde ise yassı mamule dayalı, boru profil ve gemi yapımı konusunda bir gelişme sağlanabildi. Erdemir ürünlerinin üretici firmalar tarafından "Erdemir sacından üretilmiştir" anonslarıyla Pazar payını artırdığına bir kanıt da, çelik konstrüksiyondan yapılan binalarda ortaya çıktı.
Depreme dayanıklı bina üretiminde, ahşap ve çelik konstrüksiyon ile yapılan binaların eskiye göre daha çok öne çıktığı gözleniyor. İnşaat sektöründeki bu değişim oranının hızla artması ve tüketicilerin de depreme dayanıklı konutlar konusundaki araştırmaları çelik konstrüksiyonun önemini büyütüyor.
Bu konuda yaptığımız bir araştırmada, her türlü deprem riskine karşı güvenli, coğrafi olumsuzluklara karşı avantajlı, ısı ve ses yalıtımı konusunda da ayrıcalıklı konutlar üretmesi ile tanınan Stelife çelik konut sistemlerinin teknik özelliklerinde Erdemir'in ürettiği  Kalite No 1332  ve 1335 hafif galvanize sac ibaresi dikkatimizi çekti.
Yani, Karadeniz Ereğli'deki Erdemir'de üretilen saclar yurdun değişik bölgelerine gönderildikten sonra, nihai ürün olarak geri dönmektedir. Bu ürünlerin sayısını bilmek mümkün değil. Otomobilden buzdolabına, sobaya, sandalye masaya ve nihayetinde şimdi de çelik konstrüksiyondan binalara. Peki Karadeniz Ereğli'de bunca olanak var iken ve Organize Sanayi Bölgesi bomboş dururken neden yan sanayi gelişmiyor?
Bir kentin gelişmesinde en önemli lokomotiflik görev ve sorumluluğuna sahip;  siyasetçiler, kamu yöneticileri, yerel yönetimler ile ticaret ve sanayi odaları, yatırımcıyı teşvik etme konusunda yeterli desteği vermiyor mu?