Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi tarafından Ereğli Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen geleneksel gençlik şöleninde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, ülkenin önemli bir süreçten geçtiğini söyledi.

 

"BU ÜLKE BU VATAN BİZİM"

Alevilerin Cumhuriyetin kurulduğu ve Kerbela'yı tuttuğu günden beri zor süreçten geçtiğini anlatan Demir, "Alevilerin zor süreçten geçmesinin bir değeri bir önemi yoktur. Herşeyden önce bu ülke bu vatan bizim. Önce ülkemizde yaşayan bütün insanları demokratik, özerk, özgürlükçü, hukuk, adalet bütün sistemin bir arada yaşayabileceği barış, kardeşlik içerisinde yaşayabileceği bir ülke inşa etmek durumundayız. Biz zaten eşit yurttaşız biz sadece hakkımızı istiyoruz. Bugüne kadar tüm hükümetler tarafından gasp edilen haklarımız var" dedi.

 

"EN ÇOK ALEVİLER ETKİLENECEKTİ"

Ülkede 30 yıldır FETÖ belası olduğunu belirten Demir konuşmasında şunları söyledi: "30 Yıldır bu FETÖ belası, her platformda ülkeyi ayrıştırıyor, Alevileri, solcuları Atatürkçüleri, cumhuriyetçileri, laikleri önünü kesiyor, resmen bir katliam var bir ülkede. 'Liyakata dayalı kadrolaşma yerine cemaate yakın bir kadrolaşma bu ülkenin felaketi olur' demiştik. Cami cem evi projesi vardı, onun için mitingler yapmıştık. Ben bir mitingde FETÖ'ye hakaret ettim diye yargılanmıştım. Şimdi geldiğimiz noktada o alçaklar bu ülkeyi az daha kan gölüne çevirip hepimizi bu ülkenin belki topraklarına gömeceklerdi. Bundan en çok da aleviler etkilenecekti. O demokrasi mitinglerinde akşamları nöbet tutan yurttaşlar için söylemiyorum ama siyasiler için özellikle söylemek istiyorum, emin olun darbe olsaydı yüzde 70'i sabah FETÖ'cüydü. Yine sokakta mücadeleyi biz verecektik, yine hain ve darbelere karşı biz demokrasi, özgürlük, eşitlik mücadelesi, birlikte yaşama kültürü mücadelesi verecektik"

 

"BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

Darbe girişimi sonrası ihraçlar, gözaltılar ve tutuklamaların başladığını, terör örgütlerine bulaşmış olanların ihraç edilerek açığa alınması gerektiğini ifade eden Demir, "Ancak saydığım kriterlerde sırf muhaliftir, Atatürkçü, solcudur diye açığa alıp ihraç edersen bu vicdansızlık olur. Son zamanlarda o kadar ızdırap çekiyoruz ki sonuçta bir STK'nın başkanıyım. Benim masamda ihraçlar, gözaltı, tutuklamalar ile ilgili belgeler var, hergün yüz kişi geliyor, çeşitli telefonlar geliyor. Son kararname ile yaklaşık 3 bin alevi açığa alındı. Geçen gün İçişleri Bakanımıza söyledik, 'bu listeyi inceleyin' dedik. 'Başkanım valla bizde hala Fetö'cüleri çözemedik  hala devletin içerisinde bir sürü insan var kim kimi tutukluyor, ne yapıyor çözmüş değiliz'. Bu kadar devletin içine işlemiş terör örgütüne kim müsaade etti, siyasiler müsaade ettiler. Bugüne kadar ilginçtir ki hiçbir siyasi FETÖ'den dolayı ne açığa, gözaltına alındı bırakın hiçbir muamele yapılmıyor. Herkes bizden daha fazla devrimci. Bırakın AK Partiyi, CHP'yi, MHP'yi neredeyse hepsi solcu, devrimci olmuş, hepsi hatta Alevi olmuş, FETÖ düşmanı olmuş sokakta bize nara atıyor. O yüzden biz inadına Alevisi Sünnisi ile kim olursa olsun birlikte mücadele etmek zorundayız" dedi.

Demir, son dönemde Atatürk'e ve annesine yönelik söylemlere de tepki gösterdi.

 

"DESTEK VERMEK SAHİP ÇIKMAK"

Alevi Kültür Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Taştan da, 22 yıl önce kurulan şubenin Alevi canlara Ereğli'de sosyal ve kültürel olarak katma değer katmaya çalıştığını anlatarak, "Tabiki önceliğimiz kendi inanç kültür gelenek görenek, örf ve ananelerimizi yaşatmaktır. Aynı zamanda Ereğlimize bu bağlamda daha sosyal daha kültürel olarak elimizden geldiğinde destek vermek ve sahip çıkmaktır" ifadelerine yer verdi.

 

SALON AĞZINA KADAR DOLDU

Bağlama kursiyerleri tarafından verilen konser ile devam eden etkinliğe CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Ereğli ve Alaplı İlçe Belediye Başkanları, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

 


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)