Zonguldak İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Çaycuma’nın İhsanoğlu Köyünde 'Örnek Fındık Bahçesi Fidan Dikim'i yaptı.

Zonguldak Valisi Ali Kaban , İlçe Kaymakamı Serkan Keçeli, BEÜ Rektörü Mahmut Özer, ÇMYO Müdürü Hikmet Yazıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’in de katıldığı  törende konuşan Zonguldak İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, "Bakanlar kurulu kararı ile Zonguldak bütün ilçeleri 1. Ve 2. Sınıf tarım arazileri ile%6'dan daha az eğimli 3.sınıf arazileri dışında kalan tarım arazilerinde fındık üretimine izin verilmiştir. Böylece uzun yıllardır üretim yapılan Alaplı ve Ereğli ilçelerimize diğer ilçelerimizde katılmıştır.” Dedi.

Müdürlük olarak ildeki fındık alanlarını ve üretimini artırmak üzere 2015 yılında İl Özel İdaresi Bütçesinden Alaplı ve Ereğli deki bahçelerden kaliteli Kara Fındık, Sarı Fındık, Yomra ve Deli Sefa çeşitlerinin fındık sürgünlerini topladıklarını da ifade eden Necmi Çelik  sözlerini şöyle sürdürdü:

“60.000 adet çöğürü  Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman Fidanlığı ile ortak yürütmüş olduğumuz fidanları bedelsiz olarak İlçe Teşkilatlarınca tesbit edilen çiftçilerimize bahçe tesis etmek üzere dağıtımını gerçekleştirmekteyiz.

2014 yılına kadar Alaplı ve Ereğli İlçelerinde Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği ve Telafi edici Ödeme desteğinden yararlandırılmıştır . 2015 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Yürürlüğe konulan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesine Dair Karar kapsamında Zonguldak İlinin tamamı Fındık desteği kapsamına alınmıştır.

Bu kapsamda ; 2015 yılında Zonguldak İlimiz genelinde 8 İlçede 17.358 çiftçimize 183.990 dekar alanda dekara 170,00 TL olmak üzere toplam 31.278.330,00 TL. Destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir.





İlimizde 2016 Yılı Fındık Rekolte çalışmaları tamamlanmış bu çalışmalar sonucunda 2016 yılı Çotanak sayımına göre 236.334 dekar alanda 20.839 çiftçi olmak üzere 19.015 ton Fındık Rekolte tahmini yapılmıştır

2016 yılında da 07/09/2016 tarih ve 2016/9150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fındık üreticilerine dekara 170,00TL. Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesine karar verilmiştir. Tahmini olarak 33.000.000,00 TL. Destekleme ödemesi gerçekleşmesi beklenmektedir.

15 dekar alanda Yeni tesis ettiğimiz bu fındık bahçesinin üreticimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Güzel çalışmalar başlattıklarını söyleyen Vali Kaban inşallah devamı gelir diyerek şunları söyledi:

"Fındık konusu benim orduda görev yaptığım zaman üstünde durduğum çok önemli bir konuydu. Fındık dünyanın en verimli katma değeri en yüksek ağaçlarından biridir. Ben bunun kadar kısa sürede bu kadar bol ürün veren ve bu kadar değer keşfeden ağaç olduğunu düşünmüyorum.  Fındık her zaman istikrarlıdır. Fındık her zamana ihtiyaç duyulacak bir üründür. Fındığın kullanım alanları artıyor. Daha dünya fındığı tanımıyor. Doğu Karadeniz'de fındık ağaçları ve fındık plantasyonu yaşlanmış durumda. Onlarında yenilenmesi gerekiyor. Biz sıfırdan başlıyoruz. Zonguldak'ı fındık destekleme sistematiği içerisine altına aldırdık.  Düz alanlara fındık dikmemeliyiz. Eğilim olan alanlara fındık dikilmeli ki Erezyonu önlesin,  toprağı tutsun. Fındık Toprağın erozyondan kaybını engelleyen bir ağaçtır. Bu sektörden payımızı vilayet olarak artırmalıyız. Bizim Düzce'den kalır bir yanımız yok."