Kdz.Ereğli'de CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in de yer aldığı panelde konuşan Ergenekon mağduru emekli Yarbay Mustafa Dönmez, FETÖ tarafından düşürüldüğü mağduriyetlere dikkati çekti, genel gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Panelde CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı'nın sözleri alkışlandı.


CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Mavi Organizasyon’da bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye konuşmacı olarak Ergenekon davası mağduru emekli Yarbay Mustafa Dönmez ve Balyoz planı davasında 18 komutanın avukatlığını yapmasıyla bilinen CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen konuşmacı olarak katıldı.

 

"DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTIK"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan söyleşinin açılış konuşmasını yapan CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın önemine dikkati çekerek, “Bayramlarımızı ve gözden çıkarmaya çalışanların çabaları var bilmeliler ki bizim mayamızda zaferler var. Bizim mayamızda zaferi bayram yapma, bayramların coşkusunu yaşamak vardır. Bu zafer halkın onurudur, ezilmiş halkın başkaldırışıdır, bunun için zafer bayramın diğer adıdır. Nefretle izlediğimiz bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz’da yaşadığımız zor dönemde demokrasiye sarılıp birlik ve beraberlik ile her türlü darbeye hayır diyerek demokrasiye sahip çıktık. Bu birlikteliğe bütün insanlar katıldı, siyasiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, sağduyulu Türk Silahlı Kuvvetleri ve halk. Cumhuriyet ve demokrasi için tek vücut oldular. Cumhuriyet değerleri, demokrasi, laikliği ve bizi biz eden değerleri unutmaya başlarsanız bilimin yerine din tüccarlarını koyarsanız, din ile devlet işlerini birbirine arap saçına sokarsanız o zaman bu ülkeye yazık edersiniz” dedi.

TUTUKLANAN İLK SUBAYLARDAN BİRİ

Konuşmasının ağırlıklı kısmını Türkiye’nin yaşamış olduğu Ergenekon ve Balyoz davaları ile 17-25 Aralık olayları ve FETÖ darbe girişimi konularına ayıran Dönmez, bu siyasal süreci bire bir yaşayan ve bu süreçte kumpasa maruz kalan bir subay olduğunu söyledi. Ergenekon davasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde ilk tutuklanan subaylardan biri olduğunu belirten Dönmez, “Genel Kurmay’da ikmal amiriyken beni Jandarma Subayı olarak tutukladılar. Beni Zir Vadisi’ne mühimmat gömdüğüm, O zamanın Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanına suikast planları yaptığım, devletin gizli bilgilerini yurtdışına verdiğim iddiasıyla tutukladılar. Birde dördüncü tutuklama gerekçisi vardı; Danıştay cinayetine karışmakla, onlarla bağlantı kurmakla suçladılar. Oysa dördü de o kadar absürttü ki yani biz sesimizi ilk mahkemede kürsüde bu şekilde insanları karşısına çıkıp konuşmayı 26 ay sonra başarabildik. 26 ay hiçbir şekilde Türkiye’nin gündemine gelmeden, sesimizi duyuramadan hatta öyle ki avukatlarımız dahi tutuklanarak bu süreci yaşadık. Yani suçsuzsunuz ve size getirilen suçlamalara çocuklar bile inanmaz ama bizlere bunu yaşattılar.”ifadelerine yer verdi.

 

"YALAN SÖYLÜYOR DEDİLER"

Dönmez, iki yıl önce bir televizyon programında cemaatin çok yakın bir zamanda darbe yapacağını dile getirdiğini ifade ederek şunları söyledi: “cemaat darbe yapacak dediğimde Genel Kurmay Başkanı o zaman Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Hulisi Akar, benim için; ‘Mustafa Dönmez yalan söylüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret ediyor’ şeklinde beni suçladılar. Beni mahkemeye verdiler ve bir sene süren mahkeme sonucunda beraat ettim. Hoş ceza da verseler bugün aklanmış olacaktık"

"SAVAŞMADAN BIRAKTI"

Dönmez konuşmasına şöyle devam etti: "Düşünebiliyor musunuz? Türk Silahlı Kuvvetleri her konuda, her koşulda, sabah kahvaltısında, öğle ve akşam yemeğinde Allah’a duası gibi halkına şükürle başlar ama halkına nasıl oldu da silah çekti. Bu aslında sadece bizim ülkemizde olmadı. Irak’ta da oldu aynı şey. En son Amerika Kuvvetleri Irak’ın kapılarına dayandığında 6 tane tümenin tüm subayları savaşmadan bıraktı. Orada da böyle buna benzer FETÖ’cü cemaate benzer kendini Mesih ilan eden bir kişi vardı. Onlara savaşmama talimatı geçtiler. İşte bu öyle bir şeydir. Okullara, silahlı kuvvetlere eğer siyaset sokarsanız, eğer insanlara dini yorumlatırsanız, onlara bir lider gösterirseniz o liderin emrine uyarlar. Yani komutanlarına uymazlar. Bugünde bize operasyon yapan bu vicdansız insanlar aslında vatanlarına, milletlerine hizmet ettiğini düşünüyorlardı. Çünkü şeyhleri, şıhları, mehdileri öğle emir vermişti onlara. Onlar o işin gereğini yapıyordu. Çünkü o yanılmaz, hep öyle empoze ediliyordu. Biz bunları hep yaşayıp görüyorduk. Yaşadıklarımızda cemaatin hep Amerika ve PKK ile bağlantılı olduğunu biz biliyorduk. Yaşıyorduk çünkü içindeydik. Bir operasyona gidiyorsunuz PKK biliyor bunu. Ya içinizde PKK’lı vardır, ya da onlarla işbirliği yapan bir örgüt vardır. PKK o kadrolara sızamadığına göre cemaat vardı. Çünkü onlar dinsel çok net konuşuyorlardı. Fethullah Gülen’in ismi çok sık silahlı kuvvetlerdeki subaylar arasında çok yaygın geçiyordu. Ve bunlar bizim karşımıza Türk- İslam senteziyle geliyorlardı.

PEKŞEN'DEN UZUN DEĞERLENDİRME

Dönmez’den sonra konuşan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de ‘Türkiye ve Dünya Gündemi’ konulu yaptığı uzun konuşmasında kendi yazdığı kitabına ilişkin bilgiler verdi, iktidarı sert bir dille eleştirdi.

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Söyleşiye CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, MHP İl Yöneticilerinin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda CHP’li katıldı.

 

 

Haber: Mustafa Kemal Bektaş