Ziyarete Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Zonguldak Manda Birliği Başkanı Mustafa Özkan,Genel Sekreter
  Muharrem Sarıkaya, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Manda Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri  Şenol Çakar ve İzzettin Şen ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı uzmanı Mustafa İnanır katıldı.

 

BİLGİ VERİLDİ

Konuya ilişkin Zonguldak TSO’dan yapılan açıklama şu şekilde: “Çiftlik girişinde şirket kurucu ortakları Ömer Aral ve Niyazi Yelkincioğlu ile tesisin Genel Müdürü  Angelo Lotumolo tarafından karşılanan heyete çiftlik  ortakları  tarafından çiftliğin kuruluş  fikrinin oluşması, sonrasında  çiftliğin kuruluşu ile ilgili yapılan çalışmaları, bu aşamada İtalya‘ya yapılan ziyaretler hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda Manda Birliği Başkanı da olan Niyazi Yelkencioğlu dünya da en gelişmiş manda çiftliklerinin İtalya’da bulunduğu ve çiftlik kurma süreci içerisinde en az yirmi defa İtalya’ya gittiklerini, çiftliğin inşaatında ve üretim tesislerinin kurulumunda İtalya’yı örnek aldıklarını, mandaları İtalya’dan ithal ettiklerini, yerli ırka göre süt verimlerinin daha yüksek olduğunu günde 10-12 litre alabildiklerini ifade etti.

 

PEYNİR, YOĞURT, KAYMAK…

Halen çiftliklerinde yaklaşık 400 baş manda olduğunu söyleyen Yelkencioğlu, gelinen  noktada kurdukları tesislerde üretilen sütün tamamına yakınını işlediklerini ve Mozerella, Burrata, Ricotta peyniri ve yoğurt, kaymak, tereyağı olarak tanınmış marketlere verdiklerini söyledi. Karşılıklı bilgi alış verişi sonrasında Manda Ahırları, Yem Depolama Tesisleri gezilerek, tesisler hakkında detaylı bilgi edinildi.

 

“REHBERLİK EDECEK”

Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir  Bufala  Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş ortakları Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu’na teşekkür ederek, son derece faydalı bir ziyaret oldu. İlimizde  kurulma  çalışmaları devam eden Manda OSB’nin kurulması ve işletilmesi  aşamalarında nelere daha fazla yoğunlaşmamız gerektiği konusunda çok önemli bilgiler edindik, burada edindiğimiz bilgiler ve gördüklerimiz bize rehberlik edecek”