Kdz.Ereğli’de, 2 Temmuz 1993’de Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 35 aydın ve sanatçı için anma düzenlendi. Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, Kavaklık Mahallesi’ndeki Cemevi’nde düzenlenen anma programında yaptığı konuşmada, “İktidar, politikalarını hakim mezhep anlayışı üzerine kurmuştur” dedi.

 

21 yıl önce Türkiye’nin en karanlık günlerinden birisinin yaşandığını ifade eden Kansu şöyle konuştu: “Devletin gözü önünde 35 kişi, bir avuç yobazın elinde yakılarak Hakk’a yürüdü. Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden yazarlar, şairler, sanatçılar, önceden planlanan bir oyunla diri diri yakıldı.  Her ne kadar Aziz Nesin bahane edilse de etkinliklerden önce yerel gazetelerde yazan haberler, böylesi bir olayın yaşanacağını işaret ediyordu. Halkın galeyana geldiği yalanı da söyleniyor ama aynı anda kentteki camilerden çıkanların aynı hedefe yönelmesi bunun bilinçli, organize bir eylem olduğunu gösteriyordu. Yine de bu acının hafiflemesi için, suçluların yakalanmalarını ve cezalarını çekmelerini umut ederek. Olayların arkasındaki kirli oyunların ortaya çıkarılmasını beklerken, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sivas katliamı davasında firari sanıklarla ilgili olarak verdiği zamanaşımı kararı Türkiye için tam bir utanç belgesidir. Bu karar, insan haklarına, eşitliğe ve adalet duygusuna vurulmuş bir darbedir. Bu karar, yalnızca 5 katliam sanığının affedilmesi ile sınırlı değildir. Bu karar, Madımak Oteli’ni yakmak için 8 saat otel önünde ‘yakın ula yakın’ diye çığlıklar atan, “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” diyen binlerce katliam sanığının affedilmesidir!  Mahkeme bu karar ile bir kez daha Alevileri yakmış, Madımak ’ta canlarımızı yakarak insanlığa karşı suç işlemiş binlerce katliam sanığını cesaretlendirmiştir. Nitekim hem Başbakan Erdoğan’ın mahkemenin verdiği bu kararı ‘milletimize hayırlı olsun’ şeklinde yorumlaması, hem de aynı gün, Ankara Adliyesi önünde toplanan binlerce kişiye polisin biber gazı ve tazyikli su ile dört bir yandan saldırması da bu meydan okumaların açık işaretleridir.”

 

“HÜKÜMET POLİTİKALARI HAKİM MEZHEP ANLAYIŞINA SAHİPTİR”

Sivas’ta yaşananların ve ardından yargılama sürecinde ortaya çıkan uygulamaların zihniyet olarak bu gün de devam ettiğini iddia eden Kansu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Madımak Oteli önünde katil sürüsüne bir fiske bile vurmayan ve 35 canımızın yakılmasına fiili olarak izin veren ve bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını korumakla görevli ‘güvenlik güçleri’ karşılarında silahsız, sopasız, yalnızca adalet ve kardeşlik isteyen Alevileri bulunca saldırmayı,  yaralamayı her ne hikmetse görev edinmektedirler.  Tarihte ilk kez Reyhanlı olayında katledilenlerin, mezhebi dile getirilmiş, hükümet politikasını hakim mezhep üzerine kurulduğunu kendi sözleriyle netleşmiştir. Yine gezi olaylarında demokratik hakkını arayan, vatandaşlara yapılan zalimce saldırarak yaralayan ve öldüren, aynı zihniyet ve tablonun devam ettiğinin ispatıdır. Bütün bu gelişmeler Aleviler açısından bir dönemin kapandığını, hukukun bittiğini ve artık bize yalnızca demokratik direnme hakkı verildiğini gösteriyor. Bizler 21 yıldır kararlı bir şekilde Madımak katliamının ve bir arada yaşama kültürünü tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması için mücadele veriyor ve laikliği, bireyin ve emeğin özgürleştirilmesini, devletin demokratikleştirilmesini savunan güçlerle omuz omuza olmayı da önemli bir görev biliyoruz. Bu gün burada sağladığımız birliktelik farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği eşit, özgür, demokratik bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine umut olması dileğimle, aydınlık ve demokrasi yolunda hayatını kaybeden tüm canların ruhu şad olsun, onları.”

 

Kansu’nun konuşmasının ardından, Sivas’ta yaşamını kaybedenler anısına şiirler, nefes ve deyişler okundu. Anmaya Atatürkçü Düşünce Derneği Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Semih Özkök ile bazı dernek yöneticileri ve Ereğli’de yaşayan Alevi vatandaşlar katıldı.

 

(Haber Merkezi)