Zonguldak Maden Şehit Aileleri Yaşatma Derneği tarafından Ereğli Belediyesi Düğün Salonu'ndaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Zonguldak Maden Şehit Aileleri Yaşatma Derneği Başkanı Çetin Yiğit, burada yaptığı konuşmada, 3 Mart 1992'de Kozlu'da 263, 7 Mart 1983'de Kandilli'de meydana gelen grizu faciasında 103 maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Mart ayındaki anma programlarını birleştirdiklerini ve ilk kez böyle bir organizasyona ev sahibi yaptıklarını anlatan Yiğit, şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığımızın desteklediği, 'Yeraltında Doğan Bir Umut' projemiz var. Bu proje kapsamında Kozlu ve Kandilli maden ocaklarında şehit olan madencilerin ailelerini bir araya getirdik. Katılım oldukça yüksekti. Bize katkılarından ötürü Kaymakamımız, Belediye Başkanlarımıza, siyasi partilerin temsilcilerine, maden şehidi ailelerine teşekkür ediyorum" dedi.

Mevlit programında ailelerin duygusallık yaşadıklarını belirten Yiğit, şunları söyledi:

"Gerçektende 35 yıl önceye döndük. Ben 11 yaşındaydım maden ocağında babamı kaybettiğimde. Anlatması mümkün değil, boğazımıza düğümleniyor cümleler, anlatamıyoruz. Bizim amacımız aileleri bir araya getirmek ve destek olmak, acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da konuşmasında maden şehitlerine başsağlığı diledi, ilçede madenci evi yapılması için ihale sürecinin başladığını kaydetti.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)