Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Olağan Genel Kurul toplantısı ile yeni yönetimini belirledi. Başol, bölge ile ilgili çalışmaları 32 dakikada protokol ve muhtarlara anlattı.

Karadeniz Ereğli Muhtarlar Derneği’nin ge-nel kurulu Sevgi, Barış, Dostluk Düğün Salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, 2008 ve 2011 yılı çalışma faaliyeti raporunu 32 dakikada okudu. Başol yaptığı konuşmasında görevde oldukları süre içerisinde bölge nin kültürel, ekonomik ve sosyal mücadelesi konusundaki çalışmaları şu sözlerle aktardı.
“Devletimiz ile halkımız arasında köprü görevi yapan halkımız ile iç içe olan halkımızın nabzını tutma noktasında kutsal görevi ve sorumluluğu taşıyan biz muhtarlar günümüzde hak ettiği yeri hala alabilmiş değiliz. Muhtar ödeneklerinin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesini, asgari ücretten az olmamasını istedik. Bütün muhtarlarımızın sosyal güvenceye kavuşmasını istedik, mahalle muhtarlarımıza ilgili belediyelerce büro ve bilgisayar tahsisi yapılması veya İçişleri Bakanlığınca büro kirası ödeneğinin gönderilmesini istedik, köy muhtarlarına bilgisayar verilmesi ve köy konakları yapılmasını istedik, muhtarlara belediye meclislerinde görev almalarını talep ettik. Silah ruhsat işlemleri için sağlık kurulu raporlarının ilçelerden verilmesini muhtarlarımızın bu konularda çok sıkıntı çektiğini dile getirdik. Muhtarlarımıza devlet memurlarında olduğu gibi pasaport verilmesini istedik.

İLÇENİN İL YAPILMASI

Ereğli ve Alaplı ilçeleri 225 bin nüfusu 200 muhtarlığı, Erdemir, TTK, gemi tersaneleri ve OSB gibi dev kuruluşlarını bünyesinde yaşatan ve Batı Karadeniz’in sosyo-kültürel ve ekonomik yönlerinden merkezi sayılan adını festivaller ile yurt içi ve yurt dışında tüm dünyaya duyuran her yönüyle birçok illeri geride bırakan Kdz.Ereğli ilçesinin İl yapılmasını istedik. Ereğli ve Alaplı muhtarları olarak bu konuyu daha önceki yöre milletvekillerimize aktararak İl yapılması için teklifte bulunduk, TBMM’ne teklifte verilmiştir.

YOL VE HİZMET KONUSU

Ereğli’nin yol ağı 730 kilometre olup 1996 yılında 2010 yılına kadar 500 kilometresinin yol asfalt yapımı gerçekleştirilmiştir. Asfalt yapılan yolların bozulmaması ve devletimizin bunca emek ve paraları heba olmaması hizmetlerin kalıcı ve uzun ömürlü olmasını istedik. Muhtarlarımızın beton yol ve kanal yapımı için yaptırdıkları keşifler doğrultusunda çimento verilmektedir. Çakıl, nakliye ve işçiliği muhtarlarımız tarafından yapılmaktadır.

GRUP YOL KONUSU

Köylerimiz yollarının yapılması için yeterli ödeneğin aktarılmasını İl Özel İdaresi Ereğli şantiye bakım evi şefliğinin araç ve personel bakımından yetersiz olmadığını bildirdik. Grup anayollar konusunda Ereğli-Düzce-Akçakoca, Ereğli-Zonguldak, Ereğli-Devrek, Ereğli-Kandilli yolu, Kızılcapınar-Ormanlı, Kaptaş’ı Alaplı’ya bağlayan yol, Ereğli-Çayırlı-Kaptaş Grup ana yolunu gündeme getirdik.

SU KONUSU

Köylerimizde su konusunda yaz aylarında çok sıkıntı çekildiğini, Ereğli merkeze bağlı, Ormanlı, Çaylıoğlu, Kaptaş, Yalı Bölgesi, Armutlucuma gibi köylerin grup sularının biran önce bitirilerek hizmete sunulmasını istedik.

MÜCAVİR ALAN

Mücavir alan içinde bulunan köylerimiz hizmet yönünden çok sıkıntı çekmektedirler. Orman ürünlerinden ve köy hizmetlerinden bağlı oldukları belediyelerden de hizmet alamamaktadırlar. Bu konuları çözülerek mücavir alanlara hizmet akışının sağlanmasını istedik. Çöp konusu sağlık ve çevreyi kirletmemesi açısından toplatılmasını ve bununla ilgili çalışmaların yapılmasını istedik.

ELEKTRİK KONUSU

Elektrik konusunda çok sıkıntı çekildiğini hafif rüzgarlı, yağmurlu ve karlı havalarda elektriklerin sık sık kesildiğini evlerde bulunan elektrikli araç ve gereçlerin zarar gördüğünü bu üzücü olayların ekonomik sıkıntısı vatandaşlarımıza yansıdtığını elektrik şebekesinin eski olduğundan acilen yenilenmesini bütün ilgililere defalarca bildirdik.

TURİZM KONUSU

Yöremizde tarıma ve turizme yönelik çalışmalar ile ilgili projeler hazırlamak amacıyla uzman kişiler tarafından incelenip yörelerimize uygun çalışmalar yapılmalı ve yöre insanlarına yeni iş sahaları kazandırılmalıdır. Bizler sadece TTK, Erdemir ve Tersanelere bağımlı değil, yöremizin doğasına uygun çalışma alanlarının oluşturulmasını talep ettik.

ÖDENEK ARTTIRILMASI

Zonguldak İl Özel İdaresine bağlı 367 köyün olduğunu ancak genel bütçeden %1.3’ü ayrıldığını buna tekabül eden 32 milyon TL olduğunu bir Kilimli Belediyesi’nin bütçesi kadar olmadığını bu ödeneğinin %30’unu eğitime %20’sinin sağlığa diğerlerinin de çeşitli fasıllara ayrıldığını ve genel bütçenin %5’e çıkarılmasını veya 2006-2007 Köydes ve Beldes programlarının ödenekleri gibi devam etmesini muhtelif defalar gündeme getirdik.

İŞSİZLİK KONUSU

İşsizliğin önlenmesi için organize sanayi bölgesi ve gemi tersanelerinin projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini ve işin biran önce bitirilmesini, TTK ve Erdemir gibi ağır sanayilerimize işçi alınacak ise yöre halkına öncelik verilmesini, bu konulara hassasiyet göstermelerini bize ve yöre halkına yardımcı olmalarını istedik. Gemi tersanelerindeki sıkıntıların giderilmesini ve teşvik kapsamına alınmasını 7 bine yakın çalışan işçinin işlerini başına dönmelerini istedik. Bu konuların gündemde tutulması için 40’a yakın basın toplantısı yapılmış ve takibi için Zonguldak’a 74 defa gidilmiş Ankara’ya 37 defa gidip gelinmiştir” dedi.

İŞTE YENİ YÖNETİM

Bu konuşmanın ardından Denetleme Kurulu Raporu İsmail İşgören tarafından okundu ve onaylandı. Yapılan protokol konuşmalarının ardından seçimlere geçildi. Yönetim Kurul Şakir Başol, Tacettin Arslan, Nazif Kaplan, Emin Kaya, Seyfettin Yaman, Mehmet Yıldızhan, Ahmet Uludağ, Atanur Özdemir, Emin Alkan, Rıfat Akdeniz ve Kemal Üzmez’den oluşurken Denetim Kurulu üyeliklerine İsmail İşgören, Recep Öğüt, Ramazan Turan, Tahsin Aslan ve Ercan Er getirildi. Kongrenin divan başkanlığını ise Kızılay Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yusuf Oktay gerçekleştirdi.