Bülent Ecevit Üniversitesi Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmalarına hız verdi.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) ile yenilikçi kültürün yaygınlaştırılması ve üniversite-sanayi iş birliğinin gerçekleştirilmesi hedefine yönelik çalışmalarına hız verdiği açıklandı. Konuya ilişkin yapılan açıklama ise şu şekilde: BEÜ, bu amaçla son 6 ay içinde birçok önemli bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üniversitede 2014 yılının ilk günlerinden bu tarafa düzenlenen iş birliği çalışmaları ve proje geliştirmeye dönük olarak düzenlenen organizasyonlar, Zonguldak ili ve çevresinde önemli bir akademik hareketlilik yarattı. Son dönemde arka arkaya gerçekleştirilen geniş çaplı organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yapmasıyla dikkatleri çeken Üniversitede, kısa sürede elde edilen başarıların mutluluğu yaşanıyor. Özellikle şehir-üniversite ve üniversite-sanayi iş birliği konularında öne çıkan çalışmalar sadece üniversite açısından değil Zonguldak ve bölgesi için de umut ışığına dönüşmüş durumda.

 

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sayıları hızla artarak yükseköğretim sistemimizin güçlenmesini sağlayan yükseköğretim kurumlarının yarattığı sinerjinin önemine inanıyor, bu yönde projeleri birbiri ardına hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızın tamamında iş birliği temelinde yükselen geniş katılımlı akademik platformlar inşa etmeye azami özen gösteriyoruz. Bu kapsamda üniversitemizde Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) ile yenilikçilik kültürünün yaygınlaştırılması ve üniversite-Sanayi iş birliğinin gerçekleştirilmesi hedefimize yönelik çalışmaları da hızla sürdürüyoruz. Bu noktada son altı ay içerisinde yaptığımız bilimsel nitelikli ve başarılarla sonuçlanan etkinliklerin bir değerlendirmesini yaptığımızda ortaya mutluluk verici bir tablo çıkıyor. Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında 10 Aralık 2013 tarihinde Patent Farkındalık Semineri düzenledik. Bu seminer ile aynı tarihte başlayan ve 14 Aralık 2014 tarihinde sona eren Patent Randevu Sistemi ile de üretilen bilginin ticari değere dönüştürülmesi, fikrî ve sınai mülkiyet haklar konularında BEÜ öğretim elemanları ve lisansüstü öğrencilerine birebir danışmanlık hizmeti verdik.  Ayrıca bu konuda çok önemli bir gelişme Çaycuma ilçemizde yaşandı. Üniversite-Sanayi iş birliğinin sağlanmasına yönelik olarak Türkiye genelinde 42. ve TR81 Bölgesinde ilk ve tek olan Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER), 30 Aralık 2013 tarihinde, Çaycuma yerleşkesinde hizmete girdi.

 

85 PROJE BAŞVURUSU

Üniversitemizde 13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirdiğimiz ve 18 üniversite, 3 özel sektör ve bir ortaöğretim kurumu olmak üzere toplam 85 proje başvurusunun yapıldığı 1. AR-GE Proje Pazarı bir bilim şölenine dönüştü. TÜBİTAK ve çeşitli özel sektör kuruluşlarının desteklediği ve ilk kez düzenlenen etkinlik çerçevesinde, üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında ise 4-6 Haziran 2014 tarihleri arasında yine üniversitemizde düzenlenen Fen Bilimleri Araştırma Projesi Hazırlama ve Yürütme Eğitimi kapsamında 12 farklı üniversiteden 22 öğretim elemanı kursiyere proje hazırlama ve yürütme konularında eğitimler verildi.

 

YOLUNA DEVAM EDİYOR

Bunlarla birlikte, son dönemde üniversitemiz öğretim elemanları tarafından hazırlanan dört adet projenin BAKKA tarafından desteklenmiş olması, Ar-Ge ve yenilikçilik odaklı faaliyetlerimizin somut bir yansıması oldu.  Tüm bunların ışığında diyebiliriz ki; Bülent Ecevit Üniversitesi bilimsel nitelik açısından da artan bir ivme ile yoluna devam ediyor. Elde ettiğimiz her başarının ardında güç birliği var. Üniversitemizin bilimsel gelişimine katkı sağlayan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyor, bu yöndeki çalışmaların artarak devamını sağlamak adına desteğimizi sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum.”

 

(Haber Merkezi)