Kdz.Ereğli Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan yiyecek içecek hizmetleri bölümünde okuyan 86 öğrencinin uygulamalı eğitim görmelerini sağlayacak modern eğitim mutfağı kuruldu. 12 taşımalı eğitimdeki 2 bin 143 öğrenci bu mutfakta hazırlanan yemekleri yiyor. 

 

Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, 3’ü kent merkezinde olmak üzere toplam 12 taşımalı eğitimdeki ilköğretim ve ortaöğretim okuluna 2 bin 143 öğrenci kapasiteli yemeklerin burada yapılarak dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi.

 

GÜNLÜK 5 BİN KİŞİYE YEMEK ÇIKARTABİLECEKLER
Korkmaz, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı açıklamasında, ilçe genelinde yiyecek içecek bölümü öğrencilerinin beceri eğitimi ve staj yapabileceği nitelikte işyeri temininde güçlük çekilmesi ve öğrencilerin beceri eğitimi imkanı bulamamaları üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile tam donanımlı mutfak kurulması sağlandığını ve günlük 5000 kişiye yemek çıkarma kapasitesine ulaşıldığını söyledi.

 

KAYNAKLAR VERİMLİLİK KURALLARI İÇERİSİNDE KULLANILMIŞ OLACAK

Mutfağın kurulması ile ilçe genelindeki taşımalı tam gün eğitim gören öğrencilerin yemeğinin kontrol ve denetimli olarak bu okuldan sağlanacağını söyleyen Korkmaz, “Yiyecek içecek Bölümü öğrencileri tam donanımlı olarak yetiştirme imkanına sahip olacak, her yıl 25 aşçı yetişmiş olacaktır. İş ve İşletmeler Okul Döner Sermayesi tarafından yürütüleceğinden hizmet alımı yoluyla aşçı ve dağıtıcı çalıştırılacaktır. Öğrenciler sadece 3308 sayılı kanun gereği, yaparak öğrenmekle sorumlu oldukları hususları yerine getireceklerdir. Kamu kaynakları, azami verimlilik kuralları içerisinde kullanılmış olacaktır” dedi.

 

SAĞLIKLI VE EKONOMİK BESLENME
Diğer İl ve ilçelerin de de uygulanan diğer mutfaklara göre daha donanımlı olan mutfağın gerekli olduğunda Bakanlığa bağlı direk birimlerce de kullanılabileceğini kaydeden Korkmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Şunu da özellikle belirtmek gerekir ki, bu uygulama sayesinde okulumuz yasalardan aldığı güçle, gelir de elde edecek hem de böylelikle öğrencilerimizin bir yandan pratik eğitim yaparlarken diğer yandan eğitim gören çocuklarımız sağlıklı ve ekonomik beslenecektir. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2010/60 sayılı Genelgesinde ‘Öğrencilerin yemek ihtiyaçları öncelikle bünyesinde yiyecek içecek hizmetleri alanı mutfak dalı bulunan okul/kurumlar ile öğretmenevlerinden satın alma yoluyla temin edilecektir. Bu tür okul ve kurumların bulunmadığı yerlerde ise diğer kurum ve kuruluşlardan satın alma yoluna gidilecektir’ hükmü yer almaktadır. 

 

YASA VE YÖNETMELİKLER UYGULANDI
Buna göre ilk ve ortaöğretimde taşımalı eğitim öğretim gören öğrencilerimizin yemek temininin ilçemizdeki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Öğretmenevi tarafından karşılanması zorunluluk arz etmektedir. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 2014/2014 taşımalı ilköğretim yemek ihalesinde de 4734 sayılı kanunun istisnalar başlıklı 3. Maddesi hükümlerine göre hareket edilerek MEB 2010/60 sayılı genelgesine uyulmuş olup, yasa ve yönetmelikler uygulanmıştır. Mutfağımızın kamu ihtiyacının kullanımına açılmasını sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür ederiz”
Taşımalı eğitim kapsamında okullara ilk yemekler ile araçlara yüklenerek gönderildi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)