Patpat tabir edilen ve bölgede sıklıkla kullanılan sayıları da hergeçen gün artan tarım araçları facialara davetiye çıkarıyor. Alaplı’da 10 yaşındaki çocuğun kullandığı patpat kazasında 5 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.  

 

Alaplı’ya bağlı Çataklı Köyü Muratlı Mahallesi’nde 10 yaşındaki S.A.'nın yönetimindeki ''patpat'' diye tabir edilen tarım aracı, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. 

 

SÜRÜCÜ 10 YAŞINDA YAŞAMINI YİTİREN 5
Kazada sürücü Atar ile araçta bulunan akrabası 5 yaşındaki Bilal Demircan yaralandı.  Sağlık ekipleri tarafından Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Bilal Demircan, ilk müdahalesinin ardından ameliyata alınsa da yaşama tutunamadı.   Hastanedeki tedavisi süren sürücü S.A.'nın ise ayağının kırık olduğu belirlendi. Bilal Demircan’ın Çataklı Köyü'nde ana okuluna gittiği ve okul çıkışı akrabasının kullandığı “patpat” aracına bindiği öğrenildi. Öte yandan yaşamını yitiren Bilal Demircan’ın babasının ise kazandığı Uzmanlık Çavuşu sınavları nedeniyle İzmir’de olduğu öğrenildi. 
Olayı duyan yakınları ile acil servis önünde sinir krizleri geçirdi.

 

HASTANELER PATPAT KAZALARI İLE DOLU
Yaz ayının da gelmesi ile pat pat kullanımında yaşanan artışlar kazaları da beraberinde getiriyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen yasak olmasına rağmen patpatların trafiğe çıkması kazalara adeta davetiye çıkarıyor maalesef ki bu kazaların bir çoğu ölümle sonuçlanıyor.

 

MAHKEMEYE VERMİŞLERDİ
Kdz.Ereğli’de trafiğe tescili olmayan tarım aracı "pat pat"ın karıştığı trafik kazasında geçtiğimiz yıl yaralanan kişi sakat kalmasına karşın tarım aracının trafik sigortası olmadığı için kendisine sakatlık tazminatı ödemeyen Güvence Hesabı'na ve ilgili sürücüye tazminat davası açtı. 

"Pat pat" diye tabir edilen tarım araçlarının yoğun olarak ulaşımda, yük taşımacılığı ve tarım işlerinde kullanıldığını anlatan avukat Yılmaz Efe, "Ereğli ve Alaplı ilçelerinde sayısının yaklaşık 10 bin olduğu tahmin edilen 'pat pat', denetim eksikliği gibi nedenlerden sadece 330'unun trafik sigortasının bulunması olası kazalarda büyük mağduriyetlere yol açıyor. Özellikle bu araçların kırsal kesimlerinde kullanılmasından kaynaklanan denetim eksikliği nedeniyle sahipleri tarafından trafik sigortaları yaptırılmamaktadır" diye konuştu. Geçen yılın temmuz ayında kullandığı 67 LT 814 plakalı motosikletiyle seyir halindeyken N.O'nun kullandığı "pat pat" diye tabir edilen el traktörü motoru kullanılarak yapılan araçla çarpışan Adem Atar (37) yaralandı. Sağ bacağında parçalı kırıklar oluşan Atar, halen devam eden tedavi sürecine rağmen bacağı 10 santimetre kısalması nedeniyle sakat kaldı. Yaşadığı mağduriyet sonrası Atar, 26 Temmuz 2013'te trafik kazaları sonrasında sakat kalma halinde tazminatı ödeyen Güvence Hesabı'na dilekçeyle başvurarak tazminat talebinde bulundu.

 

“MAĞDURİYET SÖZ KONUSU”
Efe, Karayolları Trafik Kanununa göre tarım araçlarının bulundukları bölgede ziraat odaları nezdinde tescil edilmelerinin ardından trafik sigortalarının yaptırılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Tescili yapılmayan bu araçların karıştığı kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınları ya da sakat kalanlar herhangi bir tazminat alamamakta. Araçlar trafiğe çıkmadan zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. Sigortasız araçların bir kazaya sebep olması ve karşı tarafın bedeni zarar görmesi söz konusu olduğundaysa bu zararların kazaya sebep olan sürücü tarafından karşılanması gerekir. Ancak bu kişilerin zararı karşılaması mümkün değilse zarar gören tarafın mağduriyeti söz konusu olur. İşte böyle durumlarda kişilerin mağdur duruma düşmemesi ve zararlarının karşılanması için Güvence Hesabı devreye girer. Güvence Hesabı zararı öder ve daha sonra zararı veren kişiden ödemeyi tahsil etmeye çalışır."

 

PULAT UYARIDA BULUNMUŞTU
Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat da tarım araçlarının son yıllarda bölgede karıştığı kazalarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de ağır yaralandığını ifade etmiş yetkililerin bu anlamda dikkatini çekmişti. Pulat daha önce yaptığı açıklamasında, “Bölgemizde ciddi kazalar yaşanıyor. Vatandaşlarımız maalesef bu araçları tarımda değil taşımacılıkta değerlendiriyor. Bir pat pat ile 8-10 kişinin karayolunda seyir ettiğini görüyoruz. Bu bölgemizin kanayan yarasıdır. Yaklaşık 10 bin civarında tarım aracı var. Bize kayıtlı olan sayı ise yaklaşık 80 civarında" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği ile tarımda kullanılması için zaman zaman dağıtımı sağlanan tarım araçları pat pat, bölgede 7 ila 15 bin liradan satılıyor.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)