Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesinde Dijital Mamografi Cihazının hizmete girdiği bildirildi. Rektör Özer, “Sağlık Kampüsü bir sağlık üssü olarak Zonguldak ve bölgesine hizmet veriyor” sözleri ile konuşurken yeni cihazın toplam maliyetinin 500 bin TL olduğu açıklandı.

 

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Zonguldak şehrinin ilk dijital mamografi cihazı hizmet vermeye başladı. Doç. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, Doç. Dr. Ali Uğur Emre ve Prof Dr. Oktay Erdem tarafından yürütülen bir proje kapsamında kullanıma giren Dijital Mamografi cihazı meme hastalıklarının tanı ve tedavisinde sadece Zonguldak için değil çevre iller için de çok önemli bir kazanım oldu.

 

DAHA KALİTELİ TETKİK YAPILACAK

Prof Dr. Oktay Erdem cihazla ilgili yaptığı açıklamada, “Hastanemize kazandırılan Full Dijital Mamografi Cihazı ile üç boyutlu dijital mamografi, tomosentez ve 3 boyutlu stereotaktik biyopsi yapmak mümkün olabilmektedir. Dijital mamografi cihazımız, diğer yaygın olan mamografi cihazlarına göre hasta meme dokusunun  % 40 daha düşük X-ışını kullanılarak daha kaliteli mamografi tetkiki yapılabilmesine imkân sağlamaktadır. Ayrıca bu cihaz sayesinde daha detaylı görüntü elde edilmekte ve görüntüler arşivlenebilmektedir. Böylece hasta filmlerini kaybetse bile eski görüntülerine kolaylıkla ulaşılıp yeni çekilen filmleri ile karşılaştırma yapmak mümkün olabilmektedir. Cihaz üstün bilgisayar özellikleri sayesinde hasta meme dokusunun kalınlığını ölçerek her hastaya uygun farklı dozlarda çekim yaparak şüpheli alan uyarısı yapabilmektedir.

 

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇALIŞMA

Çekimler özel baskı aletleri sayesinde diğer mamografi cihazlarına göre daha az ağrı yaratmaktadır. Dijital Mamografi cihazının bir diğer özelliği de Türkiye’de pek çok merkezde bulunmayan Tomosentez özelliğidir. Bu özellik memede daha önce çekilen mamografi görüntülerinde şüphe duyulan alanlara yönelik ince tomografi benzeri kesit görüntüler alır ve böylece kitlenin saptanması ya da ayırıcı tanısının yapılması imkânını genişleterek hastaları gereksiz biyopsi işleminden kurtarır. 3 Boyutlu Stereotaksi aparatı ise mamografide saptanan fakat hekimlerin elle muayenede saptayamadıkları küçük, kuşkulu kitlelere yönelik 3 boyutlu ölçüm yapılmasını ve böylece bilgisayar destekli olarak kitlenin tam yerinin tespiti sayesinde gerek işaretleme teli yerleştirilmesine gerekse biyopsi yapılmasına olanak tanıyan bir özellik olup bu özellik de Dijital Mamografi Cihazında bulunmaktadır” dedi.

 

BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi meme kanserinin tanısında büyük önem taşıyan mamografi görüntülemesinde de teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyor. BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Doç. Dr. K. Varım Numanoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkemizde ve bölgemizde erken tanısı konulabilen meme kanseri vakalarının belirlenmesi ve bununla ilişkili tedavilerin gecikmeksizin yapılabilmesi amacıyla Rektörlüğümüzün yaklaşık 500.000 TL tutarındaki yatırım desteği sonucunda hastanemiz bünyesine kazandırılan Dijital Mamografi sisteminin hizmete alınmasından büyük mutluluk duyuyoruz”

 

“ERKEN TEŞHİSİ VE TANISI ÖNEMLİ”

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, BEÜ Hastanesinin bölgede pek çok alanda tek merkez olduğunu vurgulayarak “BEÜ Sağlık Kampüsü, bir sağlık üssü olarak Zonguldak ve bölgesine hizmet veriyor. Sağlık hizmetlerinde yaptığımız yatırımlara büyük önem veriyoruz. Son olarak Hastanemizin Radyoloji Bölümüne kazandırılan meme kanseri erken teşhis ve tanısı için büyük önem taşıyan Dijital Mamografi Sisteminin Zonguldak ve bölge halkına hayırlı olmasını diliyorum. Elde edilen bu başarılar bizim için gurur vesilesi oluyor. Bölgedeki tek sağlık üssü olmanın sorumluluğu ile sağlık alanındaki son gelişmeleri bölge halkının hizmetine sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

(Haber Merkezi)