Kurtuluş Savaşının ilk ve tek deniz savaşının gerçekleştiği Karadeniz Ereğli, 18 Haziran 2009 tarihinde kurtuluşunun 89. yıldönümünü kutladı, düzenlenen toplantıda bölgenin sorunları konuşuldu.

 

VALİ ATA: İlimizin ilçelerimizin önemli sorunları vardır. Bizim görevimiz bu sorunları en aza indirmek. Yaşanan ekonomik kriz var. Gerek işadamlarımızın söylediklerine gerek verilere bakıldığında ekonomik hareketliliğin olduğunu görüyoruz. Ereğli’de kurumlararası kavgaların olmaması gerekir. Kurumların başında bulunan yöneticilerimiz akıllı insanlar kavga ile değil sorunları oturup konuşmalıdırlar”

 

KAYMAKAM EKŞİ: Bölgemizde en büyük sorunların başında hazine arazisinin olmayışı geliyor. Okul yapılacak hastane yapılacak ama yer bulamıyoruz. Devrek yol ayrımında Erdemir’e ait bir yer var burayı Erdemir’den almak için talep ettik, hatta elimizdeki mevcut hazine yerleri ile takas edebiliriz önerisini getirdik, görüşmeler sürüyor.

 

MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN: Erdemir’de maaşlar yüzde 35 geri çekildi. Sendika yok mu burda? Nerede bu sendika? Bizi eleştiriyorlardı tepki gösteriyorlardı. Neden şimdi çıkıp konuşmuyorlar? Erdemir ile ilişkilerde önce diyalog yolunu mutlaka denememiz gerekir. Erdemir bakın şuanda Hazine arazisi üzerinde oturuyor.

 

MİLLETVEKİLİ KOÇAL: Sorunlar ve çözüm yolları belli. Sorunları çözecek siyasi iktidardır. Teşvik paketinde Zonguldak 3. bölgede. Başbakana soru önergesi verdim, “Bölgemizde olmayan şeyleri teşvik paketi içerisine almışsınız. Bizim bölgede başka şeyler var bunlara teşvik verilmeli” dedim iktidarın diğer milletvekilleri, “Ya bunlar bu işten ne anlar” diye yanıt verdi peki oldu mu bu şimdi?”

 

MİLLETVEKİLİ KÖKTÜRK: “Milletvekilleri olarak biz sorumluluklarımızın farkındayız. Verilmesi gereken mücadelenin her zaman yanındayız. Birlik ve beraberlik içerisinde bölgemizin sorunlarının çözümünde üzerimize düşeni yapmaya dün olduğu gibi bugünde varız yarın da var olacaz. Birlik içerisinde hareket etmeliyiz”

 

BAŞKAN POSBIYIK: Ereğli’de işsizlik diz boyu. Bu krizi bahane bilip adam çıkaran maaş düşürenler de var. 6 Aydır tersaneler bölgesinde maaş verilmiyor. Birbirimize destek vermeliyiz. Ereğli’de oturmakla bir şey yapamayız. Milletvekillerimiz bize ağabeylik yapsın peşlerine takılalım. Ereğli maalesef çok kötü durumda.

 

BAŞKAN ÇİMENOĞLU: Gece geç saatte evimize gelerek bizden iş talebi edenler var. Bu diğer bölgelerde olduğu gibi Alaplı’da da aynı sorunlar ile karşı karşıyayız. Alaplı’da OSB’nin tamamlanmasını, biri ahşap yat inşaa edecek olan üç tersanenin biran önce tamamlanmasını istiyoruz. Alaplı’ya mutlaka bir liman yapılmalıdır.

 

 

Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümünü kutladığı 18 Haziran tarihinde Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Ben Değil Biz” sloganı ile başlatılan Ereğli’nin sosyal ekonomik konuları ve geleceği ile ilgili düzenlenen yemeğe Zonguldak Valisi Erdal Ata, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk, Ali Koçal, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, belde belediye başkanları, Erdemir Genel Müdür Yardımcısı Günhan Beşel, Ereğli TSO Meclis Başkanı Zeki Us, TSO yöneticileri, sivil toplum örgütü, kamu kurum ve kuruluş, siyasi parti temsilcileri ve 30’un üzerinde basın mensubu katıldı.

 

BELDE BELEDİYE BAŞKANLARINDAN SÖZ HAKKINI GÜLÜǒE VERDİLER

 

Sırasıyla Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Ali Koçal, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ve Zonguldak Valisi Erdal Ata son gelişmeler ile ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

 

VALİ ERDAL ATA

Zonguldak Valisi Erdal Ata, konuşmasında, “Siyasilere mikrofonları bırakınca eteklerindekini döküyorlar. Buradaki sitemler ve tartışmalar iyi niyetliydi. İlimizin ilçelerimizin önemli sorunları vardır. Bizim görevimiz bu sorunları en aza indirmek. Yaşanan ekonomik kriz elbette çelik sektörünü ilçede bulunan sanayi kuruluşlarını ciddi olarak etkiledi. Son dönemlerde gerek işadamlarımız gerek verilere bakıldığında biraz hareketliliğin olduğunu görüyoruz. Karabük’te Karabük Valimiz ile birlikte Karabük Demir Çelik Fabrikaları yöneticilerini ziyaret ederek görüştük. Hedeflerin biraz üzerindeler. Eskiye dönük bakıldığında ciddi bir kıpırdanma var. Burada tüm olumsuzlukları konuşup hepinizin moralini bozmamak adına söylüyorum.

 

KURUMLAR ARASI KAVGA

Gerçektende ilimizde ileriye yönelik yatırımlar olacağına İl valisi olarak gönülden inanıyorum. Bolu’dan bir firma faks göndermiş yatırım yapmak istiyor bizden randevu talep etti. Kocaeli’den de talep var. Bu ortamda yatırımın yapılamadığı bir dönemde bu tür girişimler var. Filyos bölgesinde ciddi rakamlarla yatırım için gelenler var, yer tahsislerinin yapılması bekleniyor. Ereğli’de kurumlar arası kavgalar olmaması gerekir zaman zaman bu  başında bulunan yöneticilerimiz akıllı insanlar kavga ile değil sorunları oturup konuşmalıdırlar” dedi.

 

KAYMAKAM EKŞİ

Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi’de konuşmasında yaşanan ekonomik krizin önümüzdeki günlerde son bulacağını ve güzel günlerin bölgeyi beklediğini belirttiği konuşmasında, Ereğli’nin limana ihtiyacı bulunduğunu yer için problemler yaşandığını ifade ederek, “Şurası çok güzel liman olabilir bir yer varsa bize söyleyin. Erdemir’in mevcut bir limanı var. Kapasitesinin artırarak bu sorunu çözebiliriz, çeşitli görüşmelerimiz oldu bu konuda. Sektörel işletmeciliği iyi değerlendirmeliyiz. Bölgemizde en büyük sorunların başında hazine arazisinin olmayışı geliyor. Okul yapılacak hastane yapılacak ama yer bulamıyoruz. Devrek yol ayrımında denilen bir yer vardı burayı Erdemir’den almak için talep ettik, hatta elimizdeki mevcut hazine yerleri ile takas edebiliriz önerisini getirdik bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor. Geleceğin bugünden daha güzel olacağına eminim” dedi.

 

MİLLETVEKİLİ KOÇAL:

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TSO’nun düzenlediği bu etkinliğe telgraf gönderen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan ve AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen’i eleştirerek, “Asıl olması gerekenler burada yok, bunu buraya katılanların takdirine bırakıyorum” dedi.

 

BİRİLERİ NEREDEYDİ?

Yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Koçal, sorunun çözümünün iktidar olan AKP’de olduğunu vurguladığı konuşmasında zaman zaman sert ifadeler kullandı. Önceki Vali Yavuz Erkmen’i AKP Milletvekili gibi çalıştığını mevcut Vali’nin ise tarafsızlığı ile alkış aldığına dikkati çeken Koçal konuşmasında, “Ereğli’de yaşayan insanlar ekonomik krizden en az etkileneceğini düşünüyordu. Ereğli hakikaten Türkiye’nin ilçeleri arasında en gelişmiş ilçeler arasında yeralıyor. Bu noktaya nasıl gelindi o zaman Erdemir özelleşmesin diye buralarda bağırırken çağırırken mitingler yaparken birileri nerdeydi o zaman? Erdemir özelleşti ve Erdemir’in yerli firmada kalmasından mutluluk duyduk. Gelinen nokta da ne oldu yine bir yerlerden şikayetçiyiz.

 

SORUNLARIMIZ BELLİ

Sorunlarımız belli, çözüm yollarımız belli. Bu sorunları çözecek olan siyasi iktidardır. Şuana kadar konuşmacılar anlattı. Ben şimdi Zonguldak’ın olmayan yollarından olmayan Devlet Demir yollarından olmayan limanlarından, orman ürünlerinin değerlendirilememesinden, balıkçılığın teşvik edilmemesinden teşviklerden bundan önceki dönemde kalkınmada öncelikli bölge olamadık şimdi teşvik paketi açıklandı balıklama dalanlar oldu. Herkes ne yaptığını bilecek. Soru önergesi verdim Başbakana.

 

TEŞVİKLER YANLIŞ

Zonguldak ile ilgili açıkladığınız teşvik paketi 3. bölge olmamız nedeniyle teşekküre şahandır ama siz bizim bölgemizde olmayan şeyleri teşvik paketi içerisine almışsınız. Bizim bölgede başka şeyler var bunlara teşvik verilmeli. Resmi gazetede yayınlanmadan önce bunları dikkate alır mısınız dedim bunu soru önergesini meslek örgütleri ile paylaştım, gazeteler de yazdı. İktidar milletvekilleri dedi ki ya bunlar bu işten ne anlar dedi. Oldu mi şimdi arkadaşlar. İktidar ne Zonguldak’ın ne Türkiye’nin kalkınması sosyal hayatın daha iyi yaşam standartının peşinde değildir.

 

TOPTAN NE YAPTI?

Zonguldak’ın sıkıntıları vardır bunu her platformda anlatıyoruz. Zonguldak bu noktada iken bakın AKP iktidarı dönemine daha önceki yıllarda bakanlık verilen Zonguldak’a şimdi bakanlık verilmedi. 7 Yıldır Zonguldak’tan hiçbir milletvekiline bakanlık verilmedi. Birtek Meclis Başkanımız çıktı. Türkiye Cumhuriyetinin 2. adamı Köksal Toptan Zonguldak’a hangi konuda öncülük yapmıştır” dedi.

 

MİLLETVEKİLİ KÖKTÜRK

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’de konuşmasında ülkenin önemli bir süreçten geçtiğini son ekonomik kriz ile birlikte ülke genelinde 64 bin işyerinin kapısına kilit vurulduğu gerçeğinin iyi düşünülmesi gerektiğini belirtti. Mevcut işsizlerin içerisine Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı olan 1 milyon 600 bini geçen çalışanın da işsiz kalarak katıldığını ifade eden Köktürk, Ereğli’nin kurtuluş savaşında verdiği mücadele ile ilgili düşüncelerini aktardı. Ereğli’nin bir bütün olduğuna dikkati çeken Köktürk, “Ne Erdemir Ereğli’siz ne de Ereğli Erdemir’siz olabilir. Erdemir sosyal yükümlülüklerini yerine bundan önce getiriyordu umut ediyoruz ki bundan sonra bu yükümlülüklerini yerine getirecektir. Milletvekilleri olarak biz sorumluluklarımızın farkındayız. Verilmesi gereken mücadelenin her zaman yanındayız. Birlik ve beraberlik içerisinde bölgemizin sorunlarının çözümünde üzerimize düşeni yapmaya dün olduğu gibi bugünde varız yarın da var olacaz”

 

NEVZAT ÇİMENOĞLU

Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu’da işsizlik sorununa dikkati çekerek, “Gece geç saatte evimize gelerek bizden iş talebi edenler var. Bu diğer bölgelerde olduğu gibi Alaplı’da da aynı sorunlar ile karşı karşıyayız. Alaplı’da Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanmasını, biri ahşap yat inşaa edecek olan üç tersanenin biran önce tamamlanmasını istiyoruz. Alaplı’ya mutlaka bir liman yapılmalıdır. Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı Alaplı Meslek Yüksek Okulunun 130 bin metrekarelik genişleme alanının kamulaştırılması tamamlanırsa ilçemize bir fakülte daha kurulabilir”

 

ERDOĞAN’IN KONUŞMASI

 

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan konuşmasında, Zonguldak’ın Ankara merkezi hükümetten günde 1 milyon 318 bin olmak üzere yılda 550 trilyona yakın para geldiğini belirtirken muhalefete de çeşitli eleştiriler gönderdi. Ereğli’nin sorunları için her türlü mücadeleye hazır olduğunu da belirten Erdoğan, “İktidarı ile muhalefetiyle hep beraber gidelim Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Köksal Toptan’ın makamına, istişare yapalım. Gel bakalım düş önümüze veya düşmüyorsan yönlendir bizi sorunları çözelim diyelim. Bizim derdimiz üzüm yemek, üzümü yerken çöpünü başka yere saplamak değil” dedi.

 

SUYU KESTİLER

“Bu akşam mayına basmak istemiyorum çünkü böyle bir toplantı değil” diyerek sözlerine başlayan Ereğli Belediyesi’ne Erdemir tarafından su borcunu ödemediği gerekçesi ile icra gelmesini de değerlendiren Milletvekili Erdoğan, “Ben belediyeye gerçekten icra gelmesinden üzüntü duyarım. Hepimiz ticaret erbabıyız. Benim çekim sizin çekiniz borcunuz ödenince işlem görüyorsa sizin benim evime bir ödeme gelip 41 TL’den sonra benim evimin suyu kesilip 2-3 gün sonra yatırdıktan sonra su açılıyorsa size sordum bilmiyorum dediniz saygı duydum. Demir çeliğin alacağından ötürü borcu var. Demir çeliğin çekini yatırmadığını düşünebiliyor musunuz?  Çıktı genel müdür ne dedi eğer sipariş alamazsam fabrikayı kapatırım” sözleri ile değerlendirdi.

 

İLK VE SON KURULAN

VİLAYET ZONGULDAK’TIR

Türkiye’nin en son ve ilk kurulan vilayetlerinden birinin Zonguldak olduğunu belirten Erdoğan, “Zonguldak enerji merkezi olmuş Türkiye’yi omuzlamış ilk günden bugüne kadar ufku ile biryerlere taşımız. Ama şuanda Zonguldak’a hergün Ankara merkezi hükümetten 1 milyon 318 bin dolar para geliyor yılda 550 trilyon niçin Türkiye Taşkömürleri Kurumunun bugünkü durumundan dolayı. Birileri orayı arpalık olarak gördü yanlış işe girdi öyle oldu böyle oldu netice ortada. Biz bir araya geleceğiz. Aynı araba ile Ankara’ya gelmek yetmiyor arabaya binen insanların önce beyinlerindeki öncelikleri belirlemeli. Ereğli’nin sorunlarını önceliklerini bulduktan sonra yapılamayacak bir şey yok.

 

SENDİKA NEREDE?

Erdemir’de maaşlar yüzde 35 geri çekildi. Sendika yok mu burda. Nerede bu sendika. Bizi eleştiriyorlardı tepki gösteriyorlardı. Neden şimdi çıkıp konuşmuyorlar. Erdemir ile ilişkilerde önce diyalog yolunu mutlaka denememiz gerekir. Erdemir bakın şuanda Hazine arazisi üzerinde oturuyor. Birlik ve beraberlik içerisinde iyi adımlar atılmalıdır” dedi.

 

KAVGA YOK

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan konuşmasının son bölümünde CHP’li Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile kavga etmeyeceklerini belirterek, “Kimse bizi Halil Posbıyık ile kavga ettiremez” sözleri salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.

 

 

 

POSBIYIK’IN KONUŞMASI

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık konuşmasında ekonomik krizin ilçe genelinde ciddi tahribatlara yolaçtığını, hergeçen gün durumun daha da kötüye gittiğini vurgularken Erdemir’e de çeşitli eleştiriler gönderdi.

İlçede birlik ve beraberliği biran önce sağlayıp Ankara’ya gidip hizmet girişimleri yapılmasının şart olduğuna dikkati çeken Posbıyık milletvekillerine de çağrıda bulunarak, “gelin bize ağabeylik yapın” dedi.

 

ORTAM ÇOK KÖTÜ

Posbıyık konuşmasında, “Bazı kuruluşlar ben çok büyüğüm diyerek böbürlenmeye başlıyorsa halkın arasına girmiyorsa, burnundan kıl aldırmıyorsa o kentte huzur olmaz.  Her şeyden önce birinci mesele birbirimize tahammül etmemiz lazım. İçerisinde bulunulan ortam çok kötü, herkes barut fıçısı gibi. Herkes bir bahane arıyor. Akşam evine ekmek, çikolata, evladına defter götürmekte sıkıntı çekilen bir dönemden geçiyoruz. Artık kabadayılık eskiden olduğu gibi birisi kabalık yaptığı zaman gözünün ortasına yumruk atmak değil, günümüzde kabadayılık evine ekmek çikolata defter götüremediği için sabah adam bize ters hareket yaptı ama hoşgörülü davranayım bunun üzerine gitmeyelim diyendir bana göre. Ekonomik krizden Zonguldak merkez ve tüm ilçelerini ele aldığımızda en büyük etkileşim Ereğli’de olmuştur. Zonguldak merkezde pek hissedilmemiştir, orada değişen bir şey olmamıştır, emekli maaşı şu kadar alınan paralar vardır. Ereğli maalesef çok kötü durumda olduğunu görüyoruz, karamsarlığı hiç sevmem ruhum, içim aydınlıktır, hem aydınlığa bakarım ama Ereğli için aynı şeyleri söyleyemiyorum.

 

ÇELİK SEKTÖRÜNE AĞIR DARBE

Ereğli özellikle çelik sektörüne gelen darbelerle çok problemli hale geldi. Sac tüccarlarımız lav edildi. Ama bölgesel korumalarda yok. Sac tüccarlarına kısmen öncelik verme olayı da yok. Ereğli’de işsizlik diz boyu, gerçekten işsizlikten iş olanaklarından yoksun para alamayan işadamları kıvranıyorlar. Bu krizi bahane bilip adam çıkaran maaş düşürenler de var. 6 Aydır tersaneler bölgesinde maaş alamayanlar var. Birbirimize destek vermemiz lazım. Ereğli’de oturmakla bir şey yapamayız. Milletvekillerimizin arkasına takılıp bir hareket yapmamız lazım. Milletvekillerimiz ile konuşuyoruz her konuda önümüzü açmaya çalışıyorlar Ticaret odasının da diğer kurumların da harekete geçmesi gerekiyor.

 

ANKARA’YA GİTMELİYİZ

Artık otobüse binip Ankara’ya gitmemiz lazım. Tek başınıza Ankara’ya gittiğinizde sizi yetersiz bulurlar. Ama siyasi parti ilçe başkanları, muhtarları, belediye meclislerini, TSO başkanlarını koyduğunuz zaman kazanırsınız. Ereğli’de biz bunu yapmalıyız. Milletvekillerimiz bize ağabeylik yapsın biz arkalarına takılalım. Ereğli bazında olaya bakıldığında aklın yolu bir. Ereğli’de yapılacak işler bellidir. Ereğli eski Ereğli’dir. Ereğli’nin yolları dardır, itfaiye arabaları dahi girmez. Bu yolları büyütemezsiniz. Gayrimenkul fiyatları çok yüksektir dolayısıyla trafiği de çözemezsiniz. Ereğli’nin büyümesi lazım. İsterseniz denizin altını komple otopark yapın bir müddet saklarsınız ama trafiğe bıraktığında o dar yollara geldiğinde yine sıkışıklık olacaktır. Eski Ereğli’nin kafeleri, parkları gezi alanları olarak kullanılması idari yerinin hayvan pazarı dediğimiz Devrek yol ayrımına gelmesi lazım Kaymakamlık, Adliye, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü falan. Ereğli’nin Aydınlar Köyüne kadar Ereğli Belediyesine katılması gerekir. İmar planlarını ve alt yapıya yapmak gerekir” dedi.

 

ERDEMİR KİRLETİYOR

Sabah namazına kalkanların erken işe gidenlerin Erdemir’in üzerinde kırmızı bir duman gördüklerini Erdemir’in son dönemlerde çevreyi ciddi anlamda kirlettiğini de vurgulayan Posbıyık, “Erdemir bunun kontrolünü kendisi sağlıyor, biz kontrol edemiyoruz” dedi.

 

ORTA ÖLÇEKLİ ATELYELER OLMALI

Belediye plajlar mevkiinin oradan girecek Organize Sanayi Bölgesinin hemen yanından geçecek ve Zonguldak yoluna çıkacak çevre yoluna acilen ihtiyacımız var. Bakın Yeşiltepe-Kepez yolunda ne kadar önlem alırsanız alın kazaların önüne geçemezsiniz. Aklın yolu bir. Bunu çok iyi değerlendirmek gerekir. Çevre yolu yapılırsa bu alandaki trafik yoğunluğu da azalmış olacak. Orta ölçekli atelyeler olmalıdır Ereğli’de. Demirçeliğe bağlı çalışan soba gibi soba borusu, radyotör üreten atelyeler açmak gerekir. Sac burada Kayseri’ye sac gidiyor soba olarak, soba borusu olarak bize geri geliyor peki neden bu Ereğli’de yapılmıyor. Bu sektörler Ereğli’de mutlaka teşvik edilmelidir”

 

 

GENǒİN KONUŞMASI

 

Günün önemini belirten TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, Ereğli’nin sosyal ekonomik konuları ve geleceğini gündeme taşımak üzere bir araya geldiklerini ve bu gecenin bir başlangıç olmasını istediklerini vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Bugün 18 Haziran Ereğli’nin kurtuluş günü. Böylesine önemli ve anlamlı bir günde birlik ve beraberlik mesajlarını vermek üzere bir aradayız. Hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz, elimizi taşın altına koymalıyız fikrinden yola çıkarak böyle bir gece organize ettik. Küreselleşen ve rekabetin boyut değiştirdiği dünyamızda, yeni ekonomi”, “girişimcilik”, “fikrisermaye”, “ARGE”, “markalaşma”, “tasarım” ve “inovasyon” kilit kavramlar olarak öne çıkmış ve başarının anahtarı haline gelmiştir. Ülkelerin küresel rekabette öne çıkmaları, bu kavramları ne kadar verimli kullandıklarına bağlıdır.

 

GELECEĞE GÜVENLE  BAKILAMAZ HALE GELİNDİ

Aylardır içinde bulunduğumuz ve etkilerini her geçen ay daha ağır hissettiğimiz ekonomik kriz Ereğli tarihinde hiç bu kadar hissedilmemiştir. Şu an Ereğli’de artı bir kriz yaşanmaktadır. Yaşanan kriz bölgemizde işsizliği daha da artırmış, geleceğe güvenle bakılamaz hale gelinmiş, esnaf, tüccar, iş adamı, sanayici zor duruma düşmüştür. İşte bu toplantıda krizden çıkış noktaları, bölgenin sorunları, ancak çözüm önerileri ile birlikte somut veriler ortaya konularak konuşulmak, bir adım atmak ve bunu sadece bir adım olarak değil daha sonra fiiliyata dökmek üzere düzenlenmiştir. Herkes taşın altına elini koymalı, kimse dışarıdan kuru eleştiri yapmamalıdır. Önemli olan icraattır. Ekonomisi gelişmiş olan bölgelere bakalım, kendi bölgemizi değerlendirelim. Şu an bölgemiz teşvik kapsamında üçüncü bölge olarak açıklanmıştır. Ancak gönül isterdi ki birinci bölgede olalım, yolumuz, alt yapımız tamam olsun ve gelişmiş kentler arasında yer alalım. Erdemir gibi dünya devi bir demir çelik sektörünü barındıran bölge olarak gelinen nokta acıdır ve düşündürücüdür. Eğer bu gidişata ‘dur’  denilmez ve yapılması gerekenler yapılmaz ise geri gidiş devam edecek ve kent olma havasından iyice uzaklaşılacaktır.

 

ÖNÜMÜZDE TABLO YOK

Burada amacımız kötü-karamsar bir tablo çizmek değil, insanları motive etmeye çalışarak, gerçekleri ne kadar acı da olsa gün yüzüne çıkarmaktır. Henüz yolları yapılamayan, alt yapı sorunu çeken,  yan sanayisi gelişemeyen, birçok bölgede ikinci üçüncü organize sanayi bölgeleri kurulurken hala bölgemizde birinci organize sanayi bölgesi dahi istenilen duruma gelmeyen, yatırımın kaçtığı, müteşebbislerin tercih etmediği, eğitimde istenilen noktaya gelinemeyen ki şu ana kadar bir değil iki üç üniversitesi olması gereken bir Ereğli maalesef önümüzdeki tabloda yok. Sadece hayallerimizde var. Diğer yandan bölgemizde daralan bir ekonomik yapı gerçeği var. Zor durumda olan tersaneler, tüccarlar, sanayiciler, iş adamları, esnaflar var.

 

GERİ GİDİYORUZ

İstenilen düzeye gelemeyen ve en az 10 yılını kaybetmiş bir Ereğli var. Eğitimden kültürel alanlara, sosyal yaşam merkezlerinden yeni istihdam alanlarına, spor komplekslerinden sağlık hizmetlerine, oteline, terminaline kadar eksiklerimizin olduğunu hepimiz kabul ediyoruz.  Ancak somut bir adım atılamamasından dolayı yerimizde sayıyor hatta geri gidiyoruz. İşte tüm bunlardan yola çıkarak bu gecenin önemli bir adım, başlangıç olmasını arzuluyoruz. Hepimiz burada birlik beraberlik için, Ereğli’nin geleceği, aydınlık yarınları için bir araya geldik. Bu amaç çerçevesinde, amacımızdan sapmadan bugün akşam buradan önemli mesajlar vermeyi arzuluyoruz. Bugün bir başlangıç olsun. Bugün bir adım atılsın ve somut kararlar alınsın” dedi.