Türkiye İstatistik Kurumu, Zonguldak, Bartın ve Karabük İllerinin oluşturduğu bölgenin bölgesel satın alma gücünü değerlendirdi.

 

Fiyat düzeyi endeksinde en pahalı on üçüncü, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı altıncı, ulaştırmada en pahalı on birinci, eğitim grubunda en pahalı yedinci, eğlence kültür grubunda en pahalı sekizinci bölge olan Zonguldak, Bartın ve Karabük, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda ise en ucuz on ikinci bölge olduğu açıklandı. Bölge Türkiye’nin ise en ucuz giyim ve ayakkabı ana grubunu oluşturuyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi, 2012 istatistiklerinden bölgesel düzeyde “TR81 Zonguldak, Karabük, Bartın” 2012 satın alma gücü paritesi hakkında detaylı bilgiler aktardı.

 

Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi (BSGP) 2012 çalışmasının; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Türk Lirası (TL)’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesine yönelik bir çalışma olduğu hatırlatıldı. Çalışmada, ayrıntılı olarak tanımlanmış ortak bir mal ve hizmet sepetinden hareketle bölgesel düzeyde satınalma gücü paritesi değerleri temelinde fiyat düzeyleri elde edildi.

 

PAHALI, UCUZ AYRIMI

İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan detaylı açıklama şu şekilde: Fiyat Düzeyi Endeksi (FDE), farklı yerleşim yerlerinin fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir yöntemdir. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS), Düzey 2’ye göre hesaplanmış olan endeksler Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde TL’nin satın alma gücündeki farklılıkları yansıtmaktadır. Bir bölgenin Fiyat Düzeyi Endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir. Endeksler, Türkiye ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanan bölgesel fiyat düzeylerini göstermektedir. Diğer bir ifadeyle, Türkiye genelinde 100 TL karşılığı satın alınan belirli bir mal ve hizmet sepetinin çeşitli bölgelerdeki TL cinsinden satış tutarlarının göstergesidir.

 

 

3 İL DEĞERLENDİRİLDİ

TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 2012 yılı Fiyat Düzeyi Endeksinde 99,0 değeri ile 26 istatistiki bölge arasında en pahalı on üçüncü bölge olmuştur. Türkiye’nin 2012 yılı sonuçlarına göre Fiyat Düzeyi Endeksi en yüksek bölgesi 113,1 ile TR10 (İstanbul), en düşük bölgesi ise 94,4 ile TRC3 (Siirt, Batman, Mardin, Şırnak) olmuştur. Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 2012 yılı Fiyat Düzeyi Endeksinde 103,0 değeri ile en pahalı altıncı bölgedir. Bu grupta en pahalı bölge 108,0 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR10 (İstanbul), en ucuz bölge ise 94,7 ile TRC1(Gaziantep, Adıyaman, Kilis) olmuştur. Ulaştırma ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 100,3 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en pahalı on birinci bölge olmuştur. Aynı grupta en pahalı bölge 106,3 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR51 (Ankara), en ucuz bölge 91,4 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgesidir.

 

TÜTÜN ANA GRUBUNDA

Alkollü İçecekler ve tütün ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi  99,9 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop), TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak), TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) ve TR83 (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) bölgeleri ile birlikte en ucuz ikinci bölgedir. En ucuz bölgeler ise 99,8 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) ve TR22 (Balıkesir, Çanakkale) olmuştur. En pahalı bölge ise 100,2 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) ve TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgeleri olmuştur. Giyim ve ayakkabı ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 2012 yılı Fiyat Düzeyi Endeksinde 86,4 değeri ile en ucuz bölgedir. En pahalı bölge ise 107,4 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesi olmuştur.

 

Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi ve TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesi 96,3 Fiyat Düzeyi Endeksi en ucuz onikinci bölge olmuştur. En pahalı bölge 148,5 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR10 (İstanbul), en ucuz bölge ise 86,2 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) olmuştur. Sağlık ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 100,7 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en pahalı on ikinci bölge olmuştur. En yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 117,0 ile TR51 (Ankara),  en düşük Fiyat Düzeyi Endeksi ise 87,5 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesinde olmuştur.

 

EĞİTİM, LOKANTA VE OTELLER

Eğitim ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesi 112,7 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en pahalı yedinci bölge olmuştur. Bu grupta en pahalı bölge 166,1 Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR10 (İstanbul), en ucuz bölge ise 69,0 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) olmuştur. Lokanta ve oteller ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 100,5 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en pahalı onuncu  bölge olmuştur. Bu grupta en yüksek Fiyat Düzeyi Endeksi 117,2 ile TR51 (Ankara), en düşük Fiyat Düzeyi Endeksi ise 91,2 ile TR52 (Konya, Karaman) bölgesinde gerçekleşmiştir.

 

EN UCUZ YEDİNCİ BÖLGE

Ev eşyası (mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri) ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 96,9 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en ucuz yedinci bölgedir. TR51 (Ankara) 109,4 Fiyat Düzeyi Endeksi  ile en pahalı, TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis)  ise 95,1 Fiyat Düzeyi Endeksi  ile en ucuz bölge olmuştur. Eğlence ve kültür ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 101,5 Fiyat Düzeyi Endeksi değeri ile en pahalı sekizinci bölge olmuştur. Bu grupta en pahalı bölge 110,0  Fiyat Düzeyi Endeksi ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale), en ucuz bölge ise 92,0 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgesi olmuştur.

 

MAL VE HİZMETLER

Çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi 98,8 Fiyat Düzeyi Endeksi ile en ucuz onuncu bölgedir. Bu grupta Fiyat Düzeyi Endeksi en yüksek 109,7 ile TR10 (İstanbul)’da, en düşük ise 94,1 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) bölgesinde gerçekleşmiştir. Haberleşme ana grubunda bölgeler arasında Türkiye Fiyat Düzey Endeksinde (100) bir değişim görülmemiştir. Bunun nedeni telefon görüşme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeşidi fiyatlarının bütün bölgelerde aynı olmasıdır. Ana Harcama Gruplarının 2012 Türkiye Fiyat Düzeyi Endeksine (100) göre; TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi Giyim ve ayakkabı ana grubunda 86,4 Fiyat Düzey Endeksi ile en ucuz bölgedir. TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi; Türkiye ortalamasına göre altı ana harcama grubunda daha “pahalı” iken beş ana harcama grubunda ise daha “ucuz”dur. Haberleşme ana grubunda ise  Türkiye geneli ile aynı Fiyat Düzeyi Endeksine sahiptir. TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Bölgesi; kendi bölgesinde en pahalı satın aldığı Tüketim Harcamaları Ana Grubu, 112,7 Fiyat Düzeyi Endeksi ile “Eğitim”, en ucuz satın aldığı ana grup ise 86,4 ile “Giyim ve ayakkabı” ana grubudur.