Arı sütünü kilogramı 5 bin liradan satan Morcu: "Pazarlama konusunda sıkıntımız yok. Şu anda siparişlerimize yetişemiyoruz. Siparişler de genellikle Türkiye'nin değişik illerinden geliyor"



Kdz.Ereğli'de yaşayan 2 çocuk annesi Zeliha Morcu, "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldığı hibe desteği sayesinde oluşturduğu 1 dönümlük arazide arı sütü üreterek ev hanımlığından üreticiliğe geçti.

 


HİBE ALMAYA HAK KAZANDI

Yaklaşık iki yıl önce eşinin önerisi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne giderek Genç Çiftçi Projesi'ne başvuran 37 yaşındaki Morcu, başvurusunun uygun görülmesi üzerine 30 bin lira hibe almaya hak kazandı.

 


KOVAN SAYILARINI GİDEREK YÜKSELTTİ

Aldığı destekle ilçeye bağlı Süleymanbeyler Köyü'ndeki evinin yakınındaki 1 dönümlük arazide 40 kovan ile arı sütü üreticiliğine başlayan Zeliha Morcu, gün geçtikçe kovan sayısını arttırarak 75'e yükseltti. Morcu, yaptığı açıklamada, kilosu 5 bin liradan alıcı bulan arı sütü üreticiliğini devletin sağladığı hibe desteğiyle gerçekleştirdiğini söyledi.

 


BÖLGENİN EN YÜKSEK KAPASİTESİNE SAHİP

Daha önce ev hanımı olduğunu anlatan Morcu, "Ev hanımıydım. Genç Çiftçi Projesi'ni duydum. Eşim, 'başvur' dedi, bende başvurdum, başvurum da kabul edilmiş, çok şükür. Devletimizin sağladığı imkanla birlikte arı sütü üretimine başladık. Şuan 75 kovanımız var. Arı sütü üretiyoruz, çalışmalarımızda gayet güzel gidiyor ve bölgemizin en yüksek kapasiteli arı sütü üreticisiyiz" dedi.

 


HEDEF 25 KİLO

Eşi Serkan Morcu'nun da yardımı ile sabahın erken saatlerinde kovanlardan arı sütünü topladıklarını ve gerekli işlemlerin ardından kavanozlara doldurarak muhafaza altına alındığını belirten Morcu, şu ifadelere yer verdi: "Bu sene hedefimiz 25 kilo. Arı sütü, hücre yeniler, insanı gençleştirir ve bunun gibi çok sayıda faydası vardır. Pazarlama konusunda sıkıntımız yok. Şuanda siparişlerimize yetişemiyoruz. Siparişler de genellikle Türkiye'nin değişik İl'lerinden geliyor ve yine il içerisinde de dağıtımını yapıyoruz"

Arı sütü yetiştiriciliğinin çok güzel bir meslek olduğunu ve herkese tavsiye ettiğini anlatan Morcu, kadınların istediği zaman tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini dile getirdi.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)