İtfaiye Teşkilatı'nın kuruluşunun 302. yılı nedeniyle Kdz.Ereğli'de tören düzenlendi.

Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen İtfaiye Müdürlüğü çelenginin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam eden törende konuşan Kdz.Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, 66 personel ile resmi tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat kesintisiz 31 mahalle, 3 belde 93 köy, 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme, 5 modern hastane ve 80 kilometrelik kıyı şeridi, yükleme boşaltma olanağına sahip limanları, balıkçı barınakları ve tersaneler olmak üzere toplam 200 bin nüfuslu bir bölgeye hizmet sunduklarını anlattı.

 

"BÜYÜK BİR KİTLEYE SAHİBİZ"

İlçenin her geçen gün gelişerek büyüdüğünü anlatan Ateş şu ifadelere yer verdi: "Sanayi olarak da büyük bir kitleye sahip bir bölgeyiz. Bu nedenle itfaiye teşkilatımız iyi bir hizmet vermek için araç ve ekipman olarak kendini sürekli yenilemekte ve geliştirmektedir. Hiçbir zaman tedbiri elden bırakmamaktadır. İşte biz ekip olarak bunları en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.

"HİZMETLERİ ETKİN SÜRDÜRMEK"

Amacımız Kdz.Ereğli Belediyesi'nin sorumluluk alanında itfaiye olaylarına karşı halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla itfaiye hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve kentimizde yangın güvenlik standartlarının yükseltilmesini sağlamaktır. İlçemizi tamamen kontrol altına almak amacıyla çeşitli bölgelerde itfaiye istasyonları oluşturulmuştur. Bilindiği gibi Kışla Sanayi mevki, Süleymanlar Mahallesi İstasyon Bölgesi ve Kepez bölgesi sanayi mevkisi olmak üzere 3 adet itfaiye istasyonumuz bulunmaktadır.

 

GÖNÜLLÜLÜK SAYISINI ARTTIRMA HEDEFİ

İlçemiz mahallelerindeki ev hanımlarına gruplar halinde yangın, ev kazaları ve diğer doğal afet olayları ile ilgili eğitici eğitimler vermek ve bu sayede ev kazaları oranını minimum seviyede tutmak, ilçemizde tehlikeli madde üreten satış yapan iş yerlerini ve fabrika tesislerini denetlemek ve fabrika çalışanlarına meydana gelebilecek kazalar ve yangın ile ilgili eğitim çalışmaları yapmak, gönüllü itfaiyecilik eğitimlerinin devamını sağlayarak gönüllü sayısını artırma ve bunun gibi birden fazla hedeflerimiz bulunmaktadır.

"EN GELİŞMİŞ YAPIYA SAHİP"

İtfaiye Müdürlüğümüz malzeme, ekipman, teçhizat ve personel olarak bölgemizin en gelişmiş yapısına sahiptir. En son teknolojik donanıma sahip itfaiye araçlarımız üzerinde yangın söndürme ekipmanları, arama kurtarma çalışmalarında kullanılan kesici, ayırıcı, destekleyici gibi malzemelerin su altı ve su üstü arama kurtarma malzemeleri, fiber tekne, zodyak, bot, arama kurtarma köpeklerimiz ve bunun gibi birden çok malzemelerimiz bulunmaktadır.

 

"SADECE YANGIN SÖNDÜRMEK DEĞİL"

İtfaiyecilik sadece yangın söndürmek değildir. İtfaiye yangın söndürmenin dışında su altı ve su üstü arama kurtarma çalışmaları için dalgıç, cankurtaran timi, dağlık bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, doğal afetlerde arama ve kurtarma çalışmaları, trafik kazalarına müdahale, yangın ve kazalarda arama kurtarma çalışmaları gibi zor şartlarda her türlü olaya müdahale edebilecek ekiplerimiz 7 gün 24 saat hazır bulunmaktadır.

EĞİTİCİ BROŞÜRLER

İtfaiye Müdürlüğü olarak ilçe, belde ve köy halkını, okul öğrencilerini, esnafları ve kamu kurum ve kuruluş çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla itfaiye müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, 'yangına karşı alınması gereken önlemler, yangın söndürme cihazlarının kullanımı, ev kazalarına karşı alınacak önlemler ve okul öğrencilerini bilgilendirme' adı altında hazırlanan eğitici broşürler dağıtılmaya başlanmıştır.

 

TEMELİ GÖNÜLLÜLÜK

İtfaiyeciliğin temeli, gönüllülüğe ve fedakarlığa dayanan meşakkatli bir hizmet olduğu, görevlerini ifa ederken, itfaiyecilerin hayatlarını bile feda etmekten çekinmediğini ifade etmekteyim. Bizler bu görevleri yaparken bizleri desteğini esirgemeyen başta belediye başkanımıza, belediye başkan yardımcılarımıza ve meclis üyelerimize teşkilatım adına şükranlarımı sunuyorum"

 

"HAYALLERİ HEDEFE, HEDEFLERİ GERÇEĞE..."

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal da konuşmasında, belediyenin en önemli birimlerinden biri olan İtfaiye Müdürlüğü'nün önemli çalışmalar içerisinde olduğuna vurgu yaptı. Göreve geldiklerinde, 'Evrensel, dünya, Avrupa kriterleri' koyduklarını ifade eden Uysal, "Hayallerimizi geniş tutacağız, hayalleri hedefe, hedefleri de bir bir gerçekleştirmek için yola çıktık. Coğrafyamız çok geniş, 18 kilometre kıyı şeridi 8 kilometre derinliği var, bu sadece belediye sınırlarımız.

"ÇEVRE İLÇE VE BELDELERE DE HİZMET"

Ancak belediye sınırlarımızda kalamazdık, 200 bin nüfusa hatta çevre ilçe ve beldelere de hizmet götürmek zorundayız. Biz bu bilinçle yola çıktık. Öncelikle yangına veya felaketlere hızlı ulaşalım zamanında vakit kaybetmeden etkin ulaşalım diye merkezler kurmaya başladık. Birincisi Potbaşı'ndaki merkezimizi Kışla'ya taşıdık. Oraya çok güzel büyük bir itfaiye merkezimizi oluşturduk. Kepez'e de bir tane itfaiye merkezimizi, karakolumuzu kurduk. Amacımız 5 dakika içinde alana yani felaketin olduğu bölgelere ulaşmak, çabuk ve hızlı müdahale etmek.

 

"EKİPMANLARIMIZI YENİLEDİK"

Günümüz şartlarına göre ekipmanlarımızı da yeniledik. En önemli yeniliği bir tane 32 metre yüksekliğinde hidrolik merdivenli itfaiye aracı aldık. İlk göreve başladığımız zaman itfaiye müdürümüzü yurt dışına gönderdik yanılmıyorsam  Fransa veya Almanya'ya gönderdik, Fransa olabilir. Oradan geldiğinde bana katalogları gösterdi fiyatları sorduk, yüksek. Bunu TL olarak alalım dedik hamdolsun ki TL olarak aldık. Diğer 28 metre hidrolik merdivenli aracımızı da tekrar revize ederek eksiklikleri tamamladık. Rabbim inşallah felaketleri hiç bize vermez. İtfaiyecinin artık uğraştığı alanlar veyahut yardım ettiği alanlar yangın ile sınırlı değil. Her türlü felaketin yanında, sel felaketi, denizimiz var, kıyı şeridimiz var, yer altı ve yer üstü çalışmaları için itfaiyemizin güçlü olması gerekiyor" dedi.

 

KATILIM YÜKSEK OLDU

Etkinliğe ilçe protokolünün büyük bir çoğunluğu da katıldı. İlçedeki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün itfaiyecileri, öğrencilerin de yer aldığı etkinlik itfaiye ekipmanların sergilenmesi ile devam etti.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)