AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Gülüç’de bulunan Büyük Anadolu Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda genel ve yerel gündemi değerlendirerek başlayan Çaturoğlu, ağırlıklı olarak Kdz.Ereğli ve Alaplı bölgelerinde yapılan ve yapılması hedeflenen projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Çaturoğlu konuşmasında şu ifadelerle yer verdi:

 

"25 KİŞİDEN BİRİYİM"

"Zonguldak’ı temsilen iktidar partisinin 25 plan bütçe komisyonu üyesinden biriyim ben. Plan bütçe komisyonu gerçekten bir okul bir üniversite gibi sanki biz yüksek lisans doktora yapıyormuşuz gibi bir durum içerisindeyiz. Hem katkı veriyoruz hem çok şeyler öğreniyoruz. Gerçekten orası TBMM kalbi olan bir komisyon. Şüphesiz o komisyonda elbette ki yoğun çalışma temposu içerisindeyiz. Bilinçli olarak bu komisyonu seçtik. O komisyon hem bir okul hem de devletin bütün yönlerini tanımanın en etkili ve en iyi yolu.

 

"KATKI SUNABİLMEK İÇİN YER ALDIK"

Bölgemize ve ilimize ülkemize daha büyük katkılar sunabilmek için orada yer aldık. Bütün bakanlıkların bütçesi üzerine söz aldım, bakanlıklar ile ilgili bugüne kadar elde etmiş olduğumuz siyasi hayat tecrübemizin bildiklerimizi oralara önerdik, tavsiyelerde bulunduk. Şüphesiz ki bizi en mutlu eden kısmı ise yankı, akis bulmasıdır. Önerdiğimiz birçok konu aktardığımız birçok tecrübe yoğrularak bugün genel kurulda ve diğer bakanlar kurulu kararlarında şekillenme durumuna girdi, bunda da büyük memnuniyet duyuyoruz.

 

"ŞİDDET VE NEFRETLE KINIYORUM"

Ankara saldırısı başta olmak üzere ülkemize karşı yapılan bütün terör faaliyetlerini saldırılarını şiddet ve nefretle kınıyorum. Eğer siz dik duruyorsanız dünyanın çizdiği senaryoda figüran rolü değil de, 'senaryoyu kendim yazarım başrolünü de yardımcı oyuncusunu da kendim tayin ederim' şeklinde olursanız bunu istemeyen buna engel olmak isteyen güçler de harekete geçiyor. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti hükümetine gözdağıdır. Hemen sınırımızın yanı başında bir vekalet savaşları devam etmektedir.

 

"KİRLİ SAVAŞIN BİRER PİYONLARI"

Bu aslında alışık olmadığımız bir şey değil Irak, Afganistan’da gördük Pakistan’da kısmen devam ediyor, birinci dünya savaşında Osmanlı bunu yaşadı, ikinci dünya savaşının esas nedenlerinden biri de enerji, petroldü. Biz bugün Suriye’de yanı başımızda Kuzey Irak’ta bir enerji savaşları olduğunu fevkalade görüyoruz. Buradaki PKK, PYD, YPG, Işid gibi terör örgütleri de maalesef bu enerji savaşının, kirli savaşının birer piyonları. Bütün terör örgütlerinde olduğu gibi bunların her hangi bir başarı kazanmalarının imkanı yok, dünya da böyle bir şey olmamış. Yanımızda fırtınalar koparken Türkiye hiç uğraşmasın hiç kafaları yormasın sessiz kalmasın, yani deve kuşu gibi kafasını kuma gömsün. Türkiye öyle bir ülke değil. Hiçbir zaman bu millet Selçuklu ve Osmanlı’nın varisi olduğunu unutmadı, unutmayacak biz de unutturmayacağız, bu mücadeleler unun için.

 

"CUMHURBAŞKANIMIZ VE BAŞBAKANIMIZIN YANINDAYIZ"

Biz hiçbir fire vermeden başından sonuna kadar milli iradesinin temsilcisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dimdik arkasındayız. Bilge adam Davutoğlu’nun da arkasındayız, birlik içerisindeyiz. Bu partide AK Parti düşmanlığı, Cumhurbaşkanlığı üzerinden ülke düşmanlığı yapar haline geldiler, bu çok sağlıksız bir durum”

 

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi ile ilgili çalışmalar meclis nezdinde yürütülüyor. Bir Anayasa uyum komisyonu kuruldu ve buradan bu masayı terk edenler oldu, terk etmeyenler oldu, biz arzu ediyoruz ki bütün partilerin işbirliği içerisinde buradan bir metin çıkaralım ve bunu halkımıza sunalım. Daha fazla dayanacak zaman da yok. Birileri kalkar birileri oturur. Kim oturuyorsa orada biz bu yürüyüşe devam ederiz. Ülkemizin gerçekten daha iyi noktalara gelebilmesi için Başkanlık sistemi ve yeni anayasanın da kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyorum.

 

BEÜ EREĞLİ KAMPÜSÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli kampüsü eski hastane yerinin süratle devrini gerçekleştirmiştik. Buradan 2015 yılında bir takım çalışmalar yaptık, belediyemizin ve ticaret odamızın içerisinde olduğu. Buradan görseller ile ilgili müracaatlar yapıldı şimdi proje için bir miktar ödenek ayrıldı. Bu 2016 yılında da projesi bittikten sonra süratle inşaat ihalesi yapılacak ve fiilen kampüs inşaatı 2016 yılında başlamış olacak.

 

EREĞLİ'YE TURİZM FAKÜLTESİ

Bu bölgemiz için önemli olan 4 yıllık turizm fakültesi işimiz vardı, biz bunu takip ettik. Bakanlar Kurulundan imzaya çıktı, Başbakanımız imzalayacak ve Cumhurbaşkanının onayının ardından inşallah 2016-2017 yılına öğrenci kabulüne başlayacak.

 

ALAPLI'YA 1 VEYA 2 YENİ OKUL

BEÜ Alaplı Kampüsü Alaplı Belediyesi’ne ait bir arazi. Takas yolu ile üniversiteye kazandırılarak 1 ve 2 adet fakülte veya yüksekokul 2017 yılında inşaatının başlaması planlanmakta. Bunun ile ilgili rektör hoca ile temaslarımız devam ediyor. Yüksek Öğrenim Yurtları konusuna gelince Ereğli’de kiralama yöntemi ile 2 tane yurdumuz var. Gerek kaymakamlık gerek belediyemiz gerek ilçe teşkilatımız ile birlikte bir arazi arayışlarımız devam ediyor. Bu çalışmalar bittikten sonra kredi yurtlar kurumu tarafından yapılması için tekliflerimiz olacak. Alaplı’da en az 300 kişilik kız öğrenci yurdunun yapılması için 2016 yılı yatırım programına teklif edildi. İhtiyaç duyulan 700 metre karelik alan Alaplı Belediyesi’nden takas yöntemi ile alınacak. Ereğli’de 2015 yılında yapımı devam eden, 2016 yılı yatırım planında olan okullarımız var.

 

EREĞLİ'DE SAĞLIK KAPASİTESİ VE KALİTESİ YÜKSELİYOR

Ereğli’de güzel bir Devlet hastanemiz var trendi her geçen gün yükseliyor sağlık kapasitesi ve kalitesi de yükseliyor. Buna ilaveten butik hastane bu bin metre kare alanda olacak, 112 acil, 6 doktor, röntgen doktor laboratuvar olan 12 saat hizmet veren bir yer planlanıyor. Kepez bölgesinde ana sağlık hedefimiz var. Ereğli Devlet Hastanesinin kreş sorunu var yazışmalar yapılıyor.

 

ALAPLI'YA C SINIFI HASTANE

Özel sağlık kurumlarının yapacakları yatırımlarının diğer yatırımlarda olduğu gibi destek vermeye devam edeceğiz ve bölgenin sağlık turizmine açılması için çaba harcayacağız. Alaplı’da biliyorsunuz bir hastanemiz var. Depremden önce yapılmış şimdi bu hastanenin yerine yeni bir hastane yapıyoruz. O hastanenin sınıfı da C seviyesine çıkıyor. Yeni bölümler ve yeni doktorlar gelecek. Hasta hizmetlerinin sağlık hizmetlerinin kalitesini seviyesini Alaplı’da da arttırmayı planlıyoruz.

 

"EREĞLİ AKM SIKINTI ARZ EDİYOR"

Ereğli Atatürk Kültür Merkezi şuandaki mevcut durumu ile ihtiyaçları giderme noktasında biraz sıkıntı arz ediyor. Bunun için belediye proje yaptı. Bu proje kültür ve turizm bakanlığına sunuldu ve tekrar değerlendirilmesi için belediyeye gönderildi, üzerinde çalışılıyor. Kültür Bakanımız da bu konuda temas içerisindeyiz.

 

"GÜNEŞE VE KUMA DAYANAN ŞEKLİMİZ YOK"

Yine Zonguldak’ımızın merkez ve ilçelerini kapsayan kültür ve turizm envanterinin çalışmasını yaptırmayı planlıyoruz. Bunu Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ile görüştük, böyle bir çalışma hizmet alım yöntemi ile yapılacak. Bizim bölgemiz turizm konusunda zengin bir bölge ama bakılmamış. İnanç, deniz, doğa turizmi var her türlü turizme elverişli bir yer. Bazı il ve bölgelerimiz gibi sadece güneşe ve kuma dayanan bir şeklimiz yok, yaylalarımız bile var. Bunları bir konsept halinde düşünüyoruz.

 

ALEMDAR'A İSTİKLAL MADALYASI

Alemdar Gemisi vakası var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş savaşındaki tek deniz savaşıdır, bunun ile ilgili de Alemdar Gemisi hicret olmuş, süreçlerden geçmiş ama burada o zamanın Bölge Komutanı buradaki işadamları, belediyemiz, tersaneler ortaklaşa bu geminin tıpa tıp aynısını yapmışlar. Biz buna İstiklal Madalyası verilmesi için Savunma Bakanlığımıza başvuruda bulunduk, milletvekillerimiz ile ilgili bir kanun teklifi sunup inşallah bu madalyayı bu müzeye getireceğiz.

 

EREĞLİ-ZONGULDAK, EREĞLİ-DEVREK KARAYOLU

Alt yapı ve ulaşım ve çevre konusunda, burada iki ana alterimiz var. Bunlardan bir tanesi Ereğli-Zonguldak yolu, bunun 2017 yılı sonunda bitmesi planlanıyor, hummalı bir çalışma var özellikle hastane kavşağı, Kepez, Kandilli arasında ve diğer ayrımlarda hem satıh hem tünel çalışmaları devam ediyor. 2 Tane firma çalışıyor bu yol üzerinde. Bizim için ikinci için olmazsa olmazlarımız Ereğli-Devrek karayolu. Bunun da 2018 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor yeni bir heyelan ve aksilik olmaz ise. Burada yol yapmak zor. Zonguldak’ın coğrafyası bu açıdan sıkıntılı. Yapılan yollarda meşakkat çekiyoruz. Yeniden bir ihale ile burası tek bir firmaya verilmesi planlanıyor inşallah bu aşamada yeni bir aksilik olmaz diye düşünüyoruz. Alaplı-Ereğli çevre yolu etüd proje çalışmaları devam ediyor. Alaplı balıkçı barınağından giriyor, OSB’yi yarıp hastane yoluna çıkıyor. Bu gerçekleştirildiği zaman şehir içi trafiğinde önemli bir miktarda azaltacak bir proje. Diğer taraftan Yığılca-Alaplı bağlantısı yolu etüt çalışmaları devam ediyor.

 

2016 BÜTÇESİNE ALINDI

Çeşitli köy ve mahalle bağlantı yollarımızın sorunları var. Cepler var, ufak tefek köprü bağlantıları var bunlar ile ilgili çalışmaları hem belediye, hem özel idaremiz, hem karayolları çalışmalarını sürdürüyor. Alaplı Mollabey alternatif sahil yolu projesi var. Kısmen başlanmış belli bir aşamaya gelmiş, 2016 yılı bütçesine alınmış vaziyette. Alt yapı dediğimiz için Kdz.Ereğli Belediyemizin limanı var. Bir takım işler yapılması gerekiyor Ulaştırma Bakanlığına ilettik. Ereğli Vergi Dairesi Mayıs ayı sonunda hizmete girecek. Alaplı Gümeli içme suyu barajı yol inşaatı başladı, yakın bir tarihte gövde inşaatı başlayacak. Ormanlı ve Çaylıoğlu gölet inşaatları da sürüyor. Kızılcapınar içme su hattı devam ediyor. Ereğli-Gülüç dere ıslah çalışmaları ve köprü inşaatı yapılması burada bir takım mevzuatlar var. İhaleye hazır vaziyette. Kabasakal deresi ıslah çalışmaları ihalesi bitti şuanda ölçüm çalışmaları devam ediyor yakın zamanda inşaata başlanacak. Kavukkavla ve Kocaman’da ıslah çalışmaları var. Bu bölgede 2019 yılının sonuna kadar 18 milyarlık bir yatırım ile nerede dere var ise ıslah edilmesi çevre düzenlemesi ve göletlerin yapılması planlanıyor. Alaplı mendireği için de Ulaştırma Bakanlığının alt yapı bölümüne müracaatta bulunduk.

 

"ARAZİ ÜRETİLDİĞİNDE TOKİ'NİN SORUNU YOK"

Toplu konut çalışmaları devam ediyor. Ormanlı’da yakın bir tarihte arsası falan temin edildi bir örnek proje hayata geçecek. 100 Civarında konutun yarısı emeklilere yarısı da normal taleplilere verilmek üzere. Ereğli ve Alaplı ilçelerinde de arazi üretildiğinde bu çalışmaları yapmakta herhangi bir sıkıntı yok. TOKİ Başkanının söylediğini söylüyorum, sıkıntı yoksa 3 ayda kazmayı vuruyoruz diyor. Ereğlimizin eski çöp depolama alanının çevre ve şehircilik bakanlığına proje sundu belediye biz takip ediyoruz. Ayrıca katı atıkların depolanması için de Başkanımız ile birlikte Orman ve Çevre Bakanlığına giderek yer talebinde bulunduk.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümü arzu ediyoruz bölgemizde. Biz büyük bir alanda büyük bir planlama yapılmasını anlıyoruz. Bu noktada çalışmalarımız olacak. Yerel yöneticilerimiz ile görüşeceğiz. 24 Saat canlı yaşanabilir bir çevre için bu çalışmalara ihtiyaç var. Özel idare ve araçlarının yenilenmesi konusunda sıkıntı var bunlarla ilgili de çalışma yapacağız.

 

EREĞLİ VE ALAPLI BALIKÇI BARINAKLARI

Ereğli ve Alaplı’da balıkçı barınaklarımız var bunların işletmesinde sıkıntılar var, özellikle Alaplı’da orayı işleten kooperatifin mali imkansızlıklarından dolayı temizleyemiyorlar. Bakanlık tarak gemisini gönderiyor bunun masraflarını yakıt ve yağ masraflarını ilgili işleticinin sağlaması gerekiyor. Alaplı’da bu imkan olmadığı için temizlenemiyor. 1 Kasım’dan önce bir kanun teklifinde bulunmayı dahi düşündük. Bakanlık bizim paralelimize gelmiş durumda. İçerisinde belediye sınırlarında ise belediyenin de dahil olduğu kooperatifin de dahil olduğu bakanlığın da dahil olduğu bir yönetim modeli. Belediye sınırları dışında ise içerisinde özel idarenin, tarım bakanlığı ve balıkçı kooperatifinin bulunduğu yeni bir yönetim modeli üzerinde çalışma yapılıyor. Bunun için kanun değişikliği planlanıyor. Alaplı balıkçı barınağındaki balık lokantalarının durumunu da çözebilecek bir gelişme.

ZONGULDAK'A TARIMSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

Önem verdiğimiz fasıllardan biri de tarım ve hayvancılık. Çünkü bizim bu bölgenin sanayi geçmişi geleceği olduğu kadar tarımsal geçmişi geleceği de var. Çünkü bu bölgenin en büyük geçim kaynaklarından biri fındıkçılık. Bunun ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Zonguldak'ta tarımsal ve kalkınmayı destekleme kurumu kuruluyor. 42 İl’de geçerli olan Avrupa Birliği kaynaklı bu kurulduktan sonra Zonguldak’ta da geçerli olacak. İlçelerimizde bundan pay alacak. Biliyorsunuz tarımsal destekler, devletin destekleri yüzde 50 girişimcinin yüzde 50 ile oluyor. Bu İPART ile yüzde 70’e kadar yükselebiliyor.

 

FINDIK İLE İLGİLİ GELİŞMELER

Fındık ile ilgili önemli tekliflerde bulunduk Plan Bütçe Komisyonunda hem de Bakanlık nezdinde. Biliyorsunuz fındık değeri düşük, yüksek tartışmalar var. Bunun ile ilgili memnuniyet ile ifade ediyoruz ki bir takım çalışmalar var. Görünürde yüzlerce binlerce alıcı varmış gibi görünüyor ama bütün bu alıcılara aslında 1 firmaya hükmediyor. Bu rekabet kurulunda görüşülüyor. Yine fındıkta biliyorsunuz rekolte tahminini hep ihracatçılar birliği açıklıyor hem de ziraat odaları açıklıyordu, haliyle de herkes kendini yontuyor. Ziraat Odası düşük, ihracatçılar da yüksek açılıyor. Bu konuya da bakanlık el koydu. Haziran ayında rekolteyi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı belirleyecek. Tek bir otorite belirleyecek. Fındıkta alan bazlı destekler var. Biz bu desteklerin tarlaların geliştirilmesi için önerdik. Fındık stratejik bir üründür. Girdilerinin tamamı tamamen yerli ve yüzde 80’i de ihracat yapılıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına toplam 3 bin 71 tane uzman tarımsal kalkınma için işe alınacak.

 

FINDIKTA LİSANSLI DEPOCULUK

Biliyorsunuz Alaplı ilçemizde Çamcılar köyünde defne yaprağından organik sabur üretimi var. Onlara da maddi manevi destek olmaya devam edeceğiz. Fındıkta en önemli konulardan biri de emanete veriliyor, emanete verildiğinde de fındığın para yapmasının imkanı yok. Bugün fındık var deniliyor ya var olan fındığın yüzde 90’ı emanette. Lisanslı depoculuğa önem vereceğiz. Hem ticaret bakanlığımız hem de tarım bakanlığımız bu konuda önemli çalışmalar yapıyor.

"OSMANLI ÇİLEĞİNE TALEP VAR ÜRETİM YOK"

Ereğli’nin simgesi olan Osmanlı Çileğinin üretimi için bunu Tarım Bakanlığında da söyledim, talep var ama üretim yok. Domateste üretim var talep yok. Osmanlı çileği talep var, üretim yok, kestane balı talep var üretim yok. Demek ki bizim hem kestane balı olayına hem de Osmanlı çileğinin üretilmesi olayına ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunları yaparsak bu bölge ekstra gelir kaynağı sağlamış olur. Bal ormanları oluşturuyoruz. Alaplı Ziraat Odamız meşhur karaçatlak üzümüz var bunun yaşatılması için bir çalışma yapılıyor, yine çavuş üzümü vardı onun canlanması için de proje çalışması yapma çabasındayız. Bu bölge verimli bir bölge. Bu bölgede zeytinciliği de geliştirebiliriz.

 

"ÇEK'İN HİÇBİR YAPTIRIMI YOK"

Sanayi Ticaret ve İstihdam konusunda, . Burada iki teorik konuyu paylaşmak istiyorum. Gümrük ve Ticaret Bakanımız ile görüştük, konu birisi ÇED yasası diğeri de iflas erteleme müessesesi. Her ikisi de kötü kullanılıyor, çek'in hiçbir yaptırımı yok, piyasada geçerliliği de yok. Çek adeta senedin kırtasiyeden alınan şekline dönüştü. Ödenmediği zaman hiçbir yaptırımı yok.

 

YÜZDE 60 SEVİYESİNDEKİ EREĞLİ OSB'YE BİLİM TEKNİK KOLEJİ

Organize Sanayi Bölgesi biliyorsunuz Ereğli’de 1 Alaplı’da da henüz faaliyete geçmemiş bir OSB’miz. Ereğli’deki OSB’de bütün tahsisler yapılmış yüzde 60 seviyesinde. Yatırımcıları buraya davet ediyoruz gelmeyenlerin de ayağına gitmeye hazırız. Ereğli OSB’nin içerisinde bir arsa tahsisi yapıldıktan sonra özel bir müteşebbis tarafından bilim teknik koleji yapılması planlanmaktadır. Sanayi içerisinde çalışacak bir bilim teknik koleji Türkiye'de az sayıda var. OSB ve devletten para çıkmayacak, sadece OSB arsa tahsisi yapacak işadamı okulu gerçekleştirecek.

 

BÖLGEYE BAKAP İSTİYORUZ

Bizde bu bölgeye BAKAP’ı istiyoruz açık ve net. Memnuniyetle müşade etmiş bulunuyoruz ki Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından BAKKA Genel Sekreterine bu konunda çalışma yapılması talimatı verildi. BAKAP yani Batı Karadeniz Kalkınma Projesi. Zonguldak, Bartın, Karabük, Sinop ve Kastamonu’yu kapsayan bir proje. Bir de yine istihdam noktasında gündeme aldık biliyorsunuz Soma ve Ermenek’deki gibi biz bunun TTK ve maden işletmelerinde yer altı maden işletmelerinde şehit olanların yakınlarına iş verilmesi için de talepte bulunduk bunun için de gerekirse bir kanun teklifini meclise vermek istiyoruz. Bu konuda 700-800 kişi var, değişiklik olursa bunların alınması var.

 

"İLGİ GÖRMEDİ DİYE BIRAKMAYACAĞIZ"

Bu bölgenin bir önemli konusu da Ereğli ve Alaplı bölgesinde talaşlı imalat, makine ve makine parçası var. Madenlerde bir modernizasyon yatırımları yapılması söz konusu. Amasra müessesinde yapılmış Çekoslavakya’dan gelen aparatlar ve makinalar kurulmuş biz bakanımıza bu aparatlar ve makinelerin Ereğli, Alaplı ve Zonguldak bölgesinde yapılabileceğini ifade ettik. Bakka özellikle bu bölgede bir makine imalat sanayi üzerine kümelenme modeli geliştirmeye çalıştı. Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığımız, BAKKA’nın bütün bu yaptığı bir çalışma idi. Zonguldak valiliği de buna destek veriyordu, bu yeterince ilgi görmedi. Bu ilgi görmedi diye biz bu konuyu bir tarafa bırakacak değiliz. Bu konunun takipçisi olacağız"

Toplantıya, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Esra Alpago, Belediye Meclis Üyeleri, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, AK Parti Kdz.Ereğli ilçe Başkanı Fatih Çakır, Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, bazı muhtarların yanı sıra partililer katıldı.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)