Kdz.Ereğli’ye bağlı Bölücek köyünde vatandaşlar, kamulaştırma bedellerinin ödenmemesi ve tarlalarına zarar verilmesi nedeniyle yüksek gerilim hattı çeken işçilerin tarlalarında çalışmasına izin vermedi. Sabah saatlerinde gördükleri işçileri tarlalarından çıkartan köy halkı, kamulaştırma çalışması tamamlanıncaya kadar çalışmanın yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Haber Merkezi: Olayın duyulmasının ardından köye gelen TEİAŞ ve yüklenici firma yetkilisi köylüleri çalışmalar konusunda ikna etmeye çalıştı. TEİAŞ tarafından kamulaştırma çalışmasının yapılacağını ve tarlalara verilen zararın ödeneceğini söyleyen yetkililer, köylüleri uzun süre ikna etmeye çalıştı. TEİAŞ tarafından yapılan ihaleyi alan müteahhit firmanın sorumlusu Cemal Yücesoy ve TEİAŞ Adapazarı Bölge Kontrolörü Zeki Şahin kabloların çekilmesi sırasında ortaya çıkan zararın yapılacak tespit sonrasında ödeneceğini belirterek, köylülerden çalışmaları engellemelerini istedi. Zaman zaman gerginliklerin de yaşandığı konuşmalar sırasında görevliler köylüleri ikna edemedi.

HALK, 'KAMULAŞTIRMA YAPILSIN' DEDİ

Köy halkından Gökhan Başkan, kamulaştırma çalışmasının yapılacağını, ancak söz konusu çalışma yapılmadan kabloların tarlalarından geçirilmek istenmesine anlam veremediklerini söyledi. Kamulaştırma çalışmalarında tarlanın metrekaresine 3 lira verildiğine ve bu fiyatın da normal değerinin çok altında olduğuna dikkat çeken Başkan, "Burada direk dikilirken bizlere verilen zararın ödeneceği söylenmişti. Ancak eski müteahhit bu sözünü tutmadı. Bunun üzerine direklerin dikilmesi ile ilgili olarak bazı köylülerimiz parasını alamadıkları gerekçesi ile mahkemeye başvurdu. Mahkeme de haklı bulunan bu köylülerin parası da halen ödenmedi. Şimdi yeni gelen müteahhit de aynı şeyleri bizlere söylüyor. Bizler burada kamulaştırma çalışmasını yapmadan kesinlikle çalışmalarına izin vermeyeceğiz. Tarlamızın hakkını verirlerse, bu çalışmalar devam eder." dedi.

Öte yandan köylülerle yüklenici firma personeli arasında yaşanan olayın Ereğli Kaymakamlığı'na vekâleten eden Alaplı Kaymakamı Aydın Memük'e aktarıldı. Her iki taraf ile görüşen Memük, kamulaştırma çalışmasının yapılacağının taahhüt edildiğini ve olayın büyütülmemesi gerektiğini söyledi. Yüklenici firma ise köy halkının çalıştırmadığı işçileri geri çekti. TEİAŞ Adapazarı Bölge Kontrolörü Zeki Şahin, konunun önümüzdeki günlerde yetkililerle görüşüleceğini ve ortaya çıkacak duruma göre karar verileceğini söyledi.