Kdz. Ereğli Belediyesi basın danışmanlığı aracılığı ile yaptığı yazılı açıklamada bomba ihbarıyla ilgili emniyetten özür beklediklerini bildirdi.

Belediye basın danışmanlığı ihbar ile ilgili süreci tüm ayrıntılarını şöyle kaleme aldı:

25 Mart 2013 günü saat 04.33’te, Belediyemiz Vatandaş İstek ve Şikayet Hattı’na, elektronik posta yoluyla bir elektronik mektup bırakan Oğuzhan Yıldız isimli şahıs, söz konusu elektronik postasında, 25 Mart 2013 Salı günü saat 12.00’de, Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı önünde bombalı saldırı gerçekleştireceğini yazarak, cümlesini de “Tüm Türkiye’nin haberine” kelimeleriyle tamamlamıştır.

Söz konusu bu elektronik posta, Belediyemiz bilgi-işlem kayıtlarına düştükten sonra, aynı günün sabahında yapılan incelemelerde tespit edilmiş; bu tespit sonrasında Belediyemiz Zabıta Müdürü Atilla Çakar, İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’ne söz konusu elektronik posta ve içeriği ile ilgili telefonla bilgi vermiştir. Zabıta Müdürü Çakar ayrıca bir dilekçe yazarak da durumu yazılı olarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirmiştir.

Belediyemiz tarafından yapılan bu ihbar sonucunda da, gönderdiği elektronik postada Kaymakamlık Binası önünde bombalı saldırı gerçekleştireceğini ifade eden şahıs gözaltına alınmış, şahıs gözaltına alındıktan sonra da emniyet mensupları tarafından Belediyemiz Hizmet Binası’nda bulunan Danışma Bürosu görevlilerinden, söz konusu elektronik posta ile ilgili bilgi almışlardır. Bu süreç içerisinde başta Zabıta Müdürlüğümüz olmak üzere belediyemizin ilgili tüm birimleri gerekli hassasiyeti göstererek Emniyet Müdürlüğü personeline yardımcı olmuşlardır.

Ancak, bahse konu elektronik postayı Belediyemize ulaştıran şahsı gözaltına alan Emniyet Müdürlüğü, basın kuruluşlarına gönderdiği asayiş bülteninde; ‘Şikayet hattına şüpheli şahıs tarafından “25 Mart 2013 günü saat 12.00’de önünde(*) bombalı saldırı gerçekleştireceğim tüm Türkiye’nin haberine’ yazılı e-mail gönderdiğini bildirmiş, bunun üzerine şüpheli şahıs yakalanarak alınan ifadesinde, daha önce bazı şikayetleri için Belediyesine(*) e-mail gönderdiğini, ancak hiç ilgilenilmediğini, böyle bir e-mail gönderdiğinde ilgilenilip ilgilenilmeyeceğini merak ettiğini beyan etmiş, olayla ilgili tahkikata başlanmıştır.” cümlelerine yer vermiştir.

Emniyet Müdürlüğü’nün, hazırladığı bu bültende dikkat edileceği gibi cümlelerin içinde eksik kısımlar ve belirtilmeyen kelimelerden kaynaklanan anlatım bozuklukları dikkat çekmektedir. Şahsın eylemini Kaymakamlık önünde gerçekleştireceğini yazmasına rağmen bültende bu bölüm ifade edilmemiştir. Hal böyle olunca da birçok basın kuruluşunda şahsın, eylemini Belediye önünde gerçekleştireceğine yönelik yanlış ifadelere yer verilmiştir. Bültendeki bu eksiklik ve yine şahsın Belediyemiz hakkındaki, doğruluğu kesin olmayan ifadelerinin, Emniyet Müdürlüğü tarafından basın kuruluşlarıyla paylaşması kamuoyunu da yanılgıya düşürmüştür. Bu eksik bilgilendirme sayesinde Belediyemizi karalamak için fırsat kollayan kesimler, bazı yerel internet haber sitelerindeki haberlere ağır ithamların yer aldığı yorumlar bırakmışlardır. Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen bu bültendeki eksikliklerle yanlışlıkların ve şahsın doğruluğu kesin olmayan ifadelerinin paylaşılmasında bir kasıt aramasak da, aynı müdürlüğün basın kuruluşlarına ivedilikle düzeltme metni göndermesi ve kamuoyunda yaratılan yanılgının ortadan kaldırılmasında hassasiyet göstermesi temennimizdir.”

 

 AYNI KONUYLA İLGİLİ DAHA ÖNCEKİ HABERİMİZ

Yerel ve ulusal basında Kdz. Ereğli Belediyesinin bombalayacağına dönük e-mail gönderen ihbarcının, belediye değil kaymakamlık önünde bu eylemi yapacağını bildirdiği öne sürüldü. Kdz. Ereğli Belediyesi ihbarcının iletisini göndererek, eylem yerinin belediye önü olmadığına vurgu yaptı.  

BELEDİYE: KAYMAKAMLIKİ

Kdz. Ereğli Belediyesi'ne gönderildiği bildirilen  e-mail de şu şekilde:

'25 MART 2013 GÜNÜ SAAT 12:00'DE KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMLIĞI ÖNÜNDE BOMBALI SALDIRI GERÇEKLEŞTİRECEĞİM TÜM TÜRKİYE'NİN HABERİNE'

-BELEDİYENİN GÖNDERDİĞİ BELGE-

VALİLİK BÜLTENİNİN ORİJİNAL HALİ:

26 Mart 2013 Salı günü Zonguldak Valiliği asayiş bülteninde konu ile ilgili yer alan haber ise şöyle:

KDZ. EREĞLİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

TEM BÜRO AMİRLİĞİ

SUÇUN SAYISI                                            : 2013/01

SUÇUN NEV’İ                                               : TEHDİT   

SUÇUN TARİH VE SAATİ                        : 25.03.2013 günü

MÜŞTEKİ                                                      : K.H.

ŞÜPHELİ                                                        : O.Y.

ŞÜPHELİ DURUMU                                    : 1 Şüpheli Elde

OLAYIN ÖZETİ:  Şikayet hattına şüpheli şahıs tarafından “25 Mart 2013 günü saat:12.00’da önünde bombalı saldırı gerçekleştireceğim tüm Türkiye’nin haberine” yazılı e-mail gönderildiğini bildirmiş, bunun üzerine şüpheli şahıs yakalanarak alınan ifadesinde, daha önce bazı şikayetleri için Belediyesine e-mail gönderdiğini, ancak hiç ilgilenilmediğini, böyle bir e-mail gönderdiğinde ilgilenilip ilgilenilmeyeceğini merak ettiğini beyan etmiş, olayla ilgili tahkikata başlanmıştır.