Türkiye'nin emeklisi en yoğun kenti olan Zonguldak'ta, vefat eden anne ya da babasının emekli maaşını alabilmek için eşiyle anlaşmalı boşanıp birlikte yaşamaya devam eden eşlere yönelik sıkı denetimler, netice vermeye başladı. Kısa süre önce başlatılan denetimler ve yoğun ihbarların değerlendirilmesi sonucu babasının emekli maaşından alabilmek için eşiyle anlaşmalı boşanan kadınlardan 1200'ünün maaşı kesildi; 1800 kişinin durumu ise inceleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü, vefat eden babasının emekli maaşını almak için eşiyle anlaşmalı boşanma yapıp sonra tekrar bir araya gelen eşlerin devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle il genelinde başlattığı sıkı denetimler netice vermeye başladı. Türkiye'nin en fazla emekli vatandaş yoğunluğu bulunan kenti olan Zonguldak'ta 1200 kişi, kağıt üstünde boşanmasına rağmen vefat eden babasının emekli maaşını almaya devam ettiği tespit edildi. Bu arada eşler, boşanmış olmalarına rağmen birlikte yaşamaya devam ettikleri belirlendi.
SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, anlaşmalı boşanma olayının yaygın basın yayın kurumlarında gündeme getirilmesinin ardından vatandaşların 3 bine yakın aileyi ihbar ettiğini belirterek, "5510 sayılı kanunun 56'ncı maddesinde değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre boşandığı halde, boşandığı eşiyle birlikte yaşayanların maaşları kesiliyor. Bu konuyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesinden sonra müdürlüğümüze yoğun bir şekilde ihbarlar gelmeye başladı. Bu ihbarlarda tespit edilen kişilerin maaşları kesilecek. Dosyası incelenen 3 bin kişiyi baz aldığımızda kurumun bundan karı yıllık 50 milyon TL'dir. Çünkü bundan sonra tespit edilenlerin maaşları kesilecek ve geri ödenecek. Vatandaşlarımızdan 'Alo 170' nolu hattımızı aramalarını rica ediyorum. Bu konu, ülke genelinde orantılandığında kurumun çok büyük zararı önlenmiş oluyor" dedi.
Demirci, anlaşmalı boşanarak anne ya da babasından maaş bağlanan ve eşiyle birlikte aynı evde yaşadığı belirlenenler ile yeniden aynı kişiyle evlenerek evlilik yardımı alan kadınlara da cezai işlem uygulandığını kaydetti.
2008 yılında yürürlüğe giren yasayla fazla miktarda çocuk işçi bildirimlerinin yapıldığını dile getiren Demirci, şunları söyledi;
"Çocuk işçilerden bin 200'ünün çalışmaları iptal edildi. 15 yaşından küçük olan çocukların iptalleri yılbaşına kadar devam edecek. Burada da sahte bildirim önlenmiş olacak. İlimiz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü, yoğun şekilde uygulandığı için ilimizde çocuk işçi bildirimi olsun, anlaşmalı boşanma olsun faydalanma oranı da ihbarlarla kesilme oranı da yüksek oluyor. İlimizdeki sosyal güvenlik bilincinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum."