- Özkan Çiv:  "Benim de gelirimin olmasını, aileme bakabilmeyi, aileme katkımın olmasını istiyorum. Her zaman babamın cebine yük olmak istemiyorum"

- Yeşim Çiv: "Annem ve babam, benim arkadaşım, dostum, sırdaşım. Ben onlara yardım etmeye çalışıyorum ama edemiyorum. Kuaförlük yapmak istiyordum ama boyumdan dolayı olmuyor"


Kozlu ilçesinin Ebegümeci köyünde boy gelişimlerini tamamlayamayan iki kardeş, bir iş sahibi olup kendi ayakları üzerinde durmanın hayaliyle yaşıyor.

Yaylacık Mahallesi'nde yaşayan Nizamettin ve Naciye Çiv çiftinin dünyaya gelen üç çocuğundan Yeşim (25) ve Özkan Çiv'de (18) boy kısalığı (nanozomi) belirlendi. İki kardeş boy gelişimlerini tamamlayabilmek için uzun süre tedavi gördü.

Tedavileri nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakan kardeşlerden Özkan Çiv'in boyu, iki yıl önce olduğu ameliyat sayesinde 10 santimetre uzayarak 115 santimetreye ulaştı. Eskiye göre kendisini daha iyi hisseden Özkan ile ablası Yeşim Çiv, bir yandan çocukluk hayalleri mesleklerini yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor bir yandan da iş bulup çalışmanın hayalini kuruyor.





- "Ulaşamadığım yerlere yetişmeye başladım"

Özkan Çiv,  yaptığı açıklamada, boyunun biraz daha uzamasına çok sevindiğini belirterek, "Ulaşamadığım yerlere yetişmeye, yapamadığım işleri yapmaya başladım. Şimdi dimdik ayakta durabiliyorum. Düzgün yürüyebiliyorum, koşabiliyorum. Allah'a şükür çok iyiyim." diye konuştu.

Çiv, tedavi için eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek, günlerini çoğunlukla televizyon seyrederek veya emekli babasına ev işlerinde yardım ederek geçirdiğini anlattı.



- "Hayalim polis olmaktı"

Boyundan dolayı gerçekleştiremediği hedefleri için üzgün olduğunu dile getiren Çiv, şunlar belirtti:

"Ben okulumu bitirdikten sonra polis olmak istiyordum ama hedefime ulaşamadım. Çalışmak istiyorum. Benim de hedeflerim var ama ulaşamıyorum. Çalışarak, ev ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum. Kimsenin eline düşmek istemiyorum. Allah gecinden versin, annem ve babam vefat ettikten sonra kendi ayaklarımın üstünde durmak istiyorum. Kendime bir iş bulmak istiyorum. Benim de gelirimin olmasını, aileme bakabilmeyi, aileme katkımın olmasını istiyorum. Her zaman babamın cebine yük olmak istemiyorum. İş hayatına atılmak, kendimi geliştirmek, ilerisini düşünmek istiyorum."






- "Kuaförlük yapmak istiyordum"

Yeşim Çiv de boyunun 92 santimetre olduğunu ve bu durumun işlerini yapmaya engel teşkil ettiğini kaydederek, "Doktorlar sağlığımın iyi olmadığını ve böyle kalacağımı söylediler. Annem ve babam, benim arkadaşım, dostum, sırdaşım. Ben onlara yardım etmeye çalışıyorum ama edemiyorum. Kuaförlük yapmak istiyordum ama boyumdan dolayı olmuyor." dedi.  

Baba Çiv ise tarım emeklisi olduğunu, kızından dolayı kendilerine bakım maaşı bağlandığını, ileride çocuklarını kime emanet edeceklerini bilememenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi. 


(AA)