8 Ekim 2011 Kdz. Ereğli'nin sosyal yaşamına vurulan darbenin kara günü. Belediye tarafından inşa edilen Bozhane'deki balıkçı lokantaları, bu tarihte belediyece mühürlenerek hizmet vermekten men edildi.

 

Yüzlerce ailenin mağdur edildiği operasyon sonrasında, balıkçı lokantalarının kapanmasıyla çevredeki çay bahçeleri de müşteri kaybettiği gibi Bozhane ve çevresine tehlikeli bir sessizlik çöktü.

 

 

12 yıl önce Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından inşa edilen Bozhane'deki balıkçı lokantaları ruhsat olduğu için bu kez aynı belediyece mühürlenerek faaliyetlerine son verildi. Belediyenin bu lokantaları ruhsata kavuşturmak için yaptığı tüm çalışmalar ve projeler Tarım Bakanlığı'nca kabul görmeyince, 8 Ekim 2011'de kapılarına mühür vurulan lokantalarda çalışan, aşçılar, garsonlar ve komiler de işsiz kaldı. Şimdi balıkçı lokantalarının kapatıldığı Bozhane'de derin bir sessizlik hakim. Toplumdan adeta tecrit edilen Bozhane ve çevresinin yeniden korkulan ve endişe edilen bir mevki olacağı yorumları da artıyor. Bozhanede'deki bu durum çevredeki çay bahçeleri de büyük oranda etkiledi. Çay bahçelerindeki müşteri sayısı her gün dibe vururken, çözüm yolunda atılan adımlar da umut olamıyor. Kdz. Ereğli Belediyesi'nin en son olarak bu alanda yaptığı rekreasyon projesine ise askıdan indirilmesine birkaç gün kala içe Mal Müdürlüğü'nce itiraz edilmesi, siyasal iktidarın müdahalesi olarak yorumlandı.

 

Kdz. Ereğli de yaşayanlar kadar, ilçe dışından gelenlerin de ilk uğrak yeri olan Bozhane'deki balıkçı lokantaları, kentin gözbebeği olarak gösteriliyordu. Toplumun her kesiminin ailece taze balık yediği ve satın aldığı alanda, şimdi balık pişirilemiyor ve yenilemiyor. Şimdi bu alan ve özellikle geceleri korkutucu bir sessizlikle baş başa ve her türlü suçun işlenebileceği bir mevki olmaya doğru hızla koşuyor. Balık lokantaları yapılmadan önce de, çevresinden insanların geçmeye korktuğu ve endişe ettiği döneme doğru hızla sürüklenen Bozhane için ise umutlar her geçen gün tükenirken, sosyal yaşama vurulan darbenin bedelini ise toplumun tamamı ödüyor.