Türk basınında sansürün kaldırılmasının 106. yıldönümünde tüm basın mensuplarının '24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ çeşitli açıklamalarla kutlanıyor.

 

Terör örgütü FETÖ/PDY 'nin 15 Temmuz'da hain darbe girişiminin bertaraf edilmesinde basının büyük rol oynadığı vurgulanan açıklamalar şu şekilde:

 

 

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

 

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Basından sansürün kaldırılışının 108.yılında, ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’ nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Uysal’ın mesajı şu şekilde;

Düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda bulunan, yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığıyla yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkın da bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenen basınımız, demokrasimizin vazgeçilmez ve en önemli kurumlarından biridir.

Basın ilkeli, tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber verme, olumsuzlukları sorgulama, kamu yararını ilgilendiren konu ve olaylarda, kamuoyu oluşturma, toplumu aydınlatma görevini üstlenmiştir. Bu işlevini yerine getirirken, meslek ilkelerini ve ahlakını gözetmeli, kişilik haklarına ve değerlerine, özel yaşama, gizlilik alanına saygı göstermelidir. Basın bir milletin ortak sesidir, gözü kulağıdır. Bir milleti aydınlatmada ve uyarmada, ihtiyaç duyduğu fikri vermekte başlı başına bir güç, bir okul, bir öncüdür.

Özellikle son olaylarda gerek yerel, gerek ulusal basınımızın milli iradenin yanındaki kararlı duruşları milli menfaatlerimize uygun yayınlarla halkımızı doğru bilgilendirmeleri, demokrasi ve basın tarihimizde altın harflerle yerini almıştır. Görevini bu anlayışla, fedakârlıkla yürüten değerli basın mensuplarımız, her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler.

Bu duygu ve düşüncelerle, basından sansürün kaldırılışının 108.yılında, tüm basın mensuplarımızın “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını” kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.


AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

Basında sansürün kaldırışının 108. Yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Demokrasinin 4. kuvveti olarak kabul edilen basının hiç kuşkusuz, demokrasinin ve birbiriyle ilintili olarak yaşamak durumunda olan insanlığın en vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizdi.

Çaturoğlu yayımladığı mesajında şöyle dedi: “Bölgede basın sektöründe görev yapan gazetecilerin kısıtlı imkânlarla önemli hizmetleri yerine getirdiklerinin biz siyasiler olarak en büyük tanıklarından biriyiz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için üstlendiği görevi yerine getirmeye çabaladıkları da tartışılmazdır. Gazeteler, televizyon ve radyolar toplumun yararı ve gelişmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden biridir.

24 Temmuz tarihi hem basın hem de Türkiye için önemlidir. 1908`de Anayasa`nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde 24 Temmuz`da çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

15  Temmuz günü Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından tüm basının tek yürek olarak Türkiye'ye sahip çıktığını belirten Çaturoğlu, “Görevini layıkıyla ve onuruyla yapan basın kuruluşlarının halkın doğru bilgilendirilmesi açısından ne kadar önemli ve gerekli olduğu bu alçakça saldırıya karşı basınımızın gösterdiği ortak tavır sayesinde bir kez daha kanıtlanmıştır. Zor şartlarda görevlerini yerine getirebilmek için gösterdikleri çabayı takdir ediyor, ilimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız, ulusal ajans ve gazete temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan basınımızın 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum”

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

 

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 24 Temmuz Türk Basınından Sansürün Kaldırılması Günü ve Gazeteciler Bayramını kutladı. 

Özcan Ulupınar Gazeteciler Bayramı ile ilgili yayınladığı mesajda;

1908 de İkinci Meşrutiyet zamanında ilk kez gelen görevlileri matbaalara sokmayarak o dönemdeki gazetelerin sansürsüz çıkması için dayanışma gösteren gazeteciler sayesinde tarih tam olarak bilinmese de Falih Rıfkı Atay tarafından bir fikir olarak ortaya atılan 24 Temmuz günü sansürün basında kaldırılması günü ve basın bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Yazılı ve görsel medya olarak basının önemi geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve bir daha hiç bir zaman yaşamak istemediğimiz vahim gecede anlaşılmıştır.

Toplumun her kesiminde olduğu gibi Türk medyası da konu millet olunca, konu vatan olunca, konu özgürlük olunca birlik olmuş, kendi vatandaşının üstüne silah doğrultup, tankla, uçakla, helikopterle, silahla vurmaktan çekinmeyen hainlerin, alçakların karşısında tek vücut olmuştur.

Şahsım ve milletim adına basınımızın bütün neferlerine o kara gecenin aydınlanmasında üstlendikleri önemli görevden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Bu vesileyle bu hainlere canları pahasına geçit vermeyen, gece gündüz demeden meydanları dolduran yüce milletimize, yerelden, ulusala her koşulda görev yapan siz gazetecilerimize sonsuz teşekkür ediyor, demokrasi için canlarını veren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

 

Türkiye’nin bir daha böyle kara günler yaşamaması dileğiyle, demokrasi nöbetindeki özellikle siz basın mensuplarımıza, Zonguldaklı hemşerilerime ve aziz milletimize saygılar sunuyorum.” ifadelerine değindi.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

 Demokrasilerde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin karşısında, onları gözetleyen ve kamu adına denetleyen 4. güç olarak basının olmazsa olmaz bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Zonguldak Milletvekili Turpcu şu ifadelere yer verdi:

 “15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde yerel ve ulusal medyanın duruşlarını demokrasiden yana kullanmaları, darbenin önlenmesinin asli unsurlardan biri olmuştur.

 Ülke olarak özgür basın, iletişim ve fikir özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu o gece bir kez daha gördük. Darbecilerin büyük kitlelere ulaşan televizyon kanallarını ele geçirmesi durumunda veya basından destek almaları durumunda neler olabileceğini hepimiz tahmin ediyoruz. 

Özgür basın olmadan demokrasi olmayacağı çok açıktır.  

 Özgür basının ne kadar önemli olduğu yakın tarihte yaşadığımız büyük tehditle ortadayken, ülkemizin, dünya basın özgürlüğü sıralamasındaki yeri her yıl düşmektedir. 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sırada yer almış, Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer almıştır.

 Hükümet, dünya devletlerinin insana ve insan haklarına verdiği önemi, basın özgürlüğünü, demokrasisini, sosyal devletini görmezden geldiği sürece, ülkemiz ne yazık ki hak ettiği yere ulaşamayacaktır. Özgür tartışma ortamını kontrol altına alma yönünde harcanan çabalar, ülkemizi, dünyadan koparmaktadır.

 Bu anlayışın ülkedeki siyasi ve sosyal kutuplaşmayı da derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramadığı bilinmelidir.

 Gün milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlama günüdür. İktidarın o günden çok önemli dersler çıkardığını düşünüyoruz.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak güçlü bir parlamenter sistem, özgürlükçü demokrasi, özgür basın ve kuvvetler ayrılığının tesisi için her türlü çabayı göstereceğiz.

 Topluma haber ve bilgi akışı sağlayan gazetecilerimizin, ilkeli, tarafsız, sorumlu habercilik anlayışı içerisinde hareket ederek kamusal bir görevi yerine getirmenin bilinci içerisinde, güçlüden yana değil her koşulda haklıdan ve doğrudan yana tavır almaya devam edeceklerine yürekten inanıyorum. Basında sansürün kaldırılışının 108. Yıldönümünde ülkemizin özgür bir basına sahip olması ve basın üzerindeki siyasi ve ekonomik her türlü baskının son bulmasını temenni ediyor, tüm basın emekçilerimize görevlerinde başarılar ve kolaylıklar diliyor, saygılar sunuyorum.”

 

 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer Basın Mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını Kutladı.

Türk basınında sansürün kaldırılmasının 106. yıldönümünde tüm basın mensuplarının '24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını' kutluyorum. Terör örgütü FETÖ/PDY 'nin 15 Temmuz'da hain darbe girişiminin bertaraf edilmesinde basınımız büyük rol oynamıştır. Bu asil duruşu her zaman minnet ve saygıyla anacağız. Bu süreç, özgür basının milletin iradesinin tecellisi ve demokrasimizin güçlenmesi için ne kadar vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle haber yapma ve yayma görevini bu anlayışla ve fedakarlıkla yürüten değerli basın mensuplarımızın bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

 

 

KARAELMAS GAZETECİLER DERNEĞİ:

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD), basından sansürün kaldırılışının yıldönümü ve "24 Temmuz Basın Bayramı" nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Türkiye’de yaşanan darbe girişiminde basının önemli bir duruş sergilediğine dikkat çekilen açıklamada, “15 Temmuz 2016 ve sonrasındaki darbe girişimi süreci Türk basını açısından da önemli bir milat olmuştur” denildi.

 

KGD'nin mesajı şöyle: "Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak her yıl 24 Temmuz, “Gazeteciler ve Basın Bayramı'" olarak kutlanmaktadır. 2'nci Meşrutiyet'in yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve 24 Temmuz günü, sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir.

Biz gazeteciler ve Türk demokrasisi için çok anlamlı olan bugün, halkın haber alma özgürlüğünün de simgesi bir gündür. Demokrasinin temel koşullarından biri basın özgürlüğüdür. İletişimin en güçlü kanallarından olan basın; toplumun gerçekleri öğrenmesi, olayları tartışabilmesi ve düşüncelerinin duyurulmasının yanı sıra, yerine getirdiği kamu göreviyle bireylerin bölge, ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili düşüncelerini duyurarak kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlamakta, halkın yönetimi denetleyebilmesinde etkin bir araç rolü üstlenmektedir. Bu rolde hiç kuşkusuz, ‘Ben gazeteciyim' diyen ve kamusal sorumluluk gerektiren mesleği icra edenler, basın ahlak kurallarına eksiksiz uymayı ve uygulamayı kendilerine vazgeçilmez ilke edinmelidirler. Kamu yönetiminde ve temsilinde bulunanlar da, basın meslek ilkeleri ve iletişim etiğinden uzak yayın yapan ve gazeteciliği kendileri için bir araç olarak kullanmaya kalkışanlara karşılık, gazeteciliği tüm kurallarıyla ve özümseyerek kamu yararı doğrultusunda yapanlar arasındaki ayrıma dikkat etmelidirler. Basından sansürün kaldırılmasının yıldönümünde Türkiye'de yapılmaya çalışılan darbe girişiminde basına yönelik baskı ve sansür uygulanmaya çalışılmasına basının dik duruşu taktire şayandır. Bu bağlamda 15 Temmuz 2016 ve sonrasındaki darbe girişimi süreci Türk basını açısından da önemli bir milat olmuştur.

Simgesel kökeni 24 Temmuz 1908'de gazetecilerin sansüre başkaldırısına dayanan basın özgürlüğü için biz gazeteciler; habere ulaşma ve yayınlama sürecindeki engellemelere karşı özgürlük mücadelesini, tam demokrasiye ulaşılıncaya dek sürdürmeye kararlı olduğumuzu duyuruyor, tüm meslektaşlarımızın Basın Bayramı'nı kutluyoruz."

 

 

MÜSİAD KDZ. EREĞLİ ŞUBESİ İBRAHİM SEZER:

 

Her yıl 24 Temmuz’da Basında Sansürün kaldırılması nedeniyle kutlanmakta olan Basın Bayramının 108. yıldönümüne gelmiş bulunmaktayız.

1876 yılında alınan bir kararla gazetelerin basılmadan önce sansür memurları tarafından kontrol edilmesinin, 24 Temmuz 1908 tarihinde 2. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle sona ermesi ve böylelikle basının toplum menfaatlerini gözeterek özgürce çalışmasını engelleyen ve temel işlevlerinden uzak kalmasına sebep olan sansürün kaldırılması nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1950 yılında alınan bir kararla her yıl 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanması, kamu görevini türlü zorluklara rağmen yerine getirmeye çalışan basın mensuplarımız için motive edici bir güç olmakla birlikte, demokrasinin vazgeçilmezi olan iletişim ve düşünce özgürlüğünün her şeye rağmen işlediğinin de göstergesi olmuştur.

Bu vesileyle, basın ve yayın kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanların “24 Temmuz Basın Bayramı” ’nı, şahsım, dernek üyelerimiz ve şube personelimiz adına kutlarken, meslektaşlarınızdan ebediyete intikal edenleri de rahmetle anar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.