Kdz. Ereğli ile özdeşleşen ve adına festivaller düzenlenen Osmanlı Çileği'nin geliştirilmesi için düzenlenen panele katılım fakirliği yaşandı.

Üreten yerine tüketen toplum anlayışının yaygınlaşmasına dur demek ve bu Kdz. Ereğli'nin ekonomisine büyük katkılar getirebilecek olan Osmanlı Çileği'ni tartışmak üzere ilçeye Çukurova'dan getirilen 2 profesör ile bir yardımcı doçent boş salona konuştu.

Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Koruma ve Yaygınlaştırma Derneği'nin girişimleri ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin destekleri ile düzenlenen çilek yetiştiriciliği ve Osmanlı Çileği üretiminin geliştirilmesi konulu panel, yerel kültür ve sanatın bir kez daha ilgisizliğe tutsak edildiğini ortaya koydu. "Yönetenler" kademesinin adeta yok sayıp ilgi göstermediği panel Erdemir Kültür Sitesi'nde iki profesör ve bir yardımcı doçentin konuk konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi. Salonda çok az üretici ve bir çoğu da zorunlu görevli olarak başlayan panelin açış konuşmasını ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi'nden Esra Güler Hangün yaptı.
Hangün, panelin düzenlenmesiyle ilgili genel bir çerçeve çizerken, ZKÜ'nün çilek yetiştiriciliğine "akademik düzeyde" destek vererek panele "ev sahipliği" yaptığını vurguladı. Esra Hangün, çileğin M.S 23 ila 79 yılları arasında yaşayan botanikçi Tillius tarafından ilk bilgilerin aktarıldığını ve bu bilgilere göre de çileğin Fransa'da geliştiğini ve sonraki yıllarda kültürel değerini artırdığını, daha sonraki yıllarda da Ereğli'de yetiştirilerek tanındığını ifade etti.
Adına festivaller düzenlenen ve yok satan Osmanlı Çileği'nin üretiminin yaygınlaştırılarak ilçe ekonomisine çok yönlü katkılar getirmesi amaçlı düzenlenen panele katılım konusundaki duyarsızlık dikkatlerden kaçmadı. Gerek yönetenlerin ve gerekse de üretenlerin el ele ve kol kola bu konuda işbirliğini geliştirmeye dönük önlemlerin konuşulacağı panel bir kez daha Kdz. Ereğli'nin kaybolan yıllarının fotoğrafı olarak ortaya çıktı.
Panelin konuşmacıları Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Bahçe Bitkileri Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Nurgül Türemiş, aynı fakültenin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı ile Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Mürüvvet Ilgın anons edilerek konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çağırdı.
Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı "Çilek Islah Çalışmaları, Yeni Çeşitler ve Teknikler" konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Yardımcı Doç. Dr. Mürüvvet Ilgın'da, "Çileklerde Gübreleme, Element noksanları, hastalık ve zararlar ile virüsler" konusunda katılımcılara bilgi verdi. Aktarılan bilgiler sine-vizyon görselliği ile birleştirilerek, Zonguldak, Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerinde gerçekleştirilen çilek üreticileri ve konuyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda anlatımlarda bulunuldu.
Çilek üretiminde Zonguldak ve Ereğli'nin ülke çapında sekizinci sırada yer aldığı belirtilerek, bu oranın çeşitli çalışmalar ile aktarılarak, yurt dışından gelen çilek taleplerinin de karşılanabileceğine dikkat çekildi.
Osmanlı ve Ereğli çileğinin ayrı çeşit olduğunu kaydeden, öğretim üyeleri, bu çileklerin aromasından dolayı lezzetli olduğunu aktararak, bu kalitenin arttırılmasında temiz fidenin önemine dikkat çektiler.