Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 4 Mart 2014 tarihinde yayınlanan ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği' Ereğli’de uygulanmadığını belirten engelli yakınları Fiziksel Engelliler Derneği’nde açıklamada bulundu.

 

 

Geçtiğimiz günlerde Kdz.Ereğli Belediyesi denetimindeki Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi’ne binmek istedikleri halk otobüsü şoförünün kendilerine zorluk çıkarttığını ve ağlattığını iddia eden aileler önümüzdeki hafta içerisinde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı ve Baro İlçe Temsilcisi Tayyar Kartal’ın da yer aldığı toplantıda doğuştan engelli çocuğunu sahile gezmek için götürmek istediğinde zorluklarla karşılaştıklarını ve her seferinde ağlatıldığını iddia eden Gülcan Karataş, “Çocuklarımızı sahile götürmek istedik. Bize zorluk çıkarttılar. Bizi zorla aldılar akşam dönmek istediğimizde ise bir sürü zorluklar çıkarttılar. 4 Senedir çocuklarımıza otobüslerde zorluk çıkarttıkları için çarşıya indiremiyorum” dedi.

İmkanları bulunmadığı için otobüs ile seyahat etmek zorunda aldıklarını belirten doğuştan engelli çocuğu bulunan Habibe Yıldız ise her seferinde ağlatıldıklarını vurgulayarak, “53 Yaşındayım ve her seferinde ağlayarak eve dönüyorum. Ne diyeyim?” sözleri ile konuştu.

Vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmanın suç olduğunu belirten Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı ve Baro Temsilcisi Tayyar Kartal da engellilerin bu konudaki hukuk mücadelesine destek vereceklerini belirterek şunları söyledi:

“Yasalarımız gereğince bırakın negatif ayrımcılığa pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gereken engelli kardeşlerimizin bu haklı hukuk mücadelelerinde yanlarında olacağız. Ereğli Belediyesi, Ereğli Kaymakamlığı ve Özel Halk Otobüsleri Kooperatifine bir takım yükümlülükler düşmekte. İki ailemizin uğradığı hakaretlerden ötürü de ilgili şoförler için suç duyurusunda bulunulması anlamında her türlü desteği vereceğiz. Toplumda birlikte yaşıyoruz, birbirimize ayrımcılık yapma lüksümüz yok, bu bir suçtur. Mart 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren engellilerin belli bir orana sahip olanların ücretsiz taşınması gerekiyor. Bunun da engellendiğini uygulanmadığını görmekteyiz. İlgili yönetmelik yürürlükte kaldığı sürece uygulanması gerekir”

Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk ise ilçede engellilerin ve 65 yaş üstünün yönetmelik bulunmasına rağmen uygulanmadığını belirterek, “Bu bir insanlık suçudur. Engellilerimiz halk otobüslerinde bazı şoförler yüzünden mağdur ediliyor, ağlıyor. İnsanlık ayıbıdır. Biz 1 hafta süre veriyoruz eğer bu sorun çözülmezse Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığına tüm engelliler ile birlikte suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)