Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu,  “Bu yasayla; Özel istihdam bürolarının faaliyet alanı genişletilmekte, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti bu bürolara verilmekte ve  Özel istihdam bürolarına; işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak, işçisini geçici olarak işverene devir yetkisini getirmektedir” dedi.

Bu yasayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Bacıoğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilecek, ayrıca doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi, bu hallerin devamı süresince kurulabilecektir.
Özel istihdam büroları; iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yapacak, iş gücü piyasası ile istihdam ve insan kaynaklarına yönelik hizmetleri yürütebilecek, mesleki eğitim düzenleyebilecek Bu bürolar aracılık ve geçici işçi sağlama faaliyeti karşılığı olarak işverenden hizmet bedeli alabilecek. İş arayanlardan ve geçici iş ilişkisiyle çalıştırılan işçilerden menfaat sağlanamayacak ve hizmet bedeli alınamayacak, ancak özel istihdam bürolarınca, istisna tutulan meslekler ve pozisyonlar için hizmet bedeli alabilecektir.

Özel İstihdam Büroları adı verilen bu sistemle çağdaş köleler yaratılacak, işveren bu bürolara giderek, iş arayanların üzerinden emek pazarlığı yapacaktır.  Bu bir emek sömürüsü ve insanlık ayıbıdır. Bu sistemin hayata geçirilmesi, emeğe yapılan en büyük saygısızlıktır.

İŞKUR dururken, bu şekilde özel istihdam bürolarının açılması oldukça düşündürücüdür. İŞKUR’un görevi eğitimli iş gücü sağlamak ve istihdam yaratmaktır. İş arayanların İŞKUR üzerinden çalışma hayatına kazandırılması gerekirken İŞKUR yerine özel istihdam bürolarının bu işi üstlenmesini öngören bu yasal düzenleme, istihdam adı altında emek sömürüsünün yolunu açacaktır.

Bu yasa 2009 yılında da Meclis’ten geçmiş, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından “İşçilerin emeğini istismarın ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği” gerekçesiyle veto edilmiştir
Türkiye Kamu-Sen olarak, çağdaş kölelik sisteminin Özel İstihdam Büroları aracılığıyla hayata geçirilmek istendiği bu yasayı kabul etmemiz mümkün değildir. Bizler “Emek kutsal, insan mukaddestir” anlayışını kendine şiar edinmiş bir emek örgütü olarak, çalışma hayatını karanlığa sürükleyecek ve emeğin sömürüsüne zemin hazırlayan bu yasayı asla kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyururum.”