Kdz. Ereğli'de Ustaoğlu Tersanesi, 6000 dwt kapasiteli 1600 ton çelik ağırlığı olan bir kimyasal tankeri, gemileri denize indirmek için kullanılan balonlarla bu kez denizden karaya çekmeyi başardı.  Karadeniz'de ilk kez denizden karaya bir gemi balonlu sistemle çekilmiş oldu. Yaklaşık 8 bini SSK'lı işçi çalıştıran Kdz. Ereğli'deki tersaneler küresel ekonomik kriz nedeniyle adeta kepenklerini kapatmak ile karşı karşıya kalmış ve tüm tersanelerde çalışan sayılı  yaklaşık 200 civarına kadar düşmüştü. Gemi üreten tersanelerin bundan sonra gemi onarımında kullanılması Kdz. Ereğli'nin yaşadığı ekonomik krizi bir kez daha somut bir şekilde ortaya koydu.
Konuyla ilgili olarak tersaneden  yapılan açıklamada; "Ustaoğlu Tersanesi olarak yaptığımız araştırmalar göstermektedir ki, 1600 ton çelik ağırlığı olan gemi balon sistemiyle karaya çekme işlemi, Türkiye'de daha önce yaşanmamıştır" denildi. Açıklamada, 5600 ton çelik ağırlığı olan enerji barge tipi geminin balon sistemiyle karaya çekilmesinin Dünya'da bir ilk olduğu ifade edildi.
Bilindiği gibi; Ustaoğlu Tersanesi yaklaşık bir yıl önce de, Karadeniz Holding e ait yurtdışından getirilen boyu 140 metre olup genişliği 40 metre olan, çelik ağırlığı 5600 ton olan enerji bargelarını Gölcükte bulunan Soli Tersanesinde, üstün mühendislik ve teknolojik yardımıyla karaya çekme işlemini başarıyla tamamlamıştı.